Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…
Buca delle Fate, een verborgen pareltje aan de kust
Wie zich niet helemaal op zijn gemak voelt tussen de hordes toeristen op plaatsen als op het Piazza del Campo in Siena of op Il Ponte Vecchio in Florence zou eens moeten proberen een uitstapje te maken naar het nog relatief onbekende Buca delle Fate nabij Populonia (LI).
Uiteraard is het bijna ondenkbaar dat er nog een stukje ongeschonden Toscane bestaat. Maar toch biedt Buca delle Fate rust en sereniteit. Ondanks dat het gelegen is aan de adembenemende kust van Livorno, ongeveer 14 kilometer ten noorden van Piombino.
Wat is “Buca delle Fate”?
Buca delle Fate (letterlijk: Gaten van de feeën / fairy holes) is een baai aan de Golfo di Baratti die alleen maar te bereiken is via een wandelpad door de bossen. Er zijn een aantal paden die men kan bewandelen in het stukje natuur langs deze kust, maar om bij de baai aan te komen moet je het rechterpad kiezen bij de driesplitsing die volgt na het vertrek vanuit de onverharde parkeerplaats.
Waarom de naam Buca delle Fate?
Er zijn meerdere verklaring voor deze sprookjesachtige naam. De eerste verklaring zou kunnen zijn dat het bos dat doorlopen moet worden om bij de baai te komen is bezaaid met sporen van de oude Etrusken.
De Etruskische bevolking was een beschaving in het antieke Italië die nog vóór de Romeinse beschaving de dienst uitmaakte over wat nu centraal Italië is. Circa 750 jaar v.C. bestond hun gebied uit het huidige Toscane en circa 500 jaar v.C. was dit gebied uitgebreid naar wat nu Sardinië is, langs de westkust voorbij Napoli en reikend tot aan Mantova in Noord-Italië.
De Etrusken was de eerste beschaving die steden stichtte in het antieke Italië. Ook hadden ze een eigen godsdienst, een eigen taal en geschrift en waren ze bekwame vaklieden als het ging om het smeden van sieraden en het produceren van beelden en aardewerken.
In het specifieke gebied rondom Buca delle Fate zijn een aantal antieke Etruskische tombes te vinden, waarvan er sommige ondergronds zijn met een tunnel die naar de tombe leidt.
Een andere verklaring zou kunnen liggen in de legende die ten ronde gaat over de baai van Buca delle Fate:
Een lange tijd geleden hoorden enkele vissers die met hun boot langs de Golf van Baratti voeren, een melodieus liedje en zagen daarbij prachtige lachende gezichten van mooie vrouwen die opdoken uit het wateroppervlak, waarna zij onmiddellijk weer verdwenen.
De vissers besloten om uit te zoeken wie ze waren en keerden verschillende keren terug naar dezelfde plek, waar zij nog meer fantastische dingen waarnamen. Een dans van zeepaardjes en lange slierten van speelse dolfijnen die de meisjes volgden. Helaas duurden de verschijningen altijd maar heel kort, waarna al het moois dat ze zojuist aanschouwd hadden verdween en de zee weer kalm werd.
De vissers bleven echter keer op keer terugkeren naar Buca delle Fate om de betovering elke keer weer opnieuw mee te mogen maken.
Een jonge visser, Valerio genaamd, geloofde het verhaal van de vissers niet en ging met een sceptische instelling in zijn eentje naar Buca delle Fate om polshoogte te nemen. Zijn nieuwsgierigheid en brutaliteit kwamen hem echter zwaar te verduren…
Zijn boot werd meegezogen in een draaikolk en bevond zich plotseling in een vreemde onderzeese tunnel, verlicht door fluorescerende kwallen. Door deze tunnel arriveerde Valerio in een spectaculaire tuin, bestaande uit algen, koraal en duizenden schelpen.
In de tuin waren ook kleine fonteinen met zilveren reflecties, waar zeemeerminnen speelden met hun eigen spiegelbeeld. Valerio werd door hen in een donkere grot geduwd en verdween in de duisternis.
Aan wal waren de vissers en zijn vriendin erg ongerust geworden omdat Valerio niet terugkeerde van zijn boottocht. Zijn vriendin werd zo wanhopig dat zij op een avond heftig huilend vertrok naar de plek waar Valerio met de boot onder water was verdwenen. Een dolfijn die haar pijn leek te voelen, verscheen aan haar zijde en bracht haar tranen tussen zijn vinnen naar de bodem van de zee naar de donkere grot.
De zeemeerminnen werden verblind door de prachtige glanzende tranen die schenen als heldere parels. De zeemeerminnen wilde de parels hebben en vroegen aan de dolfijn wat hij wilde hebben voor deze parels. De dolfijn stelde een ruil voor, de parels in ruil voor Valerio.
Zo geschiedde het dat Valerio die avond terugkeerde naar de kust op de rug van de dolfijn.
Die nacht vierde het hele dorp feest ter ere van de terugkeer van Valerio.
Een derde en laatste verklaring zou kunnen zijn dat de mensen die deze plek bezocht hebben overtuigd zijn van een soort speciale energie die over deze plek heerst. Alsof de energie van het Etruskische volk haast voelbaar is tussen de bomen. En dan nog maar te zwijgen over het adembenemende uitzicht over de zee waar je over uitkijkt na een wandeling door het bos, de mooie rotspartijen in de branding en het eiland Elba dat binnen handbereik lijkt te liggen.
Necropoli di Populonia
Nu je toch in de buurt bent, zou het welhaast zonde zijn om de Necropoli di Populonia over te slaan, dat op steenworp afstand van Buca delle Fate ligt in de Golf van Baratti.
Necropoli di Populonia bezit de belangrijkste uitgravingen van de Etruskische beschaving en laat gebouwen en monumenten zien die eeuwen dienst hebben gedaan aan de Etruskische beschaving tot aan de Romeinse beschaving.
Wat mee te nemen?
Omdat het een natuurgebied betreft, zijn er in het park en bij de baai geen strandtentjes, of kleine restaurantjes. Het is daarom raadzaam om zelf een rugzak mee te nemen met wat te drinken en te eten. Ook zijn goede wandelschoenen geen overbodige luxe omdat de wegen uit aarde, stenen, klei en rotsen bestaan.
Bij mooi weer kan er zeker gezwommen worden in de zee bij Buca delle Fate, maar dan zijn waterschoenen wel aan te raden omdat deze baai geen klassiek zandstrand heeft, maar uit stenen en rotsen bestaat. Enne.. kijk uit voor de zeemeerminnen!