Zoek & boek

5 bezienswaardigheden in Bolgheri

De streek Toscane is een enorm populair vakantiegebied onder Nederlanders. Je vindt in deze streek dan ook een groot aantal prachtige steden en mooie landschappen.

Behalve grotere steden als Florence, Pisa en Siena zijn er ook enorm veel leuke kleinere stadjes in dit gebied te vinden. Een van die leuke kleinere plaatsen in Bolgheri. Dit stadje ligt in het westen van de regio Toscane op ongeveer 10 kilometer van de kust. Bolgheri ligt een kilometer of 50 rijden ten zuiden van Livorno en ongeveer 90 kilometer rijden ten westen van Siena.

Bolgheri is tegenwoordig een deelgemeente van Castagneto Carducci en staat bekend om haar heerlijke wijn. Er zijn ook een behoorlijk aantal interessante bezienswaardigheden in deze pittoreske plaats.

Castello di Bolgheri

bolgheri

Een van de meest opvallende bouwwerken in deze plaats is zonder meer het Castello di Bolgheri. Dit kasteel werd in opdracht van de graven van Gheradesca gebouwd in de dertiende eeuw. Het wapen van deze graven is boven de toegangspoort te zien. In de loop der eeuwen werd het kasteel regelmatig opgeknapt en uitgebreid waardoor een indrukwekkend gebouw is ontstaan. De toren met toegangspoort is het laatst toegevoegde element en is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd.

Viale dei Cipressi

cipressenlaan

Wanneer je in Bolgheri bent kun je niet om de Viale dei Cipressi heen. Zoals de naam al verklapt is dit een lange laan met aan weerszijden cipressen. Volgens velen is dit zelfs een van de mooiste lanen van heel Italië. De laan is om en nabij de 5 kilometer lang en is in de negentiende eeuw ontstaan. Er staan ongeveer 2000 cipressen langs deze schilderachtige weg.

Oratorio di San Guido

gebouw tempel

De Viale dei Cipressi loopt van Bolgheri naar Oratori di San Guido. Dit prachtige tempeltje werd in het jaar 1703 gebouwd om de heilige Guido te eren. Het tempeltje werd in opdracht van de machtige Gheradesca familie gebouwd om deze kluizenaar die in de 11e en 12e eeuw leefde te herdenken.

Tenuta San Guido

wijn

De plaats Bolgheri is internationaal bekend om de heerlijke Sassicaia wijn. Deze wij mag enkel en alleen gemaakt worden door het wijnkasteel Tenuta San Guido dat je aan de Viale dei Cipressi kunt vinden in de buurt van het Oratorio di San Guido. De wijn werd in 1944 voor het eerst gemaakt door markies Mario Incisa della Rochetta die druiven uit Frankrijk meenam om zelf die heerlijke Franse wijn na te bootsen. Hij plantte druiven uit de Bordeauxstreek op zijn land en dit vormde het startsein voor het produceren van een van bekendste wijnen van Italië.

De prijzen van de flessen Sassicaia variëren van ongeveer 100 euro tot enkele duizenden euro’s. Er zijn overigens ook andere wijnen afkomstig uit Bolgheri zoals de Bolgheri Rosato, Bolgheri Bianco en de Bolgheri Sauvignon. Deze wijnen zijn beter betaalbaar en volgens velen ook erg lekker.

Chiesa dei Santi Giacomo e Cristoforo

Het alleroudste gebouw van Bolgheri is de Chiesa dei Santi Giacomo e Cristoforo. De voorgevel van de kerk is nog in traditionele stijl maar het interieur werd aan het eind van de 19e eeuw volledig in neogotische stijl verbouwd.Je kunt de kerk vinden door direct rechts te gaan na de toegangspoort van het stadje. Een bezoekje aan Bolgheri is alles bij elkaar zeker de moeite waard wanneer je in de westelijke regio van Toscane verblijft.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…