Zoek & boek

Pasta, pasta en nog eens… pasta (inclusief Recept)

La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo’n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.

Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta. Wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Dit komt omdat het goedkoop is, makkelijk klaar te maken en daarnaast ook nog eens erg voedzaam.

spaghetti kaal

En dan heb ik nog niets gezegd over de duizenden mogelijkheden die je hebt met pasta. Je kan het bijvoorbeeld maken met vis, vlees of toch liever een veggie variant. Wat je ook doet, kies eerst voor welke gang het is en bepaal daarna altijd de vorm en soort.
Het is zelfs mogelijk een hele maaltijd op te bouwen rondom pasta: je zou kunnen beginnen met een koude pasta in een salade, dan pasta in de soep en vervolgens een pasta in een heerlijke ovenschotel.

Wat minder bekend is pasta als toetje zoals calciuni, gebakken zoete ravioli, gevuld met kastanjes, amandelen en specerijen. Dat is erg leuk om eens uit te proberen.

Wat is de voedingswaarde van pasta?

Pasta is een belangrijke bron van voedingstoffen. Het bevat complexe koolhydraten, is rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen en het levert net zoveel energie als pure proteïnen, zoals biefstuk, maar bevat weinig of geen vet.

pasta met ei

Daarnaast bevat de pasta 6 van de 8 aminozuren die weer van essentieel belang zijn voor de vorming van een complete proteïne, waardoor er dus minder kaas, vlees en vis of peulvruchten nodig zijn om deze aan te vullen. Als je pasta all’uovo (pasta met ei) maakt, heb je nog minder toegevoegde proteïnes nodig.
De sleutel van gezond pasta eten ligt in pasta eten zoals de Italianen dat doen. De Italianen gebruiken slechts kleine hoeveelheden extra ingrediënten.

Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.

Het aantal hart aandoeningen in Italië behoort dan ook niet voor niks tot de laagste van de “ontwikkelde” landen. De wetenschap is het erover eens dat dit voor een groot deel te maken heeft met het Italiaanse dieet.

Recept: Spaghetti all’aglio, olio e peperoncino

eten

Dus spaghetti met knoflook, olie en Spaanse peper. Heb je de naam al eens geprobeerd uit te spreken? De titel klinkt vast heel ingewikkeld, maar deze pasta is super makkelijk om te maken.
De eenvoud van deze spaghetti ziet hem in de pure smaken, geen poespas en vooral genieten van de spaghetti. In Italië wordt dit gerecht ook veel als voorgerecht gegeten, daarna komt dan nog vlees of vis.

Dat kun je ook doen als je er een Italiaans avondje van wil maken, maar als avondmaaltijd met een lekkere salade erbij vind ik dit recept ook heerlijk. Bij voorkeur zou ik gaan voor verse spaghetti, deze kan je zelf maken, maar de verse spaghetti van bijvoorbeeld Albert Heijn is ook prima.

Ingrediënten (4 personen)

300 gram verse spaghetti
3 teentjes knoflook
halve chilipeper
circa 75 gram Parmezaanse kaas
25 gram roomboter
2 kopjes kookvocht
Handje fijngesneden peterselie
Peper en zout
Olijfolie

Kook de spaghetti gaar in ruim water met zout. Gooi het kookvocht niet weg. Deze gebruiken we later om de ‘saus’ te maken.

Fruit de fijngehakte chilipeper aan in olijfolie. Mocht je van heel pittig houden kan je er voor kiezen een hele chilipeper te gebruiken. Voeg hier de geperste knoflook aan toe.

Bewaar twee kopjes kookvocht en giet vervolgens de spaghetti af.

Voeg de roomboter en de spaghetti toe aan de knoflook en chilipeper. Voeg daarna ook de parmezaanse kaas en de twee kopjes kookvocht toe. Meng dit alles goed door elkaar. De bedoeling is dat er een sausje ontstaat.

Voeg nu de Parmezaanse kaas en 2 kopjes kookvocht toe en meng de spaghetti goed door elkaar. Het is de bedoeling dat er door het kookvocht een sausje ontstaat.

Breng de pasta verder op smaak met wat peper en zout en garneer met wat vers gehakte peterselie.

Buon appetito!!

Davinia Prins

Buona giornata, ik ben één van grootste Italië liefhebbers van Nederland. Ons leven in Nederland ademt dan ook Italië. Het is niet voor niets dat bijna dagelijks Italiaanse gerechten op tafel staan, en je ons wakker kan maken voor een heerlijke Italiaanse wijn. Voor ons was het dan ook niet gek, maar zeker een droom welke uitkwam, dat we elkaar in 2014 het jawoord mochten geven in het prachtige Toscane.

Davinia Prins
Procurement Manager Services BeNeLux
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Toscaanse herfst gerechten

De herfst is in volle gang. Waar we in Nederland weer massaal aan verschillende stamppotten gaan,...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een driedaagse culinaire reis door Toscane

Dat ‘eten’ centraal staat bij de Italianen moge duidelijk zijn! Gesmeerde boterhammetjes, belegd met kaas of...

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…