Zoek & boek

10 redenen om naar Lucca te gaan

De regio Toscane is een geweldig populaire vakantiebestemming voor vele Nederlanders. De regio in het midden van Italië staat bekent om het prettige klimaat en de mooie landschappen. Ook de Toscaanse keuken en de wijnen uit deze regio zijn wereldwijd bekend.

Maar de meeste mensen komen toch wel voor de schitterende steden en dorpen naar Toscane. Een aantal bekende prachtige plaatsen zijn bijvoorbeeld Cortona, Siena, San Gimignano en Volterra. Maar ook het in het noordwesten van Toscane gelegen stadje Lucca is een populaire bestemming.

Lucca heeft ongeveer 90.000 inwoners en is een van de rijkere steden van Italië. De stad heeft een zeer lange en rijke historie en werd al eeuwen voor het begin van onze jaartelling voor het eerst genoemd.

In de Romeinse tijd was de stad een belangrijk punt doordat het op een kruispunt van de Via Claudia, Via Cassia en de Via Aurelia was gelegen. Ook na de val van het Romeinse rijk speelde Lucca een belangrijk rol in de regio, het was de hoofdstad van de provincie Tuscia en de zetel van de hertog. In de twaalfde eeuw groeide het welvarende Lucca uit tot de zelfstandige republiek Lucca.

De stad werd in de loop der eeuwen veel aangevallen maar de zelfstandigheid van Lucca duurde tot het jaar 1799. Later behoorde Lucca onder andere tot het groothertogdom Toscane en het koninkrijk Sardinië voordat het in 1861 deel werd van het koninkrijk Italië. Van de rijke geschiedenis is uiteraard veel terug te zien in Lucca. Het opsommen van 10 redenen om naar Lucca te gaan kostte dan ook geen enkele moeite.

1.Bewonder het Palazzo Ducale

Een van de belangrijkste gebouwen van Lucca is zonder twijfel het Palazzo Ducale. Vanaf deze plek wordt de stad al eeuwenlang bestuurd. Het enorme paleis stamt waarschijnlijk uit het eind van de 14e eeuw toen het herbouwd werd na een verwoesting.

Het huidige voorkomen van het Palazzo Ducale is voor het grootste deel gevormd tijdens een grootschalige restauratie in het jaar 1578. In de loop der eeuwen hebben alle heersers van Lucca het Palazzo Ducale gebruikt als basis en ook vandaag de dag zetelt het bestuur van Lucca in dit imposante gebouw.

2.Geniet van de sfeer op het Piazza Napoleone

Het Palazzo Ducale is gelegen aan het grootste plein van Lucca: het Piazza Napoleone. Dit gezellige plein is vernoemd naar Napoleon omdat zijn zus, Elisa Bonaparta Baciocchi, Lucca in het begin van de 19e eeuw bestuurde. Er zou ook een standbeeld van Napoleon op het plein verrijzen maar dit is er nooit van gekomen, in plaats daarvan staat er een standbeeld van Maria Luisa van Bourbon op het Piazza Napoleone.

Onofficieel wordt het plein door de inwoners van Lucca vooral Piazza Grande genoemd. De meeste gebouwen aan het plein zijn in de Franse stijl gebouwd. Door de eeuwenoude eiken heeft het plein een gezellige en groene uitstraling. Je kunt er een heerlijke cappuccino of espresso drinken op een van de vele terrasjes. Er vinden regelmatig markten en grote evenementen plaats op het plein.

3.De gezellige ommuurde binnenstad is geheel autovrij

Het Piazza Napoleone is tegenwoordig een heerlijke plek om te zijn, maar het plein werd tot het jaar 1998 gebruikt als weg en parkeerterrein. In dat jaar werd gelukkig besloten om de hele historische binnenstad van Lucca autovrij te maken. Hierdoor is het nu heerlijk rustig slenteren in de ommuurde binnenstad van Lucca.

4.Bezoek de Dom van Lucca

De Duomo di San Martino is zeker een bezoekje waard wanneer je in Lucca bent. De dom is gelegen aan het Piazza San Martino en is de belangrijkste kerk van Lucca. De bouw van de kerk is begonnen in de 11e eeuw maar is nooit helemaal afgemaakt. Er mist bijvoorbeeld een top op de bovenkant van de dom. De dom is gebouwd van grijs en wit marmer in de Pisaans-Romaanse stijl. Op de voorgevel van de Duomo di San Martino is een standbeeld van Sint Martinus op zijn paard te zien.

5.Kunstschatten bewonderen in het Museo della Cattedrale

In het Museo della Cattedrale oftewel het museum van de kathedraal kun je de belangrijkste kunstschatten van Lucca vinden. De kunstschatten zijn onder andere afkomstig uit de Duomo di San Martina en de Chiesa San Giovanni.

Het Museo della Cattedrale beschikt over een enorme hoeveelheid religieus zilverwerk in haar collectie. Maar de belangrijkst onderdelen van de collectie zijn toch wel de sieraden van het kruisbeeld Volto Santo. Dit is volgens sommigen het enige kruisbeeld dat is gemaakt door een tijdsgenoot van Christus. Ook de geïllumineerde handschriften en verschillende kerkelijke gewaden in het museum zijn het bekijken waard.

6.Het is heerlijk winkelen in de Via Fillungo

Als je even iets anders wilt doen dan cultuur snuiven kun je in Lucca ook heerlijk gaan shoppen. In de Via Fillungo kun je 700 meter lang genieten van goede schoenen en kledingwinkels. Hier komen de toeristen en locals samen om ambachtelijke kleding en schoenen te kopen. In de zijstraten van de Via Fillungo kun je iets kleinere winkels vinden die bijvoorbeeld delicatessen, wijn en pasta verkopen. De winkelstraat is binnen de muren gelegen en is dus ook helemaal autovrij.

7.Bezoek de bijzondere tuin op Torre dei Guinigi

Wanneer je van beneden naar de Torre dei Guinigi kijkt, geven de bomen bovenop een grappig en bijzonder aanzicht. En wanneer je de 230 treden van de toren beklimt zul je helemaal verbaast zijn wat over wat je aan de top van deTorre dei Guinigi aantreft. Bovenop de belangrijkste toren van Lucca is namelijk een soort tuin aangelegd.

Op de toren, die ongeveer 45 meter hoog is, staan schitterende eeuwenoude steeneiken die waarschijnlijk symbool stonden voor kracht en hergeboorte. In de schaduw onder de imposante eiken heb je een fraai uitzicht over Lucca. Wanneer je de toren beklimt moet je trouwens ook goed om je heen kijken naar de schitterende fresco’s in het trappenhuis.

8.Bezoek het geboortehuis van Giacomo Puccini

Het geboortehuis van de bekende operacomponist Giacomo Puccini staat in Lucca. Tegenwoordig is er in zijn geboortehuis een museum gevestigd dat volledig is gewijd aan de in 1924 overleden Puccini. Het museum heet Casa di Puccini en is iedere dag tussen 10:00 en 19:00 geopend.

9.Borrelen op de restanten van een Amfitheater

Het Piazza dell’Anfiteatro is tegenwoordig een van de gezelligste pleinen van Lucca maar op deze plek stond vroeger het Amfitheater van de stad. Hier werden wedstrijden tussen gladiatoren gehouden en gevechten met dieren georganiseerd.

De vorm van het theater is tegenwoordig nog goed in het plein te herkennen van bovenaf. Je kunt het bijvoorbeeld goed zien vanaf de Torre dei Guinigi. Vandaag de dag kun je op het Piazza dell’Anfiteatro heerlijk borrelen op een van de gezellige terrassen. Het plein is toegankelijk via vier verschillende toegangspoorten.

10. Laat je verassen door het interieur van de basiliek van San Frediano

Er zijn in Lucca talloze fraaie kerken te vinden, de basiliek van San Frediano is een van de meest verrassende van al deze kerken. De buitenkant van deze in de 12e eeuw gebouwde romaanse basiliek is behoorlijk sober maar het interieur is bijzonder en verrassend.

In de basiliek die voor een groot deel uit wit marmer bestaat kun je bijvoorbeeld een prachtig schilderij van Stefano Tofanelli bewonderen. Ook het beeldhouwwerk van Jacopo della Quercia uit de 15e eeuw en het klassieke orgel en doopvont van de kerk zijn zeer de moeite waard.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…