Zoek & boek

Aflevering zes Wie is de Mol: een spannende en chaotische speurtocht op Isola d’Elba

Let op: deze blog bevat spoilers

Aflevering zes van Wie is de Mol is getiteld ‘Damocles’, wat natuurlijk slaat op de dubbele executie die de kandidaten deze week staat te wachten. De hoveling Damocles wist echter te ontsnappen aan het vlijmscherpe zwaard dat aan een dunne paardenhaar door de machtige Dionysus boven zijn hoofd was gehangen. En ontsnappen zit er voor de deelnemers aan Wie is de Mol echt niet in. Het enige dat Ron, Peggy, Patrick en Jeroen kunnen doen is het risico op executie verkleinen door binnen 24 uur Tygo Gernandt en Nikkie de Jager te vinden op het eiland Elba.

Vorige week kwamen Peggy, Ron, Patrick en Jeroen tot Piombino, het havenstadje waar de veerboot naar Elba vertrekt. Presentator Rik van de Westelaken is blijkbaar achtergebleven in Pisa, vanaf waar hij een korte uitleg geeft over hetgeen de kandidaten te wachten staat. Hem zien we pas weer bij de dubbele executie aan het eind van de aflevering. In het hotel nuttigen de vier nog even een typisch Italiaans ontbijt met mierzoete broodjes (‘cornetti’, een soort croissants maar met minimaal de dubbele hoeveelheid suiker), voordat ze vertrekken naar de opstapplaats van de veerboot en starten met de lange opdracht ‘Onvoorstelbaar’.

De opnames voor Wie is de Mol vonden plaats in november en laat dit nu een van de natste maanden van het jaar in deze regio zijn. Gedurende de afleveringen hebben we dan ook al heel wat water uit de hemel zien komen en ook deze dag staan de sluizen open. Het zal geen rustige overtocht worden, want er staat ook nog een stevig windje. Peggy Vrijens begint een beetje groen te zien en ook Jeroen Kijk in de Vegte is niet helemaal op zijn gemak. Maar na een uurtje zetten de vier voet aan wal in Portoferraio, de hoofdstad van het eiland, en kan de jacht op Tygo Gernandt en Nikkie de Jager beginnen!

Portoferraio, Isola d’Elba

portoferraio
Portoferraio

Dit olijke duo werd een dag eerder al door een helikopter afgezet op het grootste eiland van de Toscaanse archipel. Ze zullen ongetwijfeld niet de hele nacht vastgeketend door hebben gebracht in een cel in Forte Falcone, maar dat is waar we ze nu treffen. Zij moeten drie kettingen doorzagen met een iel ijzerzaagje. Lukt dit, dan hoeven ze geen test in te vullen en zijn ze er volgende week weer gewoon bij.

De legende gaat dat de Toscaanse archipel is ontstaan toen de godin van schoonheid en liefde, Venus, bruut gewekt werd door haar vader Jupiter (die oppergoden waren nooit zo subtiel). Haar halsketting brak en uit de zeven edelstenen ontstonden de zeven eilanden. De middelste en grootste edelsteen werd Elba, dat op zo’n tien kilometer van het vasteland ligt. Op Elba wonen ongeveer 30.000 mensen op een oppervlakte van 224 vierkante kilometer. Het eiland heeft een kuststrook van maar liefst 147 kilometer. Veel hiervan is rotsachtig, maar er zijn ook diverse mooie baaitjes met zandstrand te vinden.

Al in de vijfde eeuw voor Christus werd Elba bewoond door de Etrusken, en vele eeuwen later kwam er voor een aantal maanden een verbannen Fransmannetje te wonen, dat ook een behoorlijke indruk achterliet. Napoleon stimuleerde de land- en mijnbouw en zorgde voor een verbetering van de infrastructuur. Naast het levendige, maar vrij toeristische Portoferraio, biedt dit eiland nog veel meer moois. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Parco Minerario (het mijnenpark) nabij Rio Marina, ga naar de top van de Monte Capanne met de kabelbaan of bewonder het landschap vanaf het uitkijkpunt bij Capoliveri.

Forte Stella
Forte Stella

De deelnemers hebben helaas voor hen geen tijd om het eiland uitgebreid te verkennen. Niks ‘piano, piano’ en gewoon gaan! Peggy Vrijens vormt een duo met Ron Boszhard en Patrick Martens gaat op pad met Jeroen Kijk in de Vegte. Die laatste twee hebben als eerste bestemming Forte Stella, een verdedigingswerk dat in 1548 gebouwd werd in opdracht van Cosimo dei Medici om het eiland te beschermen tegen aanvallen van piraten. Ze vinden binnen recordtijd een aanwijzing (‘Je hoeft het er niet in te gooien voor vervulling’) en een zakje met speciale Mol-munten. Ze houden zich eventjes bezig met de aanwijzing – zou het misschien gaan om een wensput of fontein? – maar besluiten deze om onduidelijke redenen deze naast zich neer te leggen en naar de volgende bestemming te gaan.

Torre della Linguella
Torre della Linguella

Ondertussen komen Peggy Vrijens en Ron Boszhard tot de onaangename ontdekking dat het andere duo beide telefoons heeft meegenomen. Mollenstreekje? Ze gaan toch maar op weg naar de Torre della Linguella, ook wel bekend als de Torre del Martello. Deze achthoekige toren werd ook gebouwd in opdracht van de familie De’ Medici, ter bescherming van de haven. In de tweede helft van de achttiende eeuw kreeg de toren een andere bestemming, namelijk die van gevangenis (‘prigione’). De bekendste gevangene hier was de anarchist Giovanni Passannante die in 1878 probeerde koning Umberto I te vermoorden. Hij werd tien jaar lang vastgehouden in de Torre della Linguella onder onmenselijke omstandigheden. Na jaren leegstand na de sluiting van de gevangenis werd het gebouw aan het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw gerestaureerd en in zijn oude glorie hersteld.

Peggy en Ron vinden na enige vertraging en heel wat trappen de aanwijzing: een wandklok met daarop de tekst ‘Waar hier zes koppen bij elkaar komen, brengt jullie dichterbij de oplossing’. Heel wat gezoek later vindt Peggy buiten een stel klokken, versierd met zes hoofdjes. Hier ligt een zakje met Mol-munten en een nieuwe aanwijzing: ‘Als de nood het hoogst is, is de redding nabij’. Het zal toch niet iets met een toilet te maken hebben, zoals Peggy suggereert?

de tuin van Palazzina dei Mulini
De tuin van Palazzina dei Mulini

Patrick en Jeroen zijn aangekomen in het Palazzina dei Mulini, de vroegere residentie van Napoleon Bonaparte. Ooit stonden hier vier molens (‘mulini), maar deze moesten plaatsmaken voor een tuin. Naast deze woning had Napoleon ook nog een optrekje voor de zomer, Villa San Martin. Aan de oorspronkelijke kleine woning moest architect Paolo Bargigli de nodige wijzigingen aanbrengen om het te laten voldoen aan de wensen van de kleine keizer. Zo liet Napoleon de schuur ombouwen tot balzaal en werd er een grote salon voor feesten en partijen gebouwd. Het was de bedoeling dat vrouw en kind zich bij hem zouden voegen op het eiland, maar dit is nooit gebeurd. Toen Napoleon in 1815 zijn Waterloo tegemoet ging schonk hij de villa aan Portoferraio als museum.

Napoleon valt bijna van zijn sokkel door de rondzwaaiende rugzak van Jeroen, en na het hele huis binnenstebuiten gekeerd te hebben is dit de plek waar alsnog het zakje geld gevonden wordt door Patrick. Tijdens hun zoektocht naar de andere twee, telefoonloze, jagers vindt Patrick zelfs nog een zakje geld in de haven. Eenmaal herenigd gaan de vier op weg naar het Teatro dei Vigilanti. Oorspronkelijk deed dit gebouw dienst als mausoleum van de markies van Sorbello en in de loop van de achttiende eeuw werd het een kerk.

Maar toen kwam Napoleon weer om de hoek kijken en hij gaf zijn favoriete architect Paolo Bargigli de opdracht om de kerk om te bouwen tot een theater. In 1920 werd het theater vanwege financiële tekorten gesloten. In de jaren erna werd het pand gerestaureerd en in de periode 1937-1952 vooral als bioscoop gebruikt. In 1974 werd het theater aangekocht door de gemeente Portoferraio en een uitgebreide restauratie volgde. Tegenwoordig wordt het typisch Italiaanse theater gebruikt voor voorstellingen en congressen.

In het Teatro dei Vigilanti wordt nog wat geld gevonden en de kandidaten concluderen onder andere dankzij een handaanwijzing van Napoleon, een afbeelding van een vogel en een behulpzame local dat ze Nikkie en Tygo kunnen vinden in het Forte Falcone. Het fort ligt op het hoogste punt van het eiland en vormde samen met de twee eerder genoemde forten de verdedigingsstructuur van Elba, zoals bedacht door Cosimo dei Medici in 1548. De stad droeg in die periode zelfs even de naam ‘Cosmopoli’, maar dit werd al snel weer teruggedraaid naar de Romeinse naam Portoferraio (ijzerhaven).

Eenmaal aangekomen bij Forte Falcone blijkt er een sleutel nodig te zijn om deze vesting binnen te dringen. Wij hebben deze al een aantal maal in het water zien liggen bij Forte Stella (het schreeuwen naar de tv is nu een wekelijkse traditie) en dit is dan ook de plek waar Patrick en Jeroen weer naartoe moeten. Peggy Vrijens en Ron Boszhard keren terug naar het theater en vinden hier nog een aanwijzing die over het hoofd is gezien, maar niets toevoegt, want ze weten al dat ze in Forte Falcone moeten zijn. De sleutel wordt eindelijk gevonden en de vier gaan het fort binnen. Tygo Gernandt en Nikkie de Jager zijn nog steeds verwoed aan het zagen, want er moet nog één ketting door. Op het laatste moment knapt deze ketting, gek genoeg op een heel ander punt dan waar ze met het ijzerzaagje in de weer waren, en Tygo en Nikkie huppelen de vrijheid tegemoet. Dit betekent dat er een dubbele executie plaats gaat vinden onder vier deelnemers en dat hun kansen dus niet al te best zijn…

De kandidaten vullen de test in op de veerboot. Patrick denkt dat Peggy de Mol is en zij zet zelf alles in op Ron. Die ziet in alle deelnemers wel een potentiële Mol en voor wie hij uiteindelijk heeft gekozen krijgen we natuurlijk niet te zien. Jeroen Kijk in de Vegte zet zijn geld in op Nikkie de Jager. Met de opdracht op Elba is een bedrag van 3.400 euro verdiend. Misschien kwam dit doordat de Mol vastgeketend in een cel zat?

Patrick krijgt als eerste een rood scherm te zien. Hij was ook overduidelijk niet de Mol, daarvoor vond hij veel te veel geld en deed hij te erg zijn best. Maar nu komt er voor velen een verrassende wending: Peggy en Jeroen krijgen een groen scherm te zien, wat betekent dat Ron uit het spel ligt en dus niet de Mol is. Vorige week werd hij nog door 18 procent van de kijkers aangewezen als de Mol en er circuleerden op het wereldwijde web ook behoorlijk wat hints die toch sterk de suggestie wekten dat Ron het weleens zou kunnen zijn. Ik begon zelfs te denken dat hij voor zijn deelname had afgedwongen om dan wel de Mol te mogen zijn, zodat hij niet nog eens zo’n dramatische executie hoefde mee te maken.

Maar wie is het dan wel? Velen zien in de sieraden en kleding van zowel Nikkie als Tygo verborgen aanwijzingen en Jeroen Kijk in de Vegte heeft in deze aflevering ook heel wat verdachte acties op zijn naam gezet. Ik hou het tot de aflevering van volgende week nog maar even op Tygo. Het gezelschap reist dan in ieder geval af naar het archeologie- en mijnbouwpark San Silvestro en een van mijn favoriete plekken in Toscane: de prachtige abdij van San Galgano. Ik zit er volgende week zaterdag om 20.30 uur weer klaar voor!

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Aflevering vier Wie is de Mol: Florence, wat ben je toch mooi!

Let op: deze blog bevat spoilers Na de cliffhanger van vorige week waren mijn verwachtingen voor...

Aflevering 3 van Wie is de Mol: Pienza, Pitigliano en Rocca di Radicofani

Let op: deze blog bevat spoilers De locatiescouts van Wie is de Mol hebben ook voor...

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar...

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…