Zoek & boek

Cortona; een prachtig plaatsje met de sfeer van een lieftallig dorp

Cortona is een oude stad in de provincie Arezzo, in het zuidoosten van Toscane.

Dit kleine stadje is door Etrusken gesticht en is daarmee één van de oudste steden van Toscane. Pas in de Middeleeuwen kreeg het plaatsje ook werkelijk een machtige positie. Maar doordat het in die periode één van de belangrijkste steden van de streek werd, valt er nu nog altijd te genieten van de mooie oude gebouwen uit die tijd.

In de stad kan je naast deze gebouwen ook nog grote delen terug zien van de oude stadsmuur en de stadspoorten. Het prachtige plaatsje heeft toch meer de sfeer van een lieftallig dorp behouden.

Het stadje inspireerde de Amerikaanse schrijfster Frances Mayes tot het kopen van een huis en ook tot het schrijven van een boek: ‘Under the Tuscan Sun’ (Nederlandse titel: een huis in Toscane). Dit boek is trouwens ook verfilmd. Daardoor zal je hier in verhouding veel Amerikaanse toeristen tegenkomen.

Wat is er te zien in Cortona

Cortona biedt veel op cultureel gebied. En is daarmee een bezoek meer dan waard.

fortdorp

Zo is er het fort boven Cortona, op de top van de heuvel: Fortezza Medicea di Girifalco. Een prachtig bouwwerk, welke beperkt open is voor bezichtiging. Hier vandaan heb je een schitterend uitzicht over de stad. Onder de stad strekt zich het brede Valdichiana-dal uit., waarbij de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata op de achtergrond te zien is. Maar er is nog veel meer.

Piazza della Repubblica

kerkplein

Een heerlijk, historisch plein met fijne horeca om even heerlijk te genieten van de Toscaanse sfeer. Hier is het prachtige stadhuis, El Palacio Comunal’ met zijn grote klok ook te bewonderen.

Museo dell’Academia Etrusca in Palazzo Pretoria

trapjes

In dit museum zijn o.a. bodemvondsten te vinden uit de tijd van de Etrusken en de Romeinen. Schilderijen van schilders uit Cortona zijn hier ook te bewonderen. Hierbij kan je o.a. denken aan Luca Signorelli of de modernere Gino Severini. Het paleis zelf stamt uit de 13e eeuw.

Santuario di Santa Margherita

stadskerkje

Santuario di Santa Margherita is een kathedraal, die is opgedragen aan Margaretha van Cortona. Margaretha is de beschermheilige van prostituees. In de kerk ligt het gebalsemde lichaam van Margaretha, welke je kan zien.

Bij de kerk komen vraagt wel even inspanning. Langs een lange, steile weg loop je naar boven. Dit pad dient dan ook als kruisweg. Maar zelfs als je bij de kerk komt, ben je nog altijd niet op het hoogste punt van Cortona. Dit is voorbehouden aan het fort! Toch kan je ook bij deze kerk genieten van een schitterend uitzicht.

Een bezoek zeker waard

steegje

Dit is nog maar een kleine greep aan alles wat er te zien en te doen is. Cortona is een bezoek meer dan waard. Door zijn heerlijke sfeer, zijn prachtige omgeving en zijn grote aanbod aan historische gebouwen.

En hoe lijkt het je om in Cortona te verblijven? Klik hier voor meer informatie over dit prachtige middeleeuwse stadje.

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…