Zoek & boek

Calcio Fiorentino; een mix van voetbal, rugby en kickboxen

Inwoners van Florence, ‘Fiorentini’, staan bekend om hun gevoel voor humor, maar ook om grootheidswaan en arrogantie. Zo denken de Fiorentini heel Italië gemakkelijk aan te kunnen op historisch, culinair en sportief gebied. Neem voorbeeld aan het feit dat ze miljoenen-voetbalclub Juventus als hun aartsvijand beschouwen…

Toch moet ik de Fiorentini nageven dat zij inderdaad bezitten over een prachtige stad met heerlijk eten, over rijke historie met beelderige kunst en… Calcio Fiorentino.

Calcio wat?

Calcio Fiorentino is voorloper van rugby en voetbal en is in de 16e eeuw ontstaan in Firenze, op het plein Piazza Santa Croce.

plein

De sport is niet voor de weekhartigen onder ons. Het is vrij gewelddadig en (bijna) álles is toegestaan. Het spel kan het best omschreven worden als een mix van voetbal, rugby en kickboxen.

Een wedstrijd wordt gespeeld door twee teams en elk team bestaat uit 27 spelers. Een wedstrijd duurt 50 minuten en het doel is om de bal in het net van de tegenstander te krijgen.

gevecht

De beroemdste wedstrijd werd gespeeld op 17 februari 1530. De stad Firenze was bezet door de Spanjaarden en de spelen waren verboden. Toch organiseerden de moedige Fiorentini een wedstrijd en gaven daarmee twee signalen af; Calcio Fiorentino hoorde bij het karakter van de stad en kon niet zomaar verboden worden en het was als het ware een lange neus naar de bezetters.

Spelregels

Een met zand bedekt veld is door middel van een witte streep (middellijn) in twee gelijke vierkanten verdeeld. De 27 spelers van elk team staan op hun eigen helft van het veld opgesteld. Elke team bestaat uit 4 doelmannen (datori addietro), 3 verdedigers (dattori innanzi), 5 middenvelders (sconciatori) en 15 aanvallers (corridori). De spelers zijn geen professionals, maar “gewone” mannen die zich voor het spel hebben opgegeven.

Aan de achterste buitenzijde van het veld is een net over de hele lengte gespannen. Om een doelpunt te maken moet het ene team de bal in het net van het andere team krijgen. Wanneer de bal over het net gaat, krijgt het andere team een halve punt. De bal mag op allerlei manieren naar de overkant gebracht worden, maar meestal gaat dit rennend met de bal in de armen.

In dit spel waar veel is toegestaan, zijn er slechts een paar verboden: er mag niet tegen het hoofd geschopt worden en er mogen niet meerdere spelers op één tegenstander inslaan.

balinarmen

Wanneer een speler dermate gewond is dat hij het veld moet verlaten, is er geen mogelijkheid deze speler te wisselen. Uitgeschakeld betekent uitgeschakeld.

Het team die aan het einde van de 50 minuten de meeste punten heeft verzameld, wint.

We want more

Nieuwsgierig? Ieder jaar in de maand juni worden er wedstrijden gehouden. Wanneer het je lukt om toegangskaarten te bemachtigen, kun je de vier traditionele ploegen in actie zien. De vier teams (azzuri, bianchi, rossi en verdi) zullen dan letterlijk strijden om de winst en om de eer. “Chi ha paura ‘un va’ alla guerra” oftewel: wie niet waagt, wie niet wint.

Marleen Wieldraaijer

Hallo allemaal! Ik ben Marleen Wieldraaijer en heb 6 jaar in Italië gewoond, Follonica om precies te zijn. Een schitterende kustplaats met vele mooie stranden. Graag deel ik hier mijn Toscaanse ervaringen en geef ik allerlei tips die jullie mee kunnen nemen op de volgende vakanties!

Marleen Wieldraaijer
Manager Tenderdesk bij EW Facility Services
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…