Zoek & boek

Welke plekjes werden bezocht in de eerste aflevering van Wie is de Mol?

Let op: deze blog bevat spoilers.

Zaterdag 5 september zagen maar liefst 2,6 miljoen kijkers de eerste aflevering van het jubileumseizoen van Wie is de Mol. Ik was één van hen. Ik ben al een trouwe volger van het programma sinds het derde seizoen en ondanks dat ik nog nooit juist heb geraden wie de Mol is (meestal zet ik al mijn punten in op de verliezende finalist), blijf ik het proberen.

Dit jaar is er voor mij nog een extra reden om te kijken, want dit speciale seizoen speelt zich af in mijn favoriete Italiaanse regio: Toscane. Wil jij weten welke mooie plekjes er allemaal zijn bezocht in de eerste aflevering van Wie is de Mol? Lees dan snel verder!

Val d’Orcia – Montichiello

De kandidaten van dit seizoen waren tot het begin van de eerste aflevering voor de meesten van ons nog een mysterie, behalve voor Molloot Thomas, die aan de hand van foto’s en anonieme interviews alle deelnemers goed voorspeld had. Binnen tien minuten is duidelijk dat Nadja Hüpscher, Tygo Gernandt, Peggy Vrijens, Jeroen Kijk in de Vegte, Ellie Lust, Patrick Martens, Horace Cohen, Tina de Bruin, Nikkie de Jager en Ron Boszhard een tweede kans krijgen in dit avontuurlijk spel.

Val d'Orcia
Val d’Orcia

In de eerste scène zien we het typische landschap van de Val d’Orcia verschijnen. Deze vallei ligt in het zuiden van Toscane, tussen de provincies Siena en Grosseto. Lieflijk glooiende heuvels, rijen en groepjes cipressen, prachtige oude dorpjes en opgerolde hooibalen, precies zoals je je Toscane voorstelt. Dit fotogenieke gebied staat sinds 2004 zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Een deel van de kandidaten tuft door al dit moois in het enige passende vervoermiddel voor dit plaatje, schattige Fiat 500’jes. Ze zijn op weg naar Monticchiello, een dorpje dat ook wel ‘het terras van de Val d’Orcia’ wordt genoemd. Sinds 1777 is Monticchiello onderdeel van de gemeente Pienza. In de muur die het dorp omringt zit één toegangspoort, de Porta Sant’Agata, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de vallei.

Monticchiello
Monticchiello

De kandidaten moeten in dit karakteristieke dorpje met ongeveer tweehonderd inwoners op zoek naar spiegels, met daarop quotes uit brieven die ze aan de Mol hebben geschreven. Ik moet zeggen dat ik enigszins afgeleid werd door de mooie beelden, die ervoor zorgden dat ik zeker een bezoek aan Monticchiello wil brengen, en Tina’s gesprekje met de Italiaanse dame die haar gehoorapparaat niet in had. Tina: Felicità! Ron: Is ze jarig dan? Uiteindelijk worden alle tien de spiegels gevonden, maar het tweede deel van de opdracht mislukt, doordat niet alle kandidaten bij de juiste quote staan.

Cappella della Madonna di Vitaleta

Cappella della Madonna di Vitaleta
Cappella della Madonna di Vitaleta

Even later zien we presentator Rik van de Westelaken voor de Cappella della Madonna di Vitaleta staan. Deze bijzondere kapel, die het omslag siert van het boek ‘101 mooiste plekken van Italië’, kom je tegen als je over de SS146 van Pienza naar San Quirico d’Orcia rijdt. In 1590 maakte beeldhouwer Andrea della Robbia het Mariabeeld Madonna di Vitaleta. Lange tijd stond dit beeld daadwerkelijk in de kapel, maar tegenwoordig heeft ze een plekje in de San Francesco in het dorpje San Quirico.

San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia
San Quirico d’Orcia

De volgende opdracht wordt gespeeld in San Quirico d’Orcia. Zelfbenoemde penningmeester Patrick Martens en Ellie Lust worden afgezonderd van de groep. De rest moet Italiaanse voornamen opschrijven en op de een of andere manier denkt een aantal kandidaten dat dit mannennamen moeten zijn.

Het resultaat is een enorme lijst, maar nu blijkt dat ze mannen met al die voornamen moeten vinden en uit moeten nodigen voor een diner. Ze vinden onder andere een Rocco, Roberto, Antonio en een heuse Michelangelo. Nikkie de Jager onderwerpt een nietsvermoedende winkelier aan een derdegraads kruisverhoor: Do you have a friend named Mario? Stefano? Luigi? Antonio? Fabio? Is he close?

Uiteindelijk besluiten ze maar vals te spelen en voorbijgangers te vragen zich voor te doen als Alessandro, Leonardo of Andrea. Niet zo handig natuurlijk, met de camera’s die hen overal volgen.

Ondertussen moeten Ellie en Patrick bedragen leggen bij de namen die de andere kandidaten geopperd hebben. Voor iedere naam die op is komen dagen, krijgen ze het bijbehorende geldbedrag voor de pot.

Dit alles speelt zich af op het terras van Trattoria Osenna, een restaurant met een Tripadvisor-score van 4,0, aan de Via Dante Alighieri 42. Is dat misschien een hint? Nadat alle dorpelingen hun spaghetti al pomodoro achter de kiezen hebben wordt de uitslag bekend gemaakt: er wordt 500 euro verdiend, maar er verdwijnt door het valse spel ook weer 750 euro uit de pot. De Mol is weer geslaagd in zijn opzet.

Poppi

Castello dei Conti Guidi in Poppi
Castello dei Conti Guidi in Poppi

Voor de derde opdracht vertrekt het gezelschap naar het prachtige kasteel van Poppi: Castello dei Conti Guidi. Het kasteel is de belangrijkste trekpleister van dit dorpje in de provincie Arezzo, maar er staat ook een mooie zeshoekige kerk, Chiesa della Madonna del Morbo. De dierentuin van Poppi, Parco Zoo della Fauna Europea, schijnt nogal een trieste bedoening te zijn.

Castello dei Conti Guidi lijkt verdacht veel op het Palazzo Vecchio in Florence, en dat is ook niet zo vreemd, gezien het feit dat architect Arnolfo di Cambio verantwoordelijk is voor beide gebouwen. Velen vinden het een van de mooiste kastelen van Italië.

Voor deze opdracht, getiteld ‘Achter je rug’, lopen de deelnemers langs vijf kistjes waarvan er twee een geldbedrag bevatten, één een felbegeerde vrijstelling en één een joker. Het laatste kistje is leeg. Aan het eind van de rij kistjes staat een oud-Mol de kandidaat op te wachten.

Kees Tol, Inge Ipenburg, Thomas Cammaert, Kim Pieters en Milouska Meulens zijn speciaal voor deze gelegenheid afgereisd naar Toscane. Wat een straf! Alle kandidaten zijn zo gebiologeerd door de oud-Mollen, dat ze niet in de gaten hebben dat de vrijstelling achter hun rug om uit het kistje wordt gehaald.

Ik zat inwendig naar de televisie te schreeuwen: Kijk! Nou! Om! De enige die dit doet is Nikkie de Jager en als kijker zien we alleen een schaduw wegschieten. Heeft Nikkie een glimp van de mol opgevangen? Ron, Nikkie en Horace zijn de enige deelnemers die ervan overtuigd zijn dat de vrijstelling al uit het kistje is gehaald en besluiten niet tot het einde door te lopen. De eerste twee kiezen voor een joker en Horace pakt het geld. De rest verlaat met lege handen de opdracht.

Montalcino

De test vindt plaats in het heuveldorp Montalcino, beroemd onder wijnliefhebbers vanwege de Brunello. Je ziet een zucht van verlichting door de groep gaan, wanneer Ron Boszhard een groen scherm te zien krijgt. Hij is in ieder geval een aflevering verder dan de vorige keer.

Tina de Bruin breekt haar persoonlijke record en vliegt er nu de eerste aflevering al uit. Tot haar grote verbazing, want ze had toch goed gespreid deze keer. Maar ja, iemand moet altijd de eerste zijn.

Ik kan niet wachten tot volgende week. Gebaseerd op deze aflevering zet ik mijn punten in op Tygo Gernandt, dus hij wordt waarschijnlijk de verliezende finalist…

Overige blogs in deze reeks

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Jutha Bakker
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar...

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap...

Aflevering zeven Wie is de Mol: een déjà vu in de schitterende abdij van San Galgano

Let op: deze blog bevat spoilers De zevende aflevering van Wie is de Mol was er...

Aflevering zes Wie is de Mol: een spannende en chaotische speurtocht op Isola d’Elba

Let op: deze blog bevat spoilers Aflevering zes van Wie is de Mol is getiteld ‘Damocles’,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…