Zoek & boek

Bezoek de warmwaterbronnen in Bagno Vignoni

Bagno Vignoni, in het zuidoosten van Toscane, mag dan een klein dorp zijn met slechts een dertigtal inwoners. Het is ook een dorp waar mensen al eeuwenlang neerstrijken om tot rust te komen. Dit alles heeft te maken met de warmwaterbronnen die er te vinden zijn in en rondom Bagno Vignoni, met als bron van alles het Piazza delle Sorgenti.

Bagno Vignoni door de jaren heen

hetewaterbron

Er is genoeg archeologisch bewijs gevonden om vast te stellen dat de Etrusken en Romeinen vroeger al veel genoten van het helende water bij Bagno Vignoni. Vanaf de middeleeuwen werd het dorpje ook regelmatig bezocht door de vele pelgrims die de belangrijke en druk bewandelde Via Francigena vanuit Frankrijk naar Rome liepen. Bekende historische mensen als paus Pius II en Lorenzo dei Medici zijn maar slechts twee voorbeelden van personen die regelmatig naar Bagno Vignoni terugkeerden in de 15e eeuw.

Het Bagno Vignoni van nu is nog bijna exact het dorp uit de 16e eeuw, toen het Piazza delle Sorgenti werd gebouwd. Dit plein in het midden van het dorp is geen doorsnee plein, maar kenmerkt zich door een enorm waterbassin met een lengte van bijna 50 meter. Hier komt de natuurlijke warmwaterbron vanuit de grond in terecht. Tegenwoordig is het niet meer toegestaan om dit bassin in te gaan, maar er zijn nog meer dan genoeg alternatieven in de omgeving te vinden om toch van het helende water te genieten.

Het Piazza delle Sorgenti en Parco Naturale dei Mulini

oudheid

Terwijl de regio Val d’Orcia, waarin dit bijzondere dorp ligt, in de middeleeuwen meerdere malen te maken kreeg met verwoestingen en oorlogen, is Bagno Vignoni zelf bijna helemaal bespaard gebleven. Het Piazza delle Sorgenti wordt daardoor nog steeds omringd door middeleeuwse gebouwen, waaronder de Chiesa di San Giovanni Battista (Church of St. John the Baptist).

Het water dat uitkomt in het bassin op het Piazza delle Sorgenti, stroomt met een temperatuur van rond de 50 graden Celsius uit de grond.

hetebron

Wil je zelf ook graag genieten van het warme en rustgevende water? Bezoek dan het natuurbad in het Parco Naturale dei Mulini. Vanuit het bassin op het Piazza delle Sorgenti sijpelt het water langs nabijgelegen rotswanden naar beneden via het Parco Naturale dei Mulini, waar het uiteindelijk uitkomt in de rivier de Orcia.

Het Parco Naturale dei Mulini is dan ook vernoemd naar de historische watermolens die daar voorheen een handje bij hielpen.

Hoe je Bagno Vignoni ook kunt bezoeken

bagno

Bagno Vignoni ligt midden in Val d’Orcia op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Siena. Het dorpje valt goed te combineren met een bezoek aan de regio Val d’Orcia of als dagtrip vanuit Siena. Het wordt daarnaast omringd door dorpen als San Quirico d’Orcia, Rocca d’Orcia en Castiglione d’Orcia, en het wat verder gelegen Montalcino en Pienza.

In en rondom het dorp zijn verschillende hotels en spa’s te vinden. Hier kun je tegen betaling ontspannen en tot rust komen in het heilzame warme water van Bagno Vignoni.

Danique Plaatzer

Digital Nomad | Danique ontdekt op dit moment de wereld als digital nomad en onderhoudt haar eigen contentbureau Fernweh Media en haar reisblog The Wandering Mind. Ze hoopt jou met haar blogs enthousiast te maken om ook Toscane te ontdekken.

Danique Plaatzer
Auteur 'Enkeltje Azië | Freelance SEO-tekstschrijver voor de reisbranche | Blogger 'The Wandering Mind'
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…