Zoek & boek

Enkele charmante slaapplekken in Toscane

Een regio die zoveel te bieden heeft als Toscane krijgt onherroepelijk ook te maken met een groeiende toeristische sector, waarvan een toenemend aantal hotels één van de kenmerken is.

Grote steden in de regio zoals Florence en Siena beschikken vanzelfsprekend over een uitgebreid aanbod aan hotels, hostels en toeristische appartementen, terwijl ook de kleine steden en dorpen steeds meer slaapgelegenheid bieden aan vakantiegangers.

Deze trend heeft natuurlijk verschillende voordelen voor de toeristen in Toscane, maar het wordt er niet makkelijker op om authentieke hotelletjes en plekken te vinden waar de lokale charme nog grotendeels onaangetast is gebleven door buitenlandse en commerciële invloeden.

Om deze reden heb ik besloten om in dit artikel enkele charmante slaapplekken in Toscane op een rijtje te zetten, variërend van vakantiehuisjes en toeristische appartementen tot hotels en B&B’s.

De gekozen gelegenheden bevinden zich in verschillende delen van de regio, dus een belangrijk criterium was dat iedere plek perfect dienst kan doen als basis voor een vakantie naar Toscane.

Hotel Pendini (Florence)

hotelbalkon

Aangezien Florence de hoofdstad van Toscane is, begin ik met een hotel hier dat stijlvol, modern Toscaans design combineert met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Hotel Pendini ligt in het centrum van de stad.

Gezien de meer dan 1.500 reviews over dit hotel op TripAdvisor kan het niet echt een “verstopt juweeltje” genoemd worden, maar Hotel Pendini is zeker het proberen waard. Het hotel is al open sinds 1879, toen het openging als “pensione” voor de meer welvarende bezoekers van de stad, en één van de 44 kamers kan de perfecte uitvalsbasis vormen voor een weekendtrip naar Florence.

Villa le Barone (Chianti)

Villa

Veel Toscaanser dan dit gaat het worden op het gebied van slapen in de regio. In de Chianti-streek, in het noorden van Toscane, ligt de Villa le Barone, een oude Toscaanse villa uit de Renaissance-tijd die volledig opgeknapt is en tegenwoordig wordt uitgebaat als luxe bed & breakfast.

Het ligt middenin het Toscaanse platteland, omringd door olijfbomen, wijngaarden en de glooiende heuvels die deze omgeving zo uniek maken. De villa is al sinds de zestiende eeuw in handen van de Della Robia-familie, wiens afstammelingen het landgoed nog steeds beheren.

In de oude wijnkelders of op het terras met prachtig uitzicht over de omgeving kan je bovendien genieten van een heerlijke lunch of diner bestaande uit verse, lokale gerechten en begeleid door de alom geroemde wijnen uit de Chianti.

Politian Apartments (Montepulciano)

hotel

Als liefhebber van eeuwenoude dorpen wordt je in Toscane op je wenken bediend en er zijn maar weinig Toscaanse dorpen die zo tot de verbeelding spreken als Montepulciano. Dit Middeleeuwse dorpje ligt op een heuveltop van iets meer dan 600 meter hoog, waardoor je aan alle kanten een geweldig uitzicht hebt over het omringende landschap.

Montepulciano is ook bekend in de gastronomische wereld, niet in de laatste plaats dankzij de Vino Nobile, een rode wijn uit de regio die bekendstaat als één van de beste van Italië.

Kortom, Montepulciano is de moeite waard en maar weinig plekken passen zo goed bij een paar dagen hier als de Politian Apartments, een verzameling eersteklas appartementen in het centrum van het dorp. De appartementen zijn vrij groot, smaakvol ingericht en hebben vrijwel allemaal toegang tot een mooie privé-tuin. Daar komt nog bij dat Politian Apartments gerund wordt als een bed&breakfast, wat het gevoel van rust en huiselijkheid alleen maar ten goede komt.

Poggio ai Santi (San Vincenzo)

buitenlandschap

Wat wel eens over het hoofd wordt gezien is dat Toscane ook beschikt over een prachtige kust met stranden die niet onder hoeven te doen voor andere plekken in Zuid-Europa.

Mocht je erover nadenken om de Toscaanse kust binnenkort eens aan te doen, bekijk dan zeker eens of Poggio ai Santi binnen je plannen (en je budget) past.

Dit kleine boutique hotel, met slechts tien kamers, ligt middenin de naaldbossen in het kleine San Vincenzo, in de provincia Livorno, en kijkt uit over de Golf van Baratti. De stranden zijn makkelijk te bereiken vanuit Poggio ai Santi, terwijl het hotel ook beschikt over een uitmuntend restaurant (Podere) met een kaart op basis van streekgerechten en een “slow wine bar” genaamd Sal8 waar lokale wijnen en originele cocktails worden geschonken.

Max Decimer

Hi, ik ben Max Decimer, zelfstandig consultant bij mijn eigen bedrijf. Het werk houdt me redelijk bezig, maar wanneer ik even de kans heb probeer ik zoveel mogelijk hoeken van de wereld te zien, of die nou aan de andere van de wereld of op 15 minuutjes rijden liggen. Montepulciano is één van mij meest recente “ontdekkingen, vandaar dat ik zo nu en dan wat indrukken zal delen op ToscaneTips.nl.

max decimer
Max Decimer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Een fly drive vakantie naar Toscane

Fly drive vakanties worden steeds populairder; zo ook een fly drive naar Toscane. Tijdens dit soort...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Una Vita In Vacanza

Wat is er nu heerlijker dan de laatste herfstzonnestralen mee te pakken in Toscane?! Deze gedachte...

Beste verblijfplaats om Toscane te verkennen

Ik ga op vakantie naar Toscane. Daarbij ben ik op zoek naar een centraal gelegen verblijfplaats....

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…