Een driedaagse culinaire reis door Toscane

Dat ‘eten’ centraal staat bij de Italianen moge duidelijk zijn! Gesmeerde boterhammetjes, belegd met kaas of hagelslag… En dát dan meenemen in een speciaal boterhamzakje naar je werk is echt ‘not done’ voor de Italianen. Om klokslag 13:00 uur (oké, waarschijnlijk eerder, namelijk om 12:55 uur), gaan de lichten in de kantoren en winkels uit en worden de stalen rolluiken naar beneden getrokken. Het is tijd voor “il pranzo”, oftewel de lunch. De maaltijden die doorgaans bereid worden, zullen in de doorsnee Nederlandse keuken slechts bij speciale gelegenheden gereserveerd worden!

In deze blog stel ik drie culinaire reisjes voor. Elke dag een ander gebied in Toscane. Tijdens onze reis deze drie dagen, deel ik zowel de best bewaarde geheimen, als populaire hot spots én persoonlijk favoriete plekjes.

Dag 1: Culinair pootjebaden

Sfogliatina alla Nutella
Sfogliatina alla Nutella

Moe van het struinen door stadjes? Dan is een dagje chillen aan de kust de beste keuze! We starten de dag met een ontbijt. Geen ham en eggs voor ons dit keer, no grazie. Wij passen ons vandaag moeiteloos aan het Italiaanse ritme aan.

Het ontbijt dat ik voorstel ligt in het dorpje Bagno di Gavorrano. Bij Bar Pasticceria Asti worden daadwerkelijk de heerlijkste croissantjes en broodjes gereserveerd. De bar heeft een piepklein terrasje buiten met gekleurde stalen tafels en stoelen en de sfeer is gezellig en informeel. Tip: bestel niet alleen een croissantje of een broodje (focaccia). Maar bestel absoluut dat kleine harde croissantje gevuld met nutella (sfogliatina alla nutella)…

Italiaanse risotto met garnalen
Italiaanse risotto met garnalen

Gelukkig hebben we de plek voor onze lunch al lang van te voren gereserveerd! Om 12:30 uur rollen we vanaf onze handdoeken op het strand zo dit restaurantje in, dat direct aan zee ligt. Ristorante La Baracca in Follonica is open vanaf 12:30 tot 14:00 en daarna 's avonds weer. Omdat de tafels schaars zijn en het restaurant een zeer goede naam heeft, is ruim van te voren reserveren echt aan te raden.

De visgerechten zijn hemels en vergezeld met een fles witte wijn en (vooruit) wat water zijn we goed verzadigd, maar niet tot aan de nok volgepropt! Ideaal dus om na de lunch terug te keren naar het strand om een paar uurtjes later een verfrissende duik te nemen.

Zo rond een uurtje of half zeven 's avonds begint het strand leeg te lopen en is het ook voor ons de hoogste tijd om mee te gaan in het Toscaanse ritme: het is tijd voor een aperitivo.

Mijn persoonlijke tip: fiets of wandel naar Il Boschetto (ook in Follonica). Niet het restaurant, maar de kleine bar met de plastic tafeltjes en stoeltjes die verstrooid liggen tussen de pijnbomen op het stenen terras. De hapjes die aangeboden worden bij de Spritz, witte wijn of prosecco waren destijds karig. Vaak worden er twee schaaltjes met nootjes en chipjes neergezet. Maar misschien is de pacht (il gestione) alweer naar een andere persoon overgegaan en hebben we kans dat de toonbank in de aperitivo uren goed gevuld zijn.

Het uitzicht op deze plek is echt fantastisch. Plastic stoeltjes en alleen wat nootjes bij de wijn, maken dan niet meer uit. Het uitzicht is alles wat we nodig hebben. De zonsondergang betoverd deze omgeving. De krekels zingen hun laatste liedjes naar de zon en onze blik reikt helemaal tot aan het eiland Elba. Zeilbootjes varen langzaam voorbij op het flikkerende zeewater en strandgangers zwemmen hun laatste rondjes van de dag. Het is een heerlijk rustgevend tafereel. Net wat we nodig hebben om ‘uit te rusten’ van deze stranddag!

Voor het diner stel ik ons voor twee keuzes. Of we blijven aan zee en gaan eten bij een Napolitaans restaurant. Of we keren terug landinwaarts en gaan op het platteland eten in de bossen van Gavorrano.

Spaghetti Vongole
Spaghetti Vongole

Mocht de keuze op Napels vallen, dan gaan we naar Caribia 2 in Follonica. Even eerlijk? Dit restaurant verdient geen schoonheidsprijs. De spierwitte muren, felle led verlichting en televisie die non stop op een sportzender aanstaat zorgen niet bepaald voor een geborgen sfeer. Onze gastheer (“Gigi”) is een Napolitaan in hart en nieren en samen met zijn Napolitaanse medewerkers brengen zij het aantal decibellen naar een oorsuizend niveau.

Het eten echter… Uit de hemel gegrepen. Alles is hier op topniveau; van de voorgerechten, tot aan de gegrilde vis, tot aan de pizza, tot aan de Babà (rum cake). De Vongole (kokkels/venus schelpen) zijn een echte aanrader!

Verkiezen we de rust en natuur boven de (erg) enthousiaste Napolitaanse gastheer? Dan bezoeken we La Colonia in Gavorrano. Dit restaurant ligt verstopt in de heuvels en er hangt altijd een prettige ontspannen sfeer. Gastheer Walter is een vriendelijke gastheer met een voorliefde voor jaren ’70 rock. Er worden allerlei overheerlijke gerechten geserveerd. Ga je voor pizza en houd je van truffels? Probeer dan eens de pizza alla tartufa.  

Dag 2: Cultuur culinair

Pasticcini
Pasticcini

Het ontbijt start in Colle di Val d’Elsa. Pasticceria Barone ligt in de woonwijken buiten het historisch centrum. Na minimaal 5 pasticcini (want er kan onmogelijk gekozen worden uit al dat aanbod) is er een goede bodem voor de dag gelegd.

Gelateria Dondoli
Gelateria Dondoli

Aan het einde van de ochtend, wanneer de Toscaanse temperaturen gestaag zijn gestegen, is het tijd voor een ijsje. Hiervoor zijn we (uiteraard) in San Gimignano beland. Gelateria Dondoli is buitengewoon populair. Het ijs is dan ook van top kwaliteit en de muren hangen vol met foto’s van beroemdheden die deze ijssalon een bezoek hebben gebracht! Soms staan er gigantische rijen over het plein Piazza della Cisterna. Je moet maar net geluk hebben dat het wachten wel meevalt, of dat je met het verstand op nul achteraan gaat staan. Hoe dan ook: dit ijs behoort tot de absolute wereld top.

Voor de lunch gaan we naar niemand anders dan Dario Cecchini. Mijn eerste blog is geheel aan deze fantastische man toegewijd. Voor deze lunch in Panzano in Chianti moeten we echt met honger aankomen. De biefstukken zijn van een ander niveau en de wijn vloeit rijkelijk. Een echte parel in de glooiende Toscaanse heuvels.

We maken de cirkel (bijna) rond en gaan voor het avondeten naar Castellina in Chianti. Een fantastisch historisch dorpje gelegen in de wijnvelden. Het restaurant Foresteria Villa Cerna heeft een terras met schitterende uitzichten over deze wijnheuvels.

De wijnen die dit restaurant te bieden heeft zijn allemaal even lekker en het restaurant bezit dan ook een volwaardige wijnkelder. Het plankje met verschillende kazen en jam is een verrukkelijk voorgerecht die je thuis ook nog eens makkelijk kan bereiden. Uitkijkend over de Toscaanse heuvels, de wijnvelden en de cipressen met een wijnglas in de hand, is dit de perfecte afsluiter van een bewogen dag!

Dag 3: Natuurlijk culinair

Monte Amiata
Val d'Orcia met de berg Monte Amiata in de verte

Voor de derde dag gaan we de ongerepte natuur in. Monte Amiata is een berg van 1732 meter hoog die ongeveer 180.000 jaar geleden ontstond door een vulkaanuitbarsting. In het zomerseizoen biedt Monte Amiata dankzij haar hoogte wat verkoeling. Ook zijn er genoeg activiteiten te doen, zoals trekking, wandelen tussen de wolven en Parco Avventura Indianapark.

In het Indianapark is er genoeg te beleven voor kinderen en volwassen. Je kan er verschillende parcours hoog in de boomtoppen doorlopen en glijdt via een kabelbaan tussen de bomen door. Voor openingstijden en tarieven kun je op de website kijken van Amiata Indianapark.

Cantuccini
Cantuccini

Voor het ontbijt van onze derde “eetdag” bezoeken we Caffetteria Corsini in Castel del Piano. De eigenaar van deze caffetteria heeft ook de winkel Corsini Biscotti waar typische Toscaanse lekkernijen gekocht kunnen worden, zoals: cantuccini, zoete taarten met koekjesdeeg gevuld met jam (crostate) en pannetoni tijdens de feestdagen zoals Kerst en Pasen. Lekker om mee naar huis te nemen voor jezelf of als souvenier voor het thuishonk!

De keuze in Caffetteria Corsini is ruim! Tientallen soesjes, lekkere croissants (gevuld of “vuoto” – leeg) en andere zoetigheden om je vingers bij af te likken.

De lunch nuttigen we op een afgelegen plekje, namelijk bij Rifugio Vetta. Dit restaurant ligt hoog op de Monte Amiata berg en doet ook echt ‘bergs’ aan. Houten panelen aan de buitenkant, krullerige letters op de donkere voorgevel en geraniums die over het balkon hangen. We zijn in de bergen. In de winter ligt dit restaurant aan een kleine ski piste en dat kun je ook in de zomer goed zien.

Antipasti
Antipasti

Al is de piste dan bedekt met fris groen gras. Antipasti met lekkere Toscaanse salami’s en prosciutto’s, pasta gerechten, vlees en een dolce (toetje) na. Een drie gangen menu als lunch is nothing out of the ordinary in Toscane! Ook fijn, is dat dit restaurant op slechts 9 minuten rijden ligt van Indianapark Amiata.

Na de mooie wandelingen in de natuur, het klimmen tussen de boomtoppen en kabelbaan rijden hebben we tegen de avond alweer honger gekregen. Ja echt; veel eten went. Voor het avondeten raad ik Ristorante Sella aan.

Porcini risotto
Porcini risotto

Dit restaurant serveert lokale gerechten en ook seizoensgebonden gerechten. In de herfst kunnen we dus rekenen op heerlijke gerechten met paddenstoelen, zoals Porcini! Ristorante Sella is geliefd bij de lokale bevolking. Wanneer we vragen waar we hier goed kunnen eten in de buurt, krijgen we veel tips (Italianen praten graag over eten) maar Risorante Sella springt er toch echt uit. Trakteer jezelf op een lokaal seizoensgebonden gerecht met een goede fles rode wijn. Succes gegarandeerd!

Reis je naar Toscane, dan zal je waarschijnlijk een paar kilo’s zwaarder thuiskomen. Maar met deze tips (en natuurlijk de vele andere heerlijke eetgelegenheden) zijn die extra kilo’s het genot van de Toscaanse gerechten dubbel en dwars waard!

Buon appetito tutti!

Marleen Wieldraaijer

Hallo allemaal! Ik ben Marleen Wieldraaijer en heb 6 jaar in Italië gewoond, Follonica om precies te zijn. Een schitterende kustplaats met vele mooie stranden. Graag deel ik hier mijn Toscaanse ervaringen en geef ik allerlei tips die jullie mee kunnen nemen op de volgende vakanties!

De zekerheid van: