Zoek & boek

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar wist je dat je je ook in Italië kunt wanen in andere delen van de wereld? Veel steden buiten Europa herbergen namelijk een wijk genaamd “Little Italy”; een immigrantenbuurt met veel Italiaanse inwoners en een typische Italiaanse cultuur.

Van traditionele trattoria, ijssalons en groente- en fruitmarkten, tot hippe Italiaanse bars, winkeltjes en huizen. Je vindt het er allemaal. Ben je benieuwd naar waar je deze Little Italy wijken zoal kunt vinden? Lees dan snel verder en ontdek ze allemaal!

Little Italy; een Italiaanse buurt met typische kenmerken

Voordat we de 5 leukste Little Italy wijken van de wereld laten zien, moeten we eerst uitleggen waar de term precies vandaan komt. Met Little Italy wordt een migrantenwijk of een stadsdeel bedoeld in bepaalde steden, met vele Italiaanse inwoners. In deze gebieden komt de Italiaanse cultuur sterk naar voren in het hele straatbeeld; denk aan restaurants, winkels, Italiaanse vlaggen en de Italiaanse taal.

Al deze Italiaanse migranten hebben zich rond de 19e en de 20e eeuw gevestigd in deze wijken, en drukten steeds meer hun stempel met hun eigen cultuur. Het werd als het ware een Italiaans dorp, waar mensen in hun eigen wereldje leefden. Helaas verhuizen tegenwoordig veel Italianen naar andere wijken, buiten de steden. Maar de Italiaanse sfeer in de wijken is gelukkig nog steeds overal voelbaar.

Vooral in Noord-Amerikaanse steden vindt je veel Little Italy buurten. Tussen 1820 en 1920  immigreerden hier in totaal namelijk ruim 4,1 miljoen Italianen naartoe.

Manhattan

Little Italy Manhattan

Midden in Manhattan, New York, ligt Little Italy te stralen sinds het einde van de 19e eeuw. Toen verhuisden namelijk tal van Italiaanse immigranten naar deze wijk en brachten hun cultuur met zich mee. Deze cultuur is tegenwoordig nog steeds duidelijk te voelen en te zien: de straten van Little Italy zijn bezaaid met Italiaanse trattoria’s met loodwit geblokte tafelkleden. Maar ook met traditionele kaaswinkels, bakkerijen waar goddelijke cannoli wordt gemaakt en koffietentjes met de lekkerste espresso.

Bovendien vindt in deze wijk een van de oudste straatmarkten van New York plaats; het jaarlijkse feest van San Gennaro, de patroonheilige van Napels. Kun je niet wachten om deze wijk ook te bezoeken? Zorg dan eerst voor een geldig visum en boek daarna snel je vlucht!

Chicago

Little Italy in Chicago is wederom een levende erfenis van het Italiaans-Amerikaanse verleden van de stad. Met Italiaanse huizen, restaurants en winkels die al generaties lang deel uitmaken van de gemeenschap, voelt het hier echt als een Italiaans dorp. Het hart van Little Italy, Chicago, is Taylor Street. Hier vindt je de meest traditionele en oude trattoria’s en delicatessenwinkels. Geniet hier van ambachtelijke lasagne, vers gebakken brood, heerlijke tiramisu en gelato.

De straten van Little Italy kenmerken zich hier bovendien door de opvallende, Italiaanse architectuur en geschiedenis. De buurt staat onder andere bekend om zijn vele prachtige kerken, zoals Saint Basil en Holy Family.

Toronto

Ook in Canada kun je Italië bezoeken, bijvoorbeeld in de wereldstad Toronto. Little Italy leeft hier als geen ander en toeristen en inwoners kunnen hier genieten van livemuziek, beeldende kunst, pizza, pasta en nog veel meer.

Ga jij binnenkort ook naar Toronto? Dan mag je deze prachtige wijk zeker niet overslaan. Vooral College Street is populair; vanuit hier kun je verschillende gezellige zijstraten inslaan waar je de ene na de andere knusse trattoria en sfeervolle woonwijken vindt. Little Italy is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Toronto. Bezoek de wijk in de avonden tijdens de zomerperiode voor het meest bruisende decor.

San Diego

Eens was het de thuisbasis van de bloeiende tonijnvisserij-industrie van de stad. Daarna van generaties Italiaanse families. Tegenwoordig is Little Italy in San Diego een hippe, levendige buurt met gezellige terrascafés, Italiaanse restaurants, wijnmakerijen, kunstgalerijen, ambachtelijke winkels en knusse boetiekhotels. Bovendien is het  sfeervolle Piazza della Famiglia het kloppend hart van de wijk.

Little Italy is hier een plek waar het verleden en het heden elkaar ontmoeten; topchefs hebben er hun winkels gevestigd naast ouderwetse restaurants en gebouwen, wat het tot een geweldige mix van oud en modern maakt.

Bezoek onder andere de Italiaanse markt en sla een aantal van de heerlijke delicatessen in. En ook Italiaanse wijnproeverijen moet je hier hebben meegemaakt. Ben je overtuigd? Dan moet je eerst een ESTA aanvragen voordat je naar San Diego kunt vliegen. Dit doe je gemakkelijk online. Waar wacht je nog op?

Ottawa

We gaan weer terug naar Canada en wel naar de mooie stad Ottawa. Italiaanse immigranten vestigden zich hier oorspronkelijk rond 1900. Ze stichtten de St. Antonius van Padua-kerk, die sindsdien diende als gemeenschapscentrum. Na de Tweede Wereldoorlog arriveerden er een tweede golf migranten, waarmee echt de stempel werd gezet voor Little Italy.

Wil je authentiek Italiaans eten en de mediterrane cultuur proeven in Ottawa? Dan is deze wijk een waar paradijs. Maak een wandeling langs Preston Street (ook bekend als Corso Italia), en je wordt ondergedompeld in het erfgoed van het gebied. Muurschilderingen, onderdoorgangmuren en mooie sculpturen vertegenwoordigen nog aspecten van de geschiedenis en bewoners van de buurt.

Mis ook Ottawa’s Italian Week Festival niet. Dit festijn wordt al sinds 1975 jaarlijks gevierd. Het evenement vindt plaats in juni en is gezellig voor jong en oud. Live muziek galmt door de straten, Italiaanse hapjes vliegen rond je oren en leuke attracties zorgen voor dolle pret.

Wil jij ook het échte Italië proeven wanneer je in een van deze steden bent? Sla Little Italy dan zeker niet over. Het is een geweldige kans om je voor even onder te dompelen in de heerlijke Italiaanse cultuur. Molto divertente!

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap...

Aflevering zeven Wie is de Mol: een déjà vu in de schitterende abdij van San Galgano

Let op: deze blog bevat spoilers De zevende aflevering van Wie is de Mol was er...

Aflevering zes Wie is de Mol: een spannende en chaotische speurtocht op Isola d’Elba

Let op: deze blog bevat spoilers Aflevering zes van Wie is de Mol is getiteld ‘Damocles’,...

Pisa en de Maremma schitteren in vijfde aflevering Wie is de Mol

Let op: deze blog bevat spoilers De verrassing die vorige week niet kwam, maar waar ik...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…