Zoek & boek

De abdij van Sant‘Antimo

De abdij van Sant‘Antimo is een klooster welke behoort tot de orde van de Premonstratenzers of Norbertijnen en is naar alle waarschijnlijkheid door Karel de Grote gesticht rond 800. De abdij was belangrijk maar zijn welvaart kwam met de val van de keizerlijke macht ook in verval.

Nog altijd wordt de abdij bewoond en de monniken leven een sober en geïsoleerd leven.

De abdij vind je net buiten de muren van Montalcino, te midden van prachtig natuurschoon, ongeveer 40 km van de stad Siena af. De abdij is te bezoeken en eigenlijk mag je dat ook helemaal niet missen. Of je nu langs de abdij trekt tijdens het volgen van de Via Francigena of dat je gewoon een dagtocht naar de abdij wilt maken: het zal zeker indruk maken!

Architectuur

kloostercomplex

Het kloostercomplex is een hoge basiliek die rond 1118 is gebouwd en is opgetrokken uit gehakt hardsteen. Te zien aan de kooromgang met straalkapellen gaat men er vanuit dat de bouwstijl is afgekeken van Franse voorbeelden. In Italië zelf werd dit soort kooromgangen namelijk niet gezien.
Het klooster in Cluny (Bourgondië) heeft dezelfde kooromgang en deze werd zo’n 30 jaar eerder gebouwd. Toch is de abdij in Sant ‘Antimo geen kopie van dit klooster in Cluny. Er zijn namelijk ook echte Italiaanse bouwelementen te zien, zoals de klokkentoren. Ook binnen zijn er meerdere invloeden te zien. Zowel Lombardische als Franse elementen zijn hier te vinden.

Legende

Volgens de overlevering zou Karel de Grote op de terugweg zijn van Rome toen zijn manschappen last kregen van een mysterieus virus. Tijdens de noodzakelijke rust kreeg hij een visioen. Een engel vertelde Karel dat hij een drankje moest maken van kruid wat daar groeide en dit zijn mannen moest laten drinken. Het wonder geschiedde: de manschappen knapten weer op. Daarom werd er door hem op deze plek een kerk gebouwd!

Daniël

Binnen valt er veel te zien. Het beeldhouwwerk is bijzonder en laat, zoals gezegd, invloeden zien van zowel Frans als Lombardische afkomst. Zo is er het overdadige Daniël-kapiteel. De meester van Cabestany stond bekend om zijn opvallende voorstellingen en ook dit werk van Daniël wordt aan hem toegeschreven. Het verhaal van Daniël (uit het Oude Testament) wordt hier afgebeeld met prachtige gezichten die je niet snel zult vergeten.

Wandeling

sant angelo

Vanaf de abdij is het mogelijk om een wandeling te maken naar Sant ‘Angelo in Colle. De tocht is 6 km en voert je naar het dorp, welke gelegen is op de top van een heuvel.

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Piombino: meer dan een overstapplaats naar Elba

Kustplaats Piombino, gelegen in provincie Livorno, kennen veel Toscaneliefhebbers alleen vanwege de haven waar de veerboten...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…