Zoek & boek

De tweede aflevering van Wie is de Mol: Pienza en omgeving in de hoofdrol

Let op: deze blog bevat spoilers

Afgelopen zaterdagavond stemden er weer bijna 2,6 miljoen mensen af op Wie is de Mol. Het programma staat daarmee wederom op de eerste positie in de kijkcijferlijst. En ik begrijp dat volkomen, want wat was het weer een interessante aflevering en wat kwamen er weer mooie Toscaanse landschappen voorbij.

In de tweede aflevering zagen we onder andere dat voorzichtig de eerste bondjes tot stand kwamen, dat Ron Boszhard zijn motoriek af en toe nogal ‘opvallend’ te noemen is, dat Ellie Lust eindelijk de kans kreeg om het begrip ‘etherdiscipline’ weer eens te gebruiken en dat de kennis van de kandidaten voor wat betreft topografie op zijn zachtst gezegd nogal te wensen overlaat.

Aan het begin van het programma zien we deze keer een kaartje van Toscane met daarop vermoedelijk aangegeven welke plaatsen er nog aangedaan worden in de komende afleveringen. En dat belooft veel goeds, want het gaat om Pisa, Firenze, Arezzo, Cortona, Grosseto, Piombino, Elba, Livorno en Pienza. In de omgeving van deze laatste stad vindt de eerste opdracht plaats.

Val d’Orcia – Pienza

Zonsopgang boven de Val d'Orcia
Zonsopgang boven de Val d’Orcia

Decor voor de eerste opdracht is opnieuw de prachtige Val d’Orcia, nu in de buurt van Pienza, een stad die bekend staat om de heerlijke pecorino. Van deze Italiaanse schapenkaas (pecora betekent schaap) heb je vele varianten, maar die uit Pienza is bijzonder lekker.

Hij wordt gemaakt van de rauwe melk van Sardijnse schapen die de hele dag lekker staan te grazen in de Val d’Orcia. Alle kruiden die deze ongetwijfeld blije schapen, kan toch niet anders in zo’n omgeving, hier tot zich nemen geven een speciale smaak aan de pecorino. Volgens traditie wordt de kaas gerijpt in eikenhouten vaten. Na veertig tot zestig dagen ontstaat er een jonge kaas die zeker al eetbaar is, maar na negentig dagen heb je pas echt een lekker smaakvol kaasje.

Duomo van Pienza
Duomo van Pienza

Pienza heette tot ongeveer 1459 overigens Corsignano. In 1405 werd Enea Silvio Piccolomini hier  geboren, beter bekend als paus Pius II. Hij gaf opdracht aan architect Bernardo Rossellino om Corsignano om te vormen tot Pienza, wat stad van de paus betekent. Dit resulteerde onder meer in de bouw van Palazzo Piccolomini, waar je de eerste hangende tuin uit de renaissance vindt. Ook de duomo van Pienza is van de hand van Rossellino.

In de opdracht ‘Steen rijk’ moeten de kandidaten manden, gevuld met stenen, sjouwen. En die schijnbaar lichte helling op die charmante door cipressen omgeven slingerpaadjes blijkt dan een hele uitdaging te zijn.

Ron Boszhard loopt al steunend en kreunend te slingeren op zijn benen, wat het voor Patrick Martens niet makkelijker maakt en de andere groep loopt zo langs het punt waar ze hun waardeloze keien in kunnen wisselen voor stenen die 25 euro waard zijn. Peggy Vrijens lijkt heel fanatiek en motiveert iedereen om maar door te lopen, maar doet ze dit met goede bedoelingen of om bij het paaltje te komen waar het bedrag gehalveerd wordt? Uiteindelijk wordt er met deze opdracht maar 97,50 verdiend, wat door presentator Rik van de Westerlaken ruimhartig afgerond wordt op 100 euro.

Pienza
Typisch Toscaanse straatje in Pienza

De tweede opdracht speelt zich af in een oude fabriekshal in Pienza en is getiteld ‘Meeslepend’. De kandidaten moeten een kist zien te vullen met geld en jokers op naam, terwijl ze beschoten worden met laserguns en boobytraps moeten zien te ontwijken.

Ellie Lust is helemaal in haar element en loodst de kandidaten met haar rustgevende stem door het onoverzichtelijke parcours. Overigens menen sommigen hier de letters R, O en N in te zien, oftewel een hint dat Ron Boszhard de Mol is. Ik vind dat je hier wel erg veel fantasie voor nodig hebt… Ik heb in ieder geval wel hartelijk gelachen om zijn ‘moves’ en het moment dat hij lichtelijk in paniek raakte, omdat hij de kist kwijt was.

Uiteindelijk is het Jeroen Kijk in de Vegte die de kostbare lading over de finishlijn trekt en hiermee 260 euro voor de pot en enkele jokers voor zijn medekandidaten verdient. Er is ook 100 euro ‘mingeld’ in de kist gestopt. Is dit gebeurd in de hectiek van het spel of heeft de Mol weer een van zijn streken geleverd?

Ponte Peruzzi – San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia
San Quirico d’Orcia

Het valt dit seizoen op dat de bondjes maar laat ontstaan. Normaal gesproken beginnen de kandidaten hier onderhand na de eerste opdracht al mee. Maar deze ochtend zetten Tygo Gernandt en Ron Boszhard voorzichtig de eerste stapjes. Ze voelen zich behoorlijk betrapt als blijkt dat Horace Cohen ineens achter ze zit. Waar kwam die nou vandaan? Het is wel een goede eigenschap voor een Mol, om je zo onopvallend te kunnen verplaatsen.

De laatste opdracht van deze aflevering speelt zich af op de Ponte Peruzzi, een brug dicht bij het plaatsje San Quirico d’Orcia. Aan het begin blijkt dat zelfbenoemd penningmeester Patrick Martens (wanneer wordt er eens iemand anders aangesteld?) een sleutelrol heeft in de opdracht ‘Vragenvuur’. Hij deelt de rest van de groep in duo’s in. De een stelt simpele vragen, waarop de ander zeker het antwoord zal weten (al blijkt dit laatste nogal tegen te vallen). Het duo dat dit het beste doet maakt kans op een zwarte vrijstelling, een troef waarmee alle ingezette jokers en groene vrijstellingen komen te vervallen.

Horace Cohen weet met moeite wat vragen te stellen aan Nikkie de Jager, maar zij komt niet veel verder dan dat de kleuren van de Italiaanse vlag rood, wit en groen zijn en dat Italië in Europa ligt. De drie duo’s hierna doen het een stuk(je) beter, al blijken de vragen die Ron Boszhard aan Nadja Hüpscher stelt voor haar iets te ingewikkeld te zijn. Een land noemen dat naast Italië ligt, is natuurlijk ook heel lastig als je zo onder spanning staat en in principe ligt Portugal ook naast Italië, alleen zitten er nog een grote zee en een land tussen.

Uiteindelijk blijken Ellie Lust en Jeroen Kijk in de Vegte het beste in dit spelletje te zijn. Maar nu komt penningmeester Patrick Martens weer om de hoek kijken: hij mag beslissen of ze met z’n drieën de zwarte vrijstelling krijgen, of dat er 1.500 euro in de pot komt. Hij kiest voor het laatste, zodat de pot deze aflevering eindigt op 2.610 euro. Dit lijkt een typische actie van een kandidaat, want die wil zoveel mogelijk geld in de pot hebben, maar wie weet.

Bagno Vignoni

De test vindt plaats in het dorpje Bagno Vignoni, een gehucht dat druk bezocht wordt vanwege de daar aanwezige warmwaterbronnen. De eerder genoemde paus Pius II was een frequent bezoeker van het heilzame water, evenals Lorenzo dei Medici. En vanwege de ligging in de buurt van de beroemde Via Francigena wisten ook vele pelgrims de weg te vinden naar het dorp.

Naast het Piazza delle Sorgenti – geen echt plein, maar een groot waterbassin – nemen de kandidaten plaats achter de laptop. De meesten hebben nog geen duidelijke verdachte op het oog, en spreiden hun antwoorden.

Op een typisch Toscaans pleintje nemen de deelnemers plaats om de uitslag te horen. Eén stoel staat aan de kant van presentator Rik van de Westelaken en die wordt ingenomen door laatkomer Ellie Lust. Ze blijkt hiermee een goede zet te hebben gedaan, want ze krijgt een vrijstelling. Toeval of een mollenactie?

Nadat Peggy Vrijens, Patrick Martens, Nikkie de Jager en Tygo Gernandt allemaal een groen scherm te zien krijgen, is het de beurt aan Nadja Hüpscher, wiens scherm rood kleurt. Opvallend, want best wel wat kandidaten verdachten haar. Zelf verklaart ze haar vroege uitschakeling door tunnelvisie, een ‘aandoening’ die vaak funest is in deze fase van het spel.

Tunnelvisie. Ik ben er ook niet helemaal vrij van merk ik, al heb ik nu wat meer potentiële Mollen op het oog. Tygo Gernandt staat nog steeds op mijn lijstje, maar misschien vooral omdat ik hem een leuke Mol zou vinden en niet zozeer omdat hij zich echt verdacht gedraagt. Peggy Vrijens en Patrick Martens heb ik met potlood toegevoegd. Ellie Lust wordt met 18 procent het meest verdacht door andere kijkers, gevolgd door Nikkie de Jager, Horace Cohen en ‘mijn’ Mol Tygo Gernandt met 14 procent. Misschien biedt de aflevering van volgende week meer duidelijkheid!

Overige blogs in deze reeks

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Jutha Bakker
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar...

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap...

Aflevering zeven Wie is de Mol: een déjà vu in de schitterende abdij van San Galgano

Let op: deze blog bevat spoilers De zevende aflevering van Wie is de Mol was er...

Aflevering zes Wie is de Mol: een spannende en chaotische speurtocht op Isola d’Elba

Let op: deze blog bevat spoilers Aflevering zes van Wie is de Mol is getiteld ‘Damocles’,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…