Zoek & boek

De finale van Wie is de Mol: terug in Nederland

Let op: deze blog bevat spoilers

Het is even schakelen van het weidse, glooiende Toscaanse landschap met cipressen en pijnbomen, naar het drukke en platte Vondelpark met treurwilgen en esdoorns. Voor de grote onthulling togen de kandidaten van het speciale jubileumseizoen van Wie is de Mol naar de Amsterdamse Vondelkerk. Mooi, maar toch wel wat anders dan de abdij van San Galgano of het kasteel van Poppi.

Wat heb ik genoten van dit seizoen. Niet alleen omdat het in Toscane plaatsvond en we de meest prachtige locaties te zien kregen, maar vooral omdat het ontzettend spannend was, de opdrachten weer ouderwets goed waren en het tot het eind voor mij een raadsel bleef wie nu toch de Mol was.

Chi è la Talpa?

Gisteravond kregen we eindelijk een antwoord op de prangende vraag die velen hoofdbrekens bezorgde. We gingen weer terug naar  de renaissancetuin van Villa La Foce in de Val d’Orcia, waar we de drie overgebleven kandidaten en presentator Rik van de Westelaken treffen.

Vorige week hoorden we al dat Nikkie niet de verliezer was, Jeroen niet de winnaar en Tygo niet de Mol. Zoals in de eerste blog al voorspeld, sluit mijn Mol Tygo Gernandt aan bij een rijtje ‘illustere’ voorgangers als Miljuschka Witzenhausen en Olcay Gulsen;  kandidaten die ik verdacht en die verliezend finalist werden.

Hij bleek dus definitief niet de saboteur van dit seizoen te zijn. Die eer was voorbehouden aan Jeroen Kijk in de Vegte, die zijn rol met verve gespeeld heeft, ik kan niet anders zeggen. Na de eerste aflevering werd hij door de kijkers samen met Nadja Hüpscher het minst verdacht van alle kandidaten en pas na de zesde aflevering wees een deel van Nederland hem aan als de Mol.

Ook Nikkie de Jager vulde hem pas bij de vierde test als Mol in, terwijl zij toch al een glimp van hem had opgevangen tijdens de derde opdracht van het seizoen in het kasteel van Poppi. Maar ja, niets is wat het lijkt, dus ze durfde haar eigen ogen niet te vertrouwen. Uiteindelijk is zij toch degene die zich de winnaar van dit seizoen mag noemen en de pot van 12.580 euro wint. Ze doneert het volledige bedrag aan het KWF ter nagedachtenis aan haar stiefbroertje, die in mei 2018 overleed aan kanker. Een heel mooi gebaar.

Als Jeroen Kijk in de Vegte dat van tevoren had geweten had hij misschien iets minder hard gemold, zodat er meer geld naar dit goede doel was gegaan. Want wat heeft hij zijn best gedaan. Ik neem je nog één keer mee terug naar Toscane om de mol-acties van dit spectaculaire seizoen door te nemen.

Aflevering 1: Renaissance

Opdracht: Spiegelbeeld
Locatie: Monticchiello

Vorige week werd al onthuld dat de Mol hoogstpersoonlijk de boodschappen op de spiegels had geschreven die verspreid door het pittoreske dorpje Monticchiello stonden. Nu zien we dat Jeroen al tijdens deze eerste opdracht vrij brutaal te werk gaat, tegen Tina de Bruin een opmerking maakt over het handschrift en ook nog eens zegt dat hij een dag eerder al met het spel begonnen is.

Achteraf vraag ik me af hoe ik deze opmerkingen zo makkelijk terzijde heb kunnen schuiven, maar ik was blijkbaar op andere dingen aan het letten… Jeroen hoefde niet veel te doen om het geld uit de pot te houden, want een groot deel van de kandidaten wist niet meer welke quote van hun was en hij hoefde dus simpelweg op de plek van een van deze twijfelaars te gaan staan.

Castello dei Conti Guidi in Poppi
Castello dei Conti Guidi in Poppi

Opdracht: Achter je rug
Locatie: Castello dei Conti Guidi, Poppi

Voor deze opdracht, die gespeeld werd in het mooie kasteel van Poppi, was Jeroen best zenuwachtig. Terwijl de kandidaten werden toegesproken door oud-Mollen, moest hij achter hun rug om de groene vrijstelling uit het eerste bakje halen. Hij heeft geluk, want de enige die achterom kijkt is Nikkie de Jager. Zij heeft wel een glimp van hem opgevangen, maar besluit dit voor zichzelf te houden en begint hem pas vele opdrachten later echt te verdenken.

Aflevering 2: Listig

Val d'Orcia
Val d’Orcia

Opdracht: Steen rijk
Locatie: Val d’Orcia, Pienza

Er zijn ergere plekken te bedenken dan de mooie Val d’Orcia om met manden gevuld met zware stenen te slepen. Mol Jeroen Kijk in de Vegte wist Tygo met zijn geklaag over hoe zwaar het allemaal wel niet was, handig af te leiden van het punt waar stenen ingewisseld hadden kunnen worden voor geld. Met deze opdracht wist de groep maar 100 euro te verdienen.     

Opdracht: Meeslepend
Locatie: oude fabriekshal in Pienza

Jeroen had al bedacht dat hij als laatste door dit parcours wilde gaan, waar de kandidaten beschoten werden met laserguns en ondertussen geld in een kist moesten stoppen. Zijn plan was om zichzelf af te laten schieten voordat de kist over de finish was, maar de kandidaten weten zo weinig geld te verzamelen, dat hij besluit om dan maar heel heldhaftig de kist met 260 euro over de streep te slepen.

Aflevering 3: Besluit

Opdracht: Sleutel bos
Locatie: olijfboomgaard nabij Pienza

Deze opdracht is een kolfje naar de hand van de Mol. Geld dat doorgegeven moet worden van kandidaat naar kandidaat is natuurlijk heel makkelijk te verdonkeremanen. Zeker als je vol zit met adrenaline, vier sloten los moet zien te krijgen en iedereen zich in een andere hoek van de boomgaard bevindt.

Chaos, de Mol gedijt er goed in. Jeroen maakte zichzelf zo snel mogelijk los, zodat hij zolang mogelijk deel kon nemen aan het spel en wist 350 euro achter te houden. En op de een of andere manier zorgde hij ervoor dat het gescheurde briefje van 100 euro dat in zijn  onderbroek verdween hem eerder minder dan meer verdacht maakte.

Opdracht: Meer of min
Locatie: Pitigliano

In het uit tufsteen gehakte stadje Pitigliano moeten de kandidaten luiken van huizen openen, om zo het min-geld te verbergen en zoveel mogelijk geld in de pot te houden. Jeroen blijkt al maanden te oefenen op het zinnetje ‘Chiudi le persiane, per favore’ – ‘sluit de luiken alstublieft’ – dat hij enkele huiseigenaren snel toefluistert bij vertrek.

Aflevering 4: Meesterlijk

Opdracht: Meesterwerken
Locaties: Vinci, Caprese Michelangelo en Firenze

In deze opdracht, waar vier kandidaten een meesterwerk moeten reproduceren dat vervolgens door de drie anderen opgezocht moet worden in de Galleria degli Uffizi, besluit Jeroen een belangrijk detail voor Peggy achter te houden. Hij rept met geen woord over de gouden bogen die een essentieel onderdeel vormen van de lijst van het schilderij ‘Adorazione dei Magi’ van Gentile da Fabriano. Het is het enige schilderij dat niet gevonden wordt in het kunstmuseum.

Opdracht: Follow the money
Locatie: Firenze

Jeroen wist natuurlijk allang dat het niet het koffertje met geld was waar de kandidaten op moesten letten, maar juist de mensen op het Piazza della Signoria in Firenze, waaronder drie oud-Mollen. Door nog wat extra verwarring te zaaien bij het noemen van de namen, die hij hoogstpersoonlijk doorgeeft aan Rik van de Westelaken, is zijn missie geslaagd en komt er geen geld in de pot.

Aflevering 5: Wegwerken

Opdracht: Route beschrijving
Locatie: Pisa

Het lukt Jeroen om de envelop met het zwarte autootje te bemachtigen en dankzij zijn ‘partner in crime’ Ron Boszhard hoeft hij helemaal niet zoveel moeite te doen om de eindbestemming niet op tijd te bereiken. Ron neemt uitgebreid de tijd om op de foto te gaan met groepen Aziatische toeristen, wil her en der de weg vragen en geniet net zo uitgebreid van deze ‘ANWB-puzzeltocht’ als de Mol dat doet.

Aflevering 6: Damocles

Opdracht: Onvoorspelbaar
Locatie: Elba

Natuurlijk wil een Mol tijdens deze opdracht voor de aanwijzingen gaan, en niet voor het geld. Vandaar dat Jeroen Peggy, die ook geld wil halen dat in de buurt ligt, snel afkapt. Als je dan ook nog de tweede telefoon meeneemt en jezelf af en toe strategisch positioneert op plekken waar geld ligt, bijvoorbeeld bij een standbeeld van Napoleon in zijn voormalige residentie op Elba, dan ben je goed bezig als Mol.

Aflevering 7: Déja vu

Opdracht: (Weer) achter je rug om
Locatie: de abdij van San Galgano

Het ontbreken van ramen en een dak maakt de abdij van San Galgano tot een bijzonder mooie locatie en het hielp Jeroen bij een lastige taak. Dankzij het slechte weer hoorde niemand Jeroen over het grind sluipen, naar het bakje met geld. Geen van de kandidaten keek achterom en ze gingen allemaal voor de envelop met het vraagteken, die hen de aanwijzing over het handschrift van de Mol op de spiegels opleverde.

Tot Jeroens verbazing ging geen van hen actief op zoek naar handschriften in mollenboekjes, maar daardoor hoefde hij zich geen zorgen te maken over ontmaskering.

Opdracht: Wegdenken
Locatie: Tenuta Argentiera, Bolgheri

‘Met Nikkie erbij heb je geen Mol meer nodig’, aldus Jeroen. Tygo zit al volop in zijn tunnel en ziet alleen maar bevestiging dat Nikkie de Mol is en Jeroen gaat lekker zijn gang door vaten in greppels te rollen en op andere manieren tijd te rekken. Er wordt maar 320 euro verdiend, terwijl dit 3.400 euro had kunnen zijn. Goed gedaan Mol!

Met deze laatste Mol-actie kwam er eind aan dit speciale jubileumseizoen in Toscane. Op 2 januari begint er een nieuw seizoen. De deelnemers en locatie zijn nog niet bekend gemaakt, maar Toscane heeft nog veel meer moois te bieden, dus wie weet!

Jutha Bakker

Hi, mijn naam is Jutha. Ik ben concertfotograaf en tekstschrijver en woon sinds 2019 met mijn vriend in Toscane. De omgeving inspireert, het leven is langzaam en de mensen maken zich zelden druk: precies wat we zochten. We verhuren op ons terrein twee appartementen en een recreatieruimte aan schrijvers en andere creatievelingen. Zie ook: https://casa-collungo.jimdosite.com/

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Aflevering 3 van Wie is de Mol: Pienza, Pitigliano en Rocca di Radicofani

Let op: deze blog bevat spoilers De locatiescouts van Wie is de Mol hebben ook voor...

5 keer de leukste Little Italy in de wereld

Italië; wie houdt er niet van? Van zijn heerlijke klimaat, temperamentvolle mensen en goddelijke eten? Maar...

Aflevering zeven Wie is de Mol: een déjà vu in de schitterende abdij van San Galgano

Let op: deze blog bevat spoilers De zevende aflevering van Wie is de Mol was er...

Aflevering zes Wie is de Mol: een spannende en chaotische speurtocht op Isola d’Elba

Let op: deze blog bevat spoilers Aflevering zes van Wie is de Mol is getiteld ‘Damocles’,...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…