Zoek & boek

Carrara; de marmerhoofdstad van de wereld

Als je al eens in Italië geweest bent, dan is het je vast al wel eens opgevallen; Italianen zijn dol op marmer. Overal zie je marmer, is het geen monument of kunstwerk, dan is het wel een vloer, badkamer of een trap. En laten we vooral de beroemde beelden van Michelangelo niet vergeten, ook deze zijn van marmer gemaakt.

Michelangelo zocht zijn marmerblokken persoonlijk uit in Carrara, de ‘marmerhoofdstad’ van de wereld. Om precies te zijn uit de Cave di Fantiscritti, een van de vele marmergroeven in Carrara. Er zijn er zo’n 300 hier in de buurt, waarvan de meesten nog steeds in gebruik zijn.

marmer

Een bezoek aan een marmergroeve is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij een vakantie in Toscane, maar ik kan je verzekeren het is absoluut een bezoek waard. Als je de bergen van Carrara tegemoet rijdt, denk je misschien eerst nog aan besneeuwde toppen. Maar niet is minder waar, de prachtige witte toppen die je ziet, zijn van marmer. Carrara ligt in Noord-Toscane vlakbij de kust. Je kunt je bezoek aan de marmergroeve dus ook goed combineren met een middagje strand – zoals ik zelf gedaan heb.

Wat is marmer?

grof marmer

Marmer is eigenlijk kalksteen wat door enorme druk- en temperatuurverschillen uiteindelijk omgevormd wordt tot marmer. Het woord is afgeleid van het Griekse woord Marmeros, dat glanzende steen betekent. Er zijn veel verschillende soorten marmer te vinden. Van het meest bekende witte marmer tot gekleurd marmer.

Romeinen ontdekken in Carrara

In de tijd van de Romeinen is men begonnen met het delven van marmer. Moet je eens nagaan hoeveel blokken marmer er in al die jaren al zijn weggehaald. Onvoorstelbaar veel! Nou vraag je je misschien af, raakt het dan nooit op? Nou het antwoord is ja, uiteindelijk zal het marmer op zijn. Maar gelukkig duurt dat nog zo ontzettend lang, dat wij dat nooit mee zullen maken.

De Romeinen haalden hun marmer in eerste instantie uit landen als Griekenland en Turkije, tot ze erachter kwamen dat ze het vele dichter bij huis konden halen. Ze lieten slaven de bergen in gaan om het marmer met wiggen en hamers los te hakken. Later ontdekten ook de kunstenaars het ‘witte goud’; de marmerhoofdstad was gesticht.

blok marmer

Het delven van marmer is overigens geen gemakkelijk klusje. Hoewel het tegenwoordig grotendeels machinaal wordt gedaan, is het nog steeds zwaar werk. Dat heb je direct door als je daar door de bergen rijdt, tussen de vrachtwagens die helemaal volgeladen zijn met de onwijs grote en zware blokken marmer. Door smalle tunnels en over levensgevaarlijke weggetjes rijden chauffeurs af en aan om het marmer te vervoeren. Zij worden betaald per gewicht en nemen dus regelmatig een risico om nog even dat ene blok extra mee te nemen.

Marmer heel belangrijk voor regio

Marmer is heel belangrijk voor de regio. Iedereen heeft er profijt van. Per jaar wordt hier meer dan 5 miljoen ton aan marmer gedolven en bewerkt. Er wordt zelfs marmer vanuit andere landen hiernaartoe gebracht om te laten bewerken. Dat is namelijk goedkoper dan zelf de dure machines aan te schaffen.

In de omgeving van Carrara zijn er meer dan duizend bedrijven te vinden die zich bezighouden met marmer. Van bedrijven die machineonderdelen verkopen tot bedrijven die snijwerk verrichten. Daarnaast is er ook eens in de twee jaar een grote internationale marmerbeurs. Van over de hele wereld komen er mensen naar Carrara.

Vanwege de overvloed aan marmer, zie je het in de omgeving van Carrara ook overal. Voor bewoners is het relatief goedkoop om hun huizen met marmer te versieren. Het stadje Carrara zelf, is misschien wel de plek in Toscane waar het meeste marmer te zien is. Zelfs het postkantoor is hier van marmer! Vergeet dus ook niet om de stad zelf te bezoeken.

Een marmergroeve bezoeken

groeve

Je kunt zelf ook een kijkje nemen in een marmergroeve, bijvoorbeeld de Cave di Fantiscritti. Met een busje word je de groeve in gereden waarna je rondgeleid wordt door een gids die je alles kan vertellen. Je kunt je vergapen aan de prachtige witte blokken en zien hoe ze gedolven worden, want in deze groeve zijn ze nog steeds aan het werk.

Let wel op, in de groeve kan het behoorlijk koud zijn. Neem dus wel een trui mee. Grappig feitje; in deze groeve worden ook wel eens concerten gehouden. De akoestiek tussen al die gigantische marmer blokken is natuurlijk fantastisch.

Buiten de groeve is er een gratis te bezoeken openluchtmuseum, het Cavamuseo. Hier kun je zien wat voor technieken en materialen er vroeger gebruikt werden om marmer te delven. Er zit ook een klein winkeltje bij waar je nog een leuk souvenirtje van marmer kan kopen om mee naar huis te nemen.

Er zijn ook nog andere tours die je kunt doen. Zo kun je op een jeeptour door het berglandschap. Of ga op bezoek bij een marmerwerkplaats waar je kunt zien hoe marmer bewerkt wordt.

Lisanne Hoekstra

Blogger voor In My Bloom | Lisanne is afgestudeerd als journaliste en is actief als blogger op haar eigen website. Ze schrijft over boeken, muziek, planten en lifestyle; haar andere passies naast haar liefde voor Toscane. Hier op ToscaneTips.nl schrijft ze met plezier over al het moois dat Toscane te bieden heeft. Ciao!

Lisanne Hoekstra
Blogger
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…