Zoek & boek

Een dagje uit in Forte dei Marmi

Bij Toscane zullen niet veel mensen direct denken aan een heerlijke strandvakantie. Mensen denken eerder aan schilderachtige heuvellandschappen en prachtige steden en dorpen zoals Siena, Florence en San Gimignano.

Wanneer het over de mooiste plekjes van Toscane gaat wordt de schitterende kuststrook van de regio nog weleens vergeten en dat is zeker niet terecht. De streek die zich bij uitstek leent voor een kustvakantie is de Versilia-streek, in het noordwesten van Toscane. Een prachtig deel van de Toscaanse kuststrook heet dan ook de Riviera della Versilia.

verlicht

Binnen de Riviera della Versilia gebied is Forte dei Marmi een van de populairste badplaatsen. De naam van deze plaats betekent letterlijk fort van het marmer. Forte dei Marmi heeft dan ook en schitterend fort dat rond het jaar 1700 is gebouwd.

Uiteraard heeft de plaats ook een sterke link met het marmer dat in de plaatsnaam verwerkt zit. Vanaf de 16e was er in deze plaats namelijk een belangrijke haven voor het vervoeren van marmer. Dit marmer was afkomstig uit mijnen in de buurt van Massa en Carrara en werd vanuit Forte dei Marmi verscheept naar andere plaatsen.

Hoewel het fort aanvankelijk werd gebouwd ter verdediging van de kust werd het al vrij snel vooral gebruikt als opslag voor het vele marmer. In deze tijd was Forte dei Marmi niet veel meer dan het fort en de haven maar tegenwoordig is er veel te doen in deze fraaie badplaats. Een dagje uit in Forte dei Marmi is dan ook een aanrader voor iedere toerist die in de omgeving van deze plaats verblijft.

strandzee

De prachtige stranden van Forte dei Marmi werden in de loop van de vorige eeuw ontdekt door de welgestelde inwoners van Noord-Italië. Zij brachten in het weekend of tijdens vakanties een bezoekje aan de badplaats om even lekker bij te komen aan het stranden.

toeristen

Het duurde niet al te lang of ook de buitenlandse toeristen begonnen Forte dei Marmi te ontdekken en zo ontstond een populaire badplaats die vooral gericht is op de wat rijkere toeristen. Wanneer je een dagje naar het strand wilt in Forte dei Marmi moet je bijvoorbeeld sowieso 25 euro uitgeven voor twee ligbedden een parasol en een tafel.

Hier krijg je wel een schitterend en schoon strand voor terug en bovendien kun je gebruik maken van voorzieningen zoals wifi, toiletten, douches en gratis parkeren. Wanneer je een dagje naar Forte dei Marmi gaat kun je het prachtige strand eigenlijk niet overslaan dus als je het geld ervoor over hebt is dit zeker een aanrader.

Wanneer je heerlijk op het strand hebt gelegen is het tijd om wat rond te lopen in Forte dei Marmi. Er zijn niet veel bezienswaardigheden in de plaats maar het fort is natuurlijk wel het bekijken waard. Tegenwoordig zit er een museum, met als thema satire, in het fort gevestigd.

wijk

De wijk Roma Imperiale met haar schitterende villa’s is een andere bezienswaardigheid. In Forte dei Marmi kun je ook heerlijk winkelen in de vele boetiekjes met hippe kleding die je in het centrum vindt. Goedkoop is het winkelen hier niet maar de kleding die in Forte dei Marmi wordt verkocht is dan ook van uitstekende kwaliteit.

Als je geluk hebt en op een woensdag in het plaatsje bent, kun je ook de markt op het Piazza Marconi bezoeken. Hier kun je mooie designer kleding kopen tegen scherpe prijzen. Als je bent uitgewinkeld kun je een van de vele gezellige barretjes of restaurants in deze plaats bezoeken.

brugzee

Na het eten is een kleine wandeling vaak wel lekker en daar leent de pier van Forte dei Marmi zich uitstekend voor. Hier kun je zien hoe de lokale vissers hun vangst binnenhalen en genieten van de mooie zee en kust.

Als je nog niet genoeg hebt van de gezelligheid in Forte dei Marmi kun je vervolgens een van de vele kroegen of nachtclubs bezoeken. In Forte dei Marmi vind je bijvoorbeeld de oudste discotheek van Italië: La Capannina. Deze discotheek is al sinds het jaar 1929 geopend en is nog steeds razend populair onder Italiaanse en Internationale beroemdheden.

Er is al met al genoeg te doen in Forte dei Marmi om je een dag volop te vermaken.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…