Zoek & boek

Aflevering zeven Wie is de Mol: een déjà vu in de schitterende abdij van San Galgano

Let op: deze blog bevat spoilers

De zevende aflevering van Wie is de Mol was er weer eentje om nog een paar keer terug te kijken. Ten eerste omdat er weer zo ontzettend veel is gebeurd en ten tweede vanwege de prachtige Toscaanse locaties en landschappen die weer mooi in beeld worden gebracht. Wat zijn drones toch een geweldige uitvinding!

Volgende week weten we eindelijk wie de Mol is, of ‘la talpa’ in het Italiaans. Aan de ene kant ben ik hier blij om, want ik weet niet hoeveel plotwendingen en verrassingen ik nog kan verwerken, maar aan de andere kant kan dit Toscaanse avontuur me niet lang genoeg duren. Het is net een spannend boek, dat je maar niet weg kunt leggen omdat je wilt weten hoe het afloopt, maar waar je tegelijkertijd zolang mogelijk in wilt blijven lezen.

Ik begin deze aflevering dan ook met dubbele gevoelens te bekijken en het is de laatste van dit speciale jubileumseizoen die plaatsvindt in Toscane. Volgende week komt de uitzending weer vanuit Amsterdam.

De abdij van San Galgano

Na de dubbele executie van vorige week zijn er nog vier kandidaten: Tygo Gernandt, Peggy Vrijens, Jeroen Kijk in de Vegte en Nikkie de Jager. De aflevering heet ‘Déjà Vu’ en dat is niet voor niks, want de opdracht die de kandidaten hier uit moeten voeren is bijna een kopie van de derde opdracht van de eerste aflevering.

Maar eerst wat meer over de mooie locatie waar deze opdracht plaatsvond: de Abbazia di San Galgano, gelegen op zo’n 35 kilometer ten zuiden van Siena in het plaatsje Chiusdino. Enkele jaren geleden bezocht ik deze bijzondere plek toen ik met mijn vriend in een tot camper omgebouwd gehuurd Volkswagenbusje de regio aan het verkennen was. Na ons vergaapt te hebben aan de schoonheid van de oude, dakloze abdij, wilden we graag ook een blik werpen op het zwaard van ridder Galgano Guidotti, die na zijn dood heilig verklaard werd.

Een van de legendes die rondwaart is dat Guidotti zich aan het eind van de twaalfde eeuw teruggetrokken had in ‘the middle of nowhere’ en niets meer met oorlogen en gevechten te maken wilde hebben. In plaats van zijn zwaard gewoon aan de wilgen te hangen, probeerde hij het stuk te slaan op een rotsblok.

Het zwaard ging echter niet kapot, maar werd opgeslokt door de rots, tot alleen het handvat en een klein stukje van het blad nog uitstaken en er geen beweging meer in te krijgen was. Een ander verhaal is dat Guidotti een kruis wilde maken om bij te bidden en daarop zijn zwaard in de rots stak. Ik zou zelf in dit laatste geval wat takken en touw hebben gezocht, maar wie ben ik… Een onderzoek uit 2001 bevestigde overigens wel dat het metaal dat voor het zwaard gebruikt is daadwerkelijk uit de juiste periode stamt, wat deze plek toch een zekere mystiek geeft.

Wij bezochten de abdij op zondagochtend en werden bij het loket al gewaarschuwd dat de priester een ‘celebration’ had (Italianen en de Engelse taal, het blijft schattig), wat inhield dat er in La Rotonda di Montesiepi een dienst aan de gang was. Maar na een half uurtje wachten op de parkeerplaats – in plaats van je kuiten te martelen kon je blijkbaar ook met de auto naar boven –  mochten we dit ‘wonder’ eindelijk aanschouwen. Over het zwaard en de rots is een grote plastic koepel geplaatst, wat het moeilijk maakt om mooie foto’s te maken, dus ga dit met eigen ogen aanschouwen zou ik zeggen!

In de opdracht ‘(Weer) achter je rug om’ treffen de vier overgebleven kandidaten wederom een oud-Mol en moeten ze opnieuw langs bakjes met inhoud lopen. De bakjes bevatten dit keer wel wat anders, namelijk geld, een envelop met een vraagteken en vier enveloppen die uitleggen waarom Tygo, Nikkie, Jeroen of Peggy de Mol is. Oud-Mollen Merel Westrik en Jon van Eerd staan tegen ieder van de kandidaten een heel verhaal af te steken dat geen nieuws bevat, terwijl ik alleen maar kan denken – en ja hoor, weer naar de televisie loop te schreeuwen – kijk nou om! Geen van de kandidaten doet dit, wat ik nog steeds onbegrijpelijk vind.

Ze gaan allemaal voor de envelop met het vraagteken en het geld blijkt achter hun rug om verdwenen te zijn. Verrassing, not! De betreffende envelop leidt ze naar een ruimte waar de spiegels uit de allereerste opdracht opgesteld zijn en de Mol is zo aardig om een briefje achter te laten met de boodschap dat hij/zij de berichten op de spiegels heeft geschreven. In Moltalk zien we voorbeelden van de handschriften van zowel Nikkie als Jeroen en dat van die laatste lijkt veel overeenkomsten te hebben met het handschrift op de spiegels. Maar is dat niet te makkelijk? En hoe zit het met die spiegel waar ‘Ik ben de Mol’ opstond in een heel ander handschrift?

Bolgheri

De Viale dei Cipressi bij Bolgheri
De Viale dei Cipressi bij Bolgheri

Er staat de kandidaten nog één executie te wachten voor de finale. De test wordt ingevuld in Bolgheri, een plaatsje dat vooral bekend is vanwege de heerlijke wijn die hiervandaan komt. Probeer bijvoorbeeld eens de Ormai Bolgheri Rosso of een Sassicaia, een enigszins prijzige rode wijn die alleen door Tenuta San Guido geproduceerd mag worden.

Ook komt hier de parfumcollectie ‘Acqua di Bolgheri’ vandaan, met diverse geuren die je meteen terugvoeren naar Toscane. De laatste keer dat ik in dit piepkleine stadje was, viel wel op dat je behoorlijk wat moeite moet doen om ergens een redelijk geprijsde maaltijd te vinden. Bolgheri is met de jaren helaas behoorlijk toeristisch geworden.

De uitslag van de executie wordt bekendgemaakt in Ristorante Enoteca La Bolgherese, althans ik meen deze plek te herkennen. Nadat Nikkie en Tygo een groen scherm te zien krijgen is Peggy aan de beurt en haar rode scherm lijkt roder dan ooit. Ze geeft zelf meteen aan dit al verwacht te hebben, omdat ze door een bepaalde vraag in de test wist dat ze verkeerd zat met Tygo als Mol. Wat voor vraag dit was horen wij hopelijk volgende week.

We krijgen nog een beeld te zien van de beroemde Viale dei Cipressi, een indrukwekkende laan tussen Bolgheri en Castagneto Carducci van zo’n vijf kilometer lang met circa 2.000 cipressen. Er is geen tijd om het vertrek van Peggy te laten bezinken, want we moeten door naar de volgende locatie!

Tenuta Argentiera, Bolgheri

Voor de volgende opdracht (‘Wegdenken’) begeven de overgebleven drie zich naar een lange laan met pijnbomen, die andere bekende boom in het Toscaanse landschap en leverancier van smakelijke ‘pinoli’ (pijnboompitten). Bij de wijngaard Tenuta Argentiera hadden ze blijkbaar nog wat wijnvaten over, want die spelen een hoofdrol in deze uitdaging. Door middel van het vormen van vooraf bepaalde woorden met de zware vaten met letters kan maar liefst 3.400 euro verdiend worden. Alleen het gebruik van medeklinkers levert geld op; klinkers hebben geen waarde en het gebruik van een blanco vat kost 50 euro.

Het eerste woord dat wordt gemaakt is ‘Pisa’. Maar twee medeklinkers, dus veel brengt het niet op. Nikkie komt langs een ton met de letter Q en ziet dat die 100 euro opbrengt. Haar plan is om San Quirico te leggen, maar door de spatie in dit woord neemt de waarde alweer met 50 euro af. Bovendien moeten er wel erg veel wijnvaten verplaatst worden, wat behoorlijk wat tijd kost. Is dit de Mol die aan het werk is, of is het de adrenaline waardoor niet meer helder wordt nagedacht?

Nikkie vertelt ons ook vaak hoe de Mol zijn/haar sabotage waarschijnlijk aan zou pakken, wat natuurlijk op een fanatieke kandidaat kan duiden of op een hele brutale Mol. Er wordt buiten en in beeld weer volop gemold. Vaten belanden op hun kop, waardoor de letters niet meer te zien zijn en de greppels hebben blijkbaar een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de wijnvaten. Uiteindelijk wordt er 320 euro met deze opdracht verdiend, een schijntje van wat er in de pot had kunnen komen.

Il Parco Archeominerario di San Silvestro

Er is nog maar één zwart busje nodig om de drie deelnemers naar de volgende opdracht te brengen in Il Parco Archeominerario di San Silvestro. Je vindt dit archeologische park in de provincie Livorno, nabij Campiglia Marittima. Het maakt onderdeel uit van een hele serie natuur- en archeologische parken in de Val di Cornia. Tot 1976 was deze mijn, waar onder andere koper, zilver en zink gedolven werden, nog in gebruik. Twintig jaar later opende dit themapark, waar je diverse rondleidingen kunt volgen.

In de opdracht ‘Mijn Geluid’ nemen de kandidaten plaats in een geel treintje dat door een van de nauwe mijngangen rijdt. Ze moeten elkaar vragen stellen, wat knap lastig is met al dat lawaai. Tygo bekent onder andere ooit met een Ferrari de muur van Paradiso ingereden te zijn, Jeroen had een poster van Barbra Streisand boven zijn bed hangen en het lompste dat Nikkie ooit tegen iemand heeft gezegd is dat de oogschaduw niet geblend was.

O ja, als Jeroen iets moet kiezen waar hij een levenslange voorraad van zou willen hebben is het rode wijn. Een goede keuze als je het mij vraagt, al zou ik eerder voor wit kiezen. Door de twee door Jeroen goed beantwoorde vragen en eentje door Nikkie komt er 750 euro in de pot, wat deze op een eindstand brengt van 12.580 euro.

Villa La Foce, Val d’Orcia

Uitzicht vanaf Villa La Foce
Uitzicht vanaf Villa La Foce

De laatste opnames in Toscane zijn gemaakt bij Villa La Foce in de Val d’Orcia, de vallei waar dit seizoen ook begon. De villa kent een bewogen geschiedenis. In de jaren ’20 van de twintigste eeuw begonnen Antonio en Iris Origo met de bouw en tijdens de Tweede Wereldoorlog bood de villa onderdak aan vele vluchtelingen en krijgsgevangen. Iris Origo hield in deze tijd een dagboek bij, dat later gepubliceerd werd onder de titel ‘Oorlog in Val d’Orcia’.

Hier vullen de kandidaten de allerlaatste test in, met vragen over alle voorgaande opdrachten. Jeroen en Tygo kiezen beiden voor Nikkie als Mol en Nikkie denkt dat het Jeroen moet zijn. In de renaissancetuin van de villa treffen we presentator Rik van de Westelaken, die ons vertelt waarom eigenlijk alle drie de kandidaten de Mol zouden kunnen zijn – dat weten we Rik, schiet nu maar op! – om ons vervolgens nog steeds niets te vertellen.

Want: Nikkie is niet de verliezer, Jeroen is niet de winnaar en Tygo is niet de Mol. Dit voorspelde ik overigens al in mijn eerste blog, want ik zit altijd op de verliezende finalist, wat ook een talent is. Als we deze aanwijzingen volgen, kan dus óf Nikkie óf Jeroen nog steeds de saboteur van dit seizoen zijn. Maar, niets is wat het lijkt, toch? Zijn de spiegels die gedurende dit hele seizoen opdoken misschien een aanwijzing dat we alles in spiegelbeeld moeten zien en dat Tygo dus juist wel de Mol is? Hij staat tenslotte op dit moment van schrijven nog steeds in de app. Volgende week komt er een einde aan dit giswerk. Ik ga het missen!

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar...

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap...

Aflevering zes Wie is de Mol: een spannende en chaotische speurtocht op Isola d’Elba

Let op: deze blog bevat spoilers Aflevering zes van Wie is de Mol is getiteld ‘Damocles’,...

Pisa en de Maremma schitteren in vijfde aflevering Wie is de Mol

Let op: deze blog bevat spoilers De verrassing die vorige week niet kwam, maar waar ik...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…