Zoek & boek

Arezzo in 1 dag: Wat is er te zien en te doen als je maar 24 uur de tijd hebt?

Bij een bezoek aan Toscane kan het zeker geen kwaad om in elk geval één dag te stoppen in de middeleeuwse binnenstad van Arezzo.

Arezzo, dat omringd wordt door de groene heuvels van Toscane, ademt een dorpachtige en romantische sfeer uit. Dat was ongetwijfeld een van de redenen waarom scenes uit de wereldberoemde Italiaanse film La Vita è Bella hier zijn opgenomen. Deze filmlocaties, en nog veel meer moois, zijn prima te bekijken in Arezzo in een dag.

Bezoek het historische Piazza Grande

plein

Het indrukwekkende Piazza Grande is een goede uitvalsbasis om je dag in Arezzo mee te beginnen. Dit schuin aflopende plein wordt omringd door historische gebouwen met elk een eigen verhaal. Bezoek bijvoorbeeld het imposante Palazzo delle Logge, dat ontworpen is door de Italiaanse schilder en architect Giorgio Vasari in de 16e eeuw. De kunstenaar woonde een groot deel van zijn leven in Arezzo in zijn voormalige woonhuis aan de Via XX Settembre. Als echte artiest beschilderde hij zijn huis met de mooiste fresco’s, en deze zijn nog steeds te bewonderen in wat tegenwoordig een klein museum is.

Geniet van het uitzicht over Arezzo en Piazza Grande

genieten uitzicht

Vasari heeft op het Piazza Grande niet alleen een laatste hand gelegd aan het Palazzo delle Logge, maar hij renoveerde ook de Santa Maria della Pieve, dat al sinds 1008 in de oude verhalen voorkomt. Deze prachtige kerk valt op door zijn ronde en hoekige vormen, en zijn honderden zuilen op verschillende verdiepingen. De bouw van het naastgelegen gotische Palazzo della Fraternità dei Laici, dat haast op een kerk lijkt, heeft bijna 200 jaar geduurd en is halverwege de 16e eeuw afgerond. Binnenin is een klein museum te vinden met kunst en geschiedenis, en een trap brengt je naar de astronomische klok uit 1552. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het Piazza Grande en in de verte de heuvels van Toscane.

Volg de La Vita è Bella-route

loop route

Het Piazza Grande is ook een goed startpunt om de La Vita è Bella-route te volgen. De Italiaanse regisseur Roberto Benigni koos het centrum van Arezzo als een van de locaties voor zijn Italiaanse kaskraker La Vita è Bella. De route neemt je mee langs meerdere locaties die door de stad heen verspreid liggen, waar bekende scenes uit de film zijn opgenomen. Ook als je de film niet hebt gezien, is deze route niet verkeerd om te lopen. Het laat je kennismaken met authentieke plekken rondom het historische centrum waarbij je fijn kan verdwalen in alle knusse en hellende straatjes.

Ga los op de antiekmarkt

oude markt

Plan je dag in Arezzo tegelijkertijd met de antiekmarkt en struin rond langs de ruim vijfhonderd kramen van de Fiera Antiquaria de Arezzo in een zoektocht naar antiek en kunst. Elke eerste weekend van de maand bezoeken ruim 20.000 mensen deze populaire antiekmarkt op het Piazza Grande. Het wordt al sinds de jaren zestig georganiseerd en bezoekers komen van verre in de hoop een uniek kunstwerk, boek of meubelstuk te vinden voor hun antiekcollectie. Mocht je de antiekmarkt in Arezzo missen, dan zijn er in Via Cavour ook genoeg bijzondere antiekwinkels te vinden.

Beleef de middeleeuwen tijdens de volksspelen

oude spelen

Een ander uniek evenement in Arezzo is La Giostra del Saracino, een volksspel dat twee keer in het jaar gehouden wordt. Tijdens dit festijn wordt er een steekspel georganiseerd tussen de vier historische wijken in het centrum van Arezzo: Porta Crucifera, Porta del Foro, Porta Sant’Andrea en Porta Santo Spirito. De inwoners die meedoen strijden om de eer van hun wijk en naast dit tafereel is er ook een optocht te zien en wordt er van alles om het evenement heen georganiseerd. La Giostra del Saracino vindt elk jaar plaats in het een na laatste weekend van juni en het eerste weekend van september.

Kom tot rust bij Fortezza Medicea en Parco il Prato

kerktoren

Arezzo heeft ook zeker zijn groene kant en dat zie je vooral terug als je een bezoek brengt aan het Fortezza Medicea. Dit vijfhoekige fort is in de 16e eeuw gebouwd op een toen al eeuwenoud citadel. Het gebouw zelf is imposant om te zien, maar geeft ook een panoramisch uitzicht over Arezzo en de omgeving. Het naastgelegen Parco il Prato is een geweldige plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen en een mooie wandeling te maken naar onder andere het Passeggio del Prato.

Bewonder het Piazza San Francesco

Piazza san

Het Piazza San Francesco is een ander plein dat je tijdens je bezoek aan Arezzo zeker niet wilt overslaan. In de gelijknamige basiliek die hier te vinden is, zijn fresco’s te bewonderen van de 15e eeuwse kunstenaar Piero della Francesca, naar wie het plein en de basiliek zijn vernoemd. De buitenkant van de basiliek is, zeker in vergelijking met al het andere moois dat er in Arezzo te vinden is, niet heel spectaculair. De binnenkant daarentegen is niet te missen en fantastisch om te zien. Drink na je bezoek een glas wijn of een kopje espresso op het gezellige plein of bewonder nog meer werk van Francesca in de Cattedrale di San Donat, ook wel de Duomo genoemd. Hier is ook werk te vinden van onder andere Vasari en Guillaume de Marcillat.

Danique Plaatzer

Digital Nomad | Danique ontdekt op dit moment de wereld als digital nomad en onderhoudt haar eigen contentbureau Fernweh Media en haar reisblog The Wandering Mind. Ze hoopt jou met haar blogs enthousiast te maken om ook Toscane te ontdekken.

Danique Plaatzer
Auteur 'Enkeltje Azië | Freelance SEO-tekstschrijver voor de reisbranche | Blogger 'The Wandering Mind'
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…