Zoek & boek

Aflevering vier Wie is de Mol: Florence, wat ben je toch mooi!

Let op: deze blog bevat spoilers

Na de cliffhanger van vorige week waren mijn verwachtingen voor deze aflevering hooggespannen. En ondanks dat het weer een uur was vol verdachte gebeurtenissen, veel hectiek en schitterende beelden, werden die verwachtingen niet helemaal ingelost. Ik had toch op zijn minst gerekend op een miraculeuze wedergeboorte van Horace Cohen in het spel. Maar het mocht de pret niet drukken, want we kregen, ik zou bijna zeggen eindelijk, een ander gezicht van Toscane te zien. Hoe prachtig de Val d’Orcia ook is, deze regio heeft nog zoveel meer moois te bieden.

Landschap, ten noorden van Florence, met bos en bergen

De aflevering getiteld ‘Meesterlijk’ pikt de draad weer op waar we vorige week geëindigd waren: de drie busjes die ieder een andere kant op rijden. We zien het lieflijk glooiende landschap van de Val d’Orcia plaatsmaken voor een wat ruiger terrein met bossen en bergen. Eén busje heeft als bestemming Firenze, zoals Rik van de Westelaken vorige week al aankondigde, maar waar gaan de andere twee heen?

Vinci en Caprese Michelangelo

La Casa Natale di Leonardo
La Casa Natale di Leonardo

Jeroen Kijk in de Vegte en Peggy Vrijens worden afgezet bij het geboortehuis van homo universalis Leonardo da Vinci in het gehucht Anchiano, onderdeel van de gemeente Vinci. In ‘La Casa Natale di Leonardo’ is tegenwoordig een klein museum gevestigd, gewijd aan deze meester, en van hier loopt een wandelpad naar het plaatsje Vinci.

Geboortehuis van Michelangelo
Geboortehuis van Michelangelo

Tygo Gernandt en Nikkie de Jager bevinden zich ondertussen in Caprese Michelangelo, een plaatsje in de provincie Arezzo. Hier werd in 1475 Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni geboren, later bekend als simpelweg ‘Michelangelo’. Naast het museum in zijn geboortehuis, enkele kerkjes en mooie landschappen valt er in dit dorp niet zoveel te beleven.

Beide duo’s moeten in de opdracht ‘Meesterwerken’ schilderijen aan elkaar beschrijven en ze zo goed mogelijk reproduceren op het canvas. Jeroen Kijk in de Vegte en Peggy Vrijens hebben allebei een nogal stemmig schilderij getiteld ‘Adorazione dei Magi’ (Aanbidding der wijzen) voor zich. Het ene werk is geschilderd door Gentile da Fabriano, het andere (onvoltooide) schilderij is van Da Vinci zelf. Leonardo da Vinci maakte dit werk in opdracht van de augustijner monniken die, nadat het schilderij na Da Vinci’s vertrek in 1482 naar Milaan onvoltooid achterbleef, dezelfde opdracht aan Filippino Lippi gaven.

Tondo Doni in het Uffizi museum
Tondo Doni in het Uffizi museum

Tygo Gernandt en Nikkie de Jager hebben iets kleurrijkere schilderijen om na te schilderen, beide met de titel ‘Sacra famiglia’ (Heilige familie). Het schilderij dat Nikkie aan Tygo moet beschrijven is van de hand van Paolo Veronese en werd voltooid rond 1565. En nee Nikkie, die jongeman is niet de voet van baby Jezus aan het likken. Het werk dat Tygo voor zijn neus heeft is van Michelangelo zelf en staat ook bekend als Tondo Doni, een verwijzing naar Agnolo Doni, de Florentijnse koopman in wiens opdracht dit schilderij gemaakt werd. In 1505, dat schijnt Ron nogal belangrijk te vinden.

Galleria degli Uffizi, Firenze

Ellie Lust, Patrick Martens en Ron Boszhard zijn de eerste kandidaten die voet op Florentijnse bodem zetten. En ik begon me ineens af te vragen waarom Nederlanders het altijd over Florence hebben, terwijl ze hier in Toscane de stad als Firenze kennen.

Saskia Balmaekers van Ciaotutti.nl is hier gelukkig al een keertje ingedoken. De eerste inwoners gaven de stad de naam Colonia Florentina, wat ‘zij die bloeit’ betekent. Dankzij de rivier de Arno was dit namelijk een heel vruchtbaar gebied en het dal stond vol met bloemen, waaronder veel lelies. Deze bloem is nog steeds een belangrijk symbool voor de stad.

Nu is Colonia Fiorentina nogal een mond vol en werd dit waarschijnlijk door handelaren uit het noorden ingekort tot Florence. Maar een aantal eeuwen later was het Italiaanse dialect in opkomst en verdrong langzaam het tot dan toe gesproken Latijn. De stad kreeg toen de naam Fiorenza, wat natuurlijk ook weer ingekort moest worden tot Firenze. Overigens zijn er nog een aantal mogelijke scenario’s hoe Firenze/Florence aan haar naam is gekomen, maar we gaan nu weer terug naar Wie is de Mol in de Uffizi.

De drie kandidaten die zich hier bevinden hebben het hele kunstmuseum voor henzelf. Dat willen we allemaal wel een keer! Wij gewone stervelingen moeten soms wel vijf uur wachten in de brandende zon, voordat we ons met heel veel anderen kunnen vergapen aan alle schoonheid die hier wordt tentoongesteld.

Het gebouw werd ontworpen door Giorgio Vasari in opdracht van Francisco I de’ Medici, een telg van de belangrijkste familie uit de geschiedenis van Florence. Oorspronkelijk zouden magistraten plaatsnemen in de kantoren (uffizi betekent kantoren), maar de snel uitbreidende kunstcollectie van de familie nam langzaamaan het hele gebouw over.

Aan de hand van telefonische aanwijzingen van de duo’s in Vinci en Caprese Michelangelo moeten Patrick, Ellie en Ron de vier schilderijen zoeken. Dit levert een code op waarmee geld verdiend kan worden. Uiteindelijk worden drie van de vier schilderijen gevonden en komt er dankzij de accurate reproducties en omschrijvingen van Nikkie de Jager en Tygo Gernandt 1.000 euro bij in de pot. Het schilderij dat Peggy Vrijens beschreef wordt wel gespot door Ron Boszhard en Patrick Martens, maar door tijdgebrek of een mollenactie wordt dit niet doorgegeven.

Piazza della Signoria, Firenze

Het plein dat ik in mijn eerste blog over Wie is de Mol nog in een middelgroot stadje in Toscane plaatste blijkt het Piazza della Signoria in Firenze te zijn, oeps! ‘Follow the money’ is een veel gebezigde uitdrukking in het programma en dat is wat de kandidaten nu letterlijk moeten doen.

Een aantal personen in dezelfde outfit en met identieke koffertjes loopt over het plein en haalt af en toe een wisseltruc uit. Het is aan de deelnemers om het juiste koffertje te blijven volgen. Patrick Martens heeft een hoge positie en de rest staat verspreid over de piazza. Ondanks de nodige verwarring, met name gecreëerd door Tygo Gernandt, weten de kandidaten het juiste koffertje tot het einde van de opdracht te blijven volgen. Dat is 2.250 euro in de pot, of toch niet?

Niets is wat het lijkt in dit programma en nu blijkt dat de kandidaten naast het koffertje ook hun omgeving in de gaten hadden moeten houden. Op het plein liepen namelijk drie oud-Mollen rond en nu krijgen ze de vraag welke dit waren. De namen vliegen over en weer. Peggy denkt Jon van Eerd te hebben gezien en ook Margriet van der Linden, Dennis Weening en Klaas van Kruistum (die volgens Ron Boszhard in een eerdere aflevering al opgedoken was, wat niet het geval is) passeren de revue.

Uiteindelijk besluiten de kandidaten dat het Jon van Eerd, Margriet van der Linden en Jan Versteegh (een nieuwe toevoeging van Nikkie de Jager) geweest moeten zijn. Geen een van deze namen is juist, goed gedaan Mol, want Dennis Weening, Klaas Kruistum en Patrick Stoof blijken de drie oud-Mollen te zijn die over de Piazza della Signoria aan het struinen waren.

De volgende ochtend wordt eerst de verjaardag van Ron gevierd. Maar hoe oud werd hij nu eigenlijk? Tygo zegt 49, en Ron beaamt dit door bijna 50 te zeggen. Ron Boszhard kwam echter op 12 november 1963 ter wereld en werd die dag dus 56 jaar. Een inside joke die ik niet helemaal begrijp of moet hier nu zelfs al over gelogen worden? In het Italiaans heb je een mooie uitdrukking die luidt: ‘Te li porti bene gli anni’, wat zoveel betekent als ‘je draagt de jaren goed’. Bij 56 jaar is dat inderdaad het geval, maar met 49 jaar zou Ron iets minder goed wegkomen vind ik.

Groeten uit Florence!

In de opdracht ‘Groeten uit Florence’ mogen de zeven kandidaten de toerist uithangen. Er moeten aan de hand van ansichtkaarten bezienswaardigheden gefotografeerd worden. Ellie Lust mag de teams indelen. Ron Boszhard en Nikkie de Jager vormen een duo, evenals Patrick Martens en Jeroen Kijk in de Vegte. Ellie sluit zelf aan bij Tygo Gernandt en Peggy Vrijens. Kaarten worden uit het rekje gegrist (waarom kijkt niemand naar de hoogste bedragen?) en de BN’ers gaan op pad.

Duomo van Florence
Duomo van Florence

Diverse locals worden aangeklampt om te vragen waar bezienswaardigheden als het Palazzo Pitti, de Duomo, de Ponte Vecchio en Il Porcellino zich bevinden en een doldwaze tocht door de stad volgt. De piemel, zoals Nikkie het zo fijntjes aanduidt, van een negentiende-eeuwse replica van Michelangelo’s David wordt als eerste op de kiek gezet en hierna volgt het Palazzo Pitti.

Achter de gevel van de voormalige residentie van bankier Luca Pitti schuilt naar mijn mening een van de mooiste plekjes van Firenze: Giardino di Boboli. In de zestiende eeuw legde Cosimo I de’ Medici deze prachtige tuin aan voor zijn vrouw Eleonora van Toledo. Al zal hij niet zelf met zijn handen in de aarde hebben lopen wroeten.

Het bronzen zwijntje Il Porcellino is een andere favoriet van mij en ik heb al een paar keer de eer gehad om hem over zijn glimmende snuit te aaien met de wens om weer terug te keren naar Firenze. Il Porcellino zou oorspronkelijk een plekje krijgen in de Giardino di Boboli, maar in plaats daarvan staat hij nu op de Mercato Nuovo.

Il Porcellino
Il Porcellino

Uiteindelijk weet de groep met deze opdracht 750 euro bij elkaar te sprokkelen. Nikkie de Jager en Ron Boszhard kunnen slechts 100 euro hiervan op hun conto schrijven voor een foto van Il Porcellino, maar verder is het bij hen vooral een kwestie van treuzelen, verdwalen en net achter het net vissen omdat een ander team hen voor is. Aan het einde van deze aflevering zit er 8.110 euro in de pot.

Medici Villa La Ferdinanda, Artimino

Villa Medicea in Artimino
Villa Medicea in Artimino

In het oude jachtverblijf van de familie De’ Medici maken de kandidaten de test. Ron Boszhard wordt door meerdere kandidaten verdacht, evenals Peggy Vrijens en Ellie Lust. Die laatste kan in ieder geval niet de Mol zijn, want zij krijgt als eerste haar scherm te zien dat angstaanjagend rood kleurt. Vorige week werd Ellie nog het meest verdacht door de kijkers, dus een hoop mensen zullen gisteravond mooi gesproken hebben.

Ook ik moest wel even slikken, want ik vond Ellie een fijne kandidaat die een beetje balans bracht in een verder nogal drukke groep. Nikkie de Jager en Ron Boszhard staan nu op nummer één in heel veel mollenboekjes. Ik heb ondertussen geen enkel idee meer. Hopelijk wordt er volgende week weer wat meer duidelijk!

Overige blogs in deze reeks

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Veelvoorkomende vakantieklachten en wat je eraan kunt doen

Veelvoorkomende vakantieklachten en wat je eraan kunt doen

Diarree, oorontsteking of griep: ziek worden op vakantie is nooit leuk. Door goed voorbereid je reis...

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar...

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap...

Aflevering zeven Wie is de Mol: een déjà vu in de schitterende abdij van San Galgano

Let op: deze blog bevat spoilers De zevende aflevering van Wie is de Mol was er...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…