Zoek & boek

Een bezoekje brengen aan de Apuaanse Alpen

De Apuaanse Alpen vind je in het noorden van Toscane, in de provincies Lucca en MassaCarrara. De rivieren Magra en Serchio vormen samen met de Middellandse Zee de grenzen van deze bergketen. De hoogste top in dit gebied is de Monte Pisanino, welke 1947 meter hoog is.

De bekendste plaatsen zijn Carrara, Massa en Castelnuovo di Garfagnana. Er is ook een natuurpark te vinden, namelijk Alpi Apuane. Maar het bekendst zijn deze alpen door de marmerwinning.

Gelukkig is het gebied ondertussen beschermd, want je zult begrijpen dat door de marmerwinning de alpen behoorlijk werden (en nog steeds worden) aangetast. Je kunt mooie druipsteengrotten vinden en marmermijnen bezoeken.

Alpi Apuane

bergen alpen

Het Apuaanse Alpenpark omvat de beschermde gebieden in de Apuaanse Alpen. Met diverse bezoekerscentra worden mensen wegwijs gemaakt in de flora en fauna van het gebied. Deze bezoekerscentra kan je vinden in Lucca, in Seravezza en Gareggine. Op de site van Alpi Apuane kan je eveneens veel informatie vinden over de alpen en aanverwante zaken!

Marmergroeven

groeven

Marmergroeven zijn in de Romeinse tijd ontstaan. En nog altijd zijn ze in bedrijf! Hiermee zijn ze de oudste, nog in werking zijnde, industriële activiteit. Het marmer werd al gebruikt door Michelangelo en is nog altijd een waardevolle grondstof. Eén keer in de twee jaar is er een internationale marmerbeurs, waar veel belangstelling voor is vanuit het buitenland.

Als toerist kan je meerdere dingen doen als je ook geobsedeerd wordt door het witte marmer van de Apuaanse Alpen. Bezoek bijvoorbeeld eens een marmergroeve, er zijn er maar liefst nog altijd 106 die in werking zijn! Ook kan je op zoek gaan naar een gids die je door het marmergebied rijdt en vertelt wat er allemaal te zien is, hoe de marmerwereld in elkaar steekt en eigenlijk allerlei nieuws rondom marmer.

Wil je zien hoe ze marmer bewerken? Bezoek dan eens een werkplaats of bezoek een museum in Carrara.

Carrara

marmer

Deze stad is één van de twee hoofdsteden van de provincie Massa-Carrara. De stad is vooral bekend om het marmer. In de omgeving zijn diverse marmergroeven te vinden. In de stad kan je dan ook je hart ophalen aan marmer-gerelateerde zaken. Zo zijn er marmermusea en kan je ook marmerwerkplaatsen bezoeken.

Prachtig om te zien is de Duomo, die (uiteraard) rijkelijk is voorzien en gebouwd met marmer. Eerlijk is eerlijk: Carrara ademt marmer, zo ongeveer, dus bijna alles heeft een link met het marmer. Je kunt hier in de stad (jeep)rondleidingen boeken richting de marmergroeven. Dit kan zowel met een georganiseerde groepsrondleiding als een privérondleiding, voor jou en je reisgenoten alleen.

Massa

massa wolken

De andere hoofdstad van deze provincie is Massa (maar dat was vast al duidelijk…). Door de stad loopt de Frigido, de bergrivier uit de Apuaanse Alpen. Deze stad stamt minimaal uit de elfde eeuw en is zelfs nog tijdelijk een onafhankelijk prinsdom geweest (van 15e tot 18 e eeuw). Daarna heeft het toebehoord aan het hertogdom Modena en Reggio en later bij het Koninkrijk Sardinië.

Het kasteel Malaspina di Fosdinovo, uit de twaalfde eeuw, bevindt zich in het midden van de stad en kan als museum bezocht worden. Je loopt het vast niet mis, want het torent prachtig boven de stad uit, op een berg. Palazzo Ducale uit 1701 kan je vinden op het Piazza Aranci. Daarnaast is uiteraard ook de kathedraal een prachtig gebouw. Wandelen wordt een belevenis, met gids, bij L’Orto Botanico “Pietro Pellegrini”. Het WWFpark van Ronchi is misschien wel een leuk idee als je met kinderen de stad bezoekt!

Castelnuovo di Garfagnana

oud stadje

Een ander stadje in dit gebied is Castelnuovo di Garfagnana. Dit stadje stamt al uit 740 VOOR Christus! Het werd een belangrijke stad, compleet met verdedigingsmuren en kastelen. Deze werden in de loop der tijd alleen maar groter en indrukwekkender. Binnen de stadsmuren vind je mooie straatjes en van die leuke werkwinkeltjes. De moderne stad vind je buiten de muren. Daardoor blijft er binnen de stadswallen een oude, bijzondere sfeer hangen.

Wat je hier zoal kunt bezoeken is bijvoorbeeld het fort Monte Alfonso. Eind 16e eeuw gebouwd als toevluchtsoord voor de stadbewoners, door graaf Alfonso II. Helaas is het grootste deel inmiddels een ruïne, maar een bezoek is zeker indrukwekkend. Zo is er een looppad aanwezig, waar ooit de verdedigingsmuren lagen.

Binnen de stadswallen vind je, hoe kan het ook anders, ook een machtige kathedraal. Of besteed je aandacht eens aan de middeleeuwse stadspoort! Het stadje is misschien geen Florence, maar zeker wel mooi. En juist het gebrek aan de grote toeristenmassa kan een bezoek extra bijzonder maken, omdat je zo veel meer ‘thuiskomt’ bij het echte Italiaanse leven.

Middellandse Zee

zee

Ga je op vakantie naar dit berggebied? Dan kan je zeker je hart ophalen aan de machtige natuur die hier huist. De bergen (met marmer) in, genieten van de schoonhoud van alles wat er leeft. Maar omdat deze alpen ook aan de Middellandse Zee liggen, kan je zelfs je vakantie zo inrichten dat je zowel een bergwandeling maakt als aan het strand ligt te bakken…

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…