Zoek & boek

Met de auto door Italië: waar moet je aan denken?

Met de auto dwars door Italië, tussen de glooiende Toscaanse druivenvelden door naar jouw bestemming. Of je nu met de auto vanaf huis naar Italië rijdt of een auto huurt op het vliegveld of op jouw bestemming, de regels zijn niet altijd gelijk aan de Nederlandse wet- en regelgeving. In deze blogpost geef ik je alle informatie die je nodig hebt om veilig en voorbereid op pad te gaan!

De regels en wetgeving in Italië en in Nederland verschillen van elkaar. In Italië gelden andere regels en wetten in het verkeer dan in Nederland. Om goed voorbereid de weg op te gaan, is het belangrijk om je te verdiepen in de regels van jouw vakantieland, maar vergeet ook de landen waar je doorheen reist niet!

Zona traffico limitato

bord

In de grote steden heb je vaak zones die zijn afgesloten voor het vele verkeer, te herkennen aan de borden met Zona Traffico Limitato erop. Deze borden worden ook wel Zone Toeristisch Leed genoemd. Zie je deze staan aan het begin van een straat? Rij dan deze straat niet in. In de straat hangen camera’s die registreren welke auto’s door de straat rijden. Heb jij geen toestemming voor dit betreffende gebied? Dan kan je een boete op de deurmat verwachten.

Mocht je toch een boete rijden in Italië, heb je één voordeel. Zodra je de aangetekende brief met daarin jouw boete hebt ontvangen en hebt getekend, heb je vijf dagen de tijd om de boete te betalen tegen een gereduceerd tarief. Tussen dag zes en 60 betaald je het normale tarief en vanaf dag 60 betaal je het hoogste tarief. Scheelt toch weer een stuk als je snel betaald.

Tol

grensovergang

In Italië heb je meerdere tolwegen. Je kunt deze natuurlijk vermijden en net wat langer rijden om bij je bestemming te komen. Toch is het soms beter om toch te kiezen voor een tolweg of heb je gewoonweg geen andere keuze. Tolwegen worden vaak beter onderhouden dan reguliere snelwegen. In sommige delen in Italië zul je dit verschil duidelijk merken. Gaten en scheuren kom je veel vaker tegen in reguliere snelwegen. Afhankelijk van jouw voertuig betaal je een bepaald tarief. Je kunt snel betalen met je creditcard, maar ook is cash in de meeste gevallen gewoon mogelijk.

Wil je toch de tolwegen vermijden? Let dan goed op de borden langs de weg. Zie je Telepass staan, dan weet je dat je een tolweg nadert. Houd er wel rekening mee dat als je kiest voor de provinciale en leuke landweggetjes, dat je voldoende benzine, eten en drinken in de auto hebt. De staat van de weggetjes kan soms erg slecht zijn en we willen liever niet stilstaan in de brandende zon, zonder eten of drinken.

Wat moet er mee in de auto?

pech onderwerg

Sommige landen hebben in hun wetgeving opgenomen dat je bepaalde producten in de auto moet hebben als je door het land rijd. In Italië zijn deze verplichte producten niet veel anders dan in Nederland. Zo moet je een gevarendriehoek in de auto hebben en ben je verplicht om voor alle inzittenden een goedgekeurd reflectiehesje te hebben. Kijk voor je de auto in gaat pakken nog even de kofferbak na of je dit hebt liggen. Zorg ook dat dit niet helemaal onder in de auto ligt. Je weet het immers nooit..

Met deze drie tips ga jij in ieder geval voorbereid op pad! Je rijd van Nederland helaas niet direct Italië in, dus verdiep je ook in de landen waar je doorheen reist. Zo kom je niet voor onverwachte problemen te staan en kun je genieten van een heerlijke vakantie!

Ciao tutti!

Naomi Blom

Customer Service Agent | Mijn naam is Naomi en ik ben gek op Italië en reizen. Al toen ik nog een klein meisje was, stal Italië mijn hart. Toscane is dan toch wel een van mijn meest favoriete plekjes. Tussen de druivenranken in met een heerlijk zonnetje in je gezicht. In mijn blogs probeer ik jullie mee te nemen in mijn liefde voor dit mooie land.

Naomi Blom
Medewerker Customer Support bij Sunweb Group
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Met de auto naar Toscane? Hier wat je moet vooraf moet weten!

Wat Toscane zo populair maakt? Eigenlijk kunnen we daar geen één reden voor verzinnen, maar veel...

Met de auto naar Toscane? 5 tips om rekening mee te houden

Het is een eindje rijden, maar dan heb je ook wat. Het laatste uur zweef je...

Auto huren Florence: onze tips

Ga jij binnenkort op vakantie naar Toscane? Dan ben je vast niet van plan om op...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…