Zoek & boek

Barga, één van de mooiste plaatsen in Toscane

Gelegen boven op de heuvel tussen Lucca en Remeggio Garfagnana ligt een van de prachtigste dorpen van Italië; het dorp Barga.

Een stukje geschiedenis van Barga

De streek rondom Barga was al gedurende de prehistorie bewoond. Dit is bekend geworden dankzij de archeologische vondsten. In de elfde eeuw nam het machtige Lucca de stad over van de Lombarden.

Ondanks vele pogingen tot opstanden, kende de stad een grote economische ontwikkeling onder de dominantie van Lucca. In 1272 werd het spinnenwiel voor zijde uitgevonden. Hierdoor nam de handelsactiviteit in de streek fors toe.

luccaenbarga

Heel wat handelaren trokken naar Barga (en Lucca) vanwege de groeiende productie van zijde. Dit leidde tot een verhoging van belastingen op alle geïmporteerde producten, wat verder leidde tot de val van Lucca in 1298.

In 1316 investeerde Castruccio Castracane in de heropbouw van Barga. Tijdens de middeleeuwen werd het dorpje voortdurend belegerd door Pisa en Lucca. Tot 1341, toen het vrijwillig aansloot bij de Florijnse republiek en later bij het koninkrijk Italië.

Sightseeing in Barga

ouwekathedraal

Het meest opvallende bouwwerk in Barga is de Sint-Christoffel kathedraal. Dit originele gebouw, voorafgaand aan tal van restauraties, dateert al van voor het jaar 1000. De kathedraal heeft een architecturale stijl en decoratieve elementen die variëren van Romaans tot Gotisch.

De Arringo is de vlakte die ligt tussen de kathedraal en het Pretoriaanse paleis, waar de middeleeuwse dorpsvergaderingen werden gehouden. Vanaf de Sint-Christoffel kathedraal kun je genieten van een prachtig panoramisch zicht op de Apennijnen, de Pizzorne bergen en de Apuaanse Alpen.

paleisheiligekruis

De kerk van het Heilige Kruis is, na de kathedraal, het oudste gebouw. Hoewel het originele gebouw werd gebouwd tijdens de dertiende eeuw, dateert de huidige voorgevel van de zestiende eeuw. Andere bouwwerken en bezienswaardigheden zijn: de Academie van St Elisabeth, de kerk van de Aankondiging, de Porta Real en de Porta Macchiaia.

Ook het Pascoli huis, of de Villa Carrara Cardosi, is aan te raden voor een bezoek en is zo’n 5 kilometer buiten de stad gelegen. Het gebouw huisvest nog steeds de meubels, een bibliotheek en manuscripten die ooit aan de Italiaanse dichter Giovanni Pascoli toebehoorden. In dit mooie, vriendelijke dorp staat ook de kapel waar de dichter werd begraven met zijn zus Mary. Het huis van de dichter is open voor publiek en is iedere dag open behalve op maandag- en dinsdagmiddag. Een entreeticket geeft je ook toegang tot het Museum van Barga. Voor meer informatie, bezoek de website: www.fondazionepascoli.it

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…