Zoek & boek

Een dagje Siena, de eeuwenoude stad met het bekende ronde plein

Siena, de eeuwenoude stad met het bekende ronde plein. Met zo’n 54.000 inwoners en zijn historische binnenstad, vastgelegd op de Unesco werelderfgoedlijst in 1995, is een plek die je haast wel móet bezoeken als je op vakantie bent in Toscane.

Het is niet voor niets dat bekende films als Letters to Juliet en James Bond’s Quantum of Solace naar deze prachtige stad trokken om het plaatje nog mooier te maken, het leent zich bijzonder goed om bijna een echt stapje terug in de tijd te doen. Met zijn bijzondere verhalen, schitterende kerken en kathedralen, talrijke musea en eindeloze bezienswaardigheden is het dé plek om een dagtrip naar te maken.

Hier wat handige tips om alles uit je dagtrip te halen.

Parkeren in Siena

Siena parkeren

Het historische centrum van Siena is autovrij, wel zo veilig en gezellig maar waar laten we onze auto?
De goedkoopste optie is parkeren bij het treinstation, in parkeergarage La Stazione aan Piazza Carlo Rosselli. Deze is 24 uur per dag open en kost het eerste uur slechts € 0,50. Voor de gehele dag rekenen ze € 2,-. Het is iets verder lopen maar wel erg voordelig.

Parkeergarages Santa Catarina (Via Fontebranda Esterna) en Il Campo (Via di Fontanella) zijn € 2,- per uur en € 35,- voor een hele dag. Vooral de eerste is qua locatie erg prettig. Vergeleken met de prijzen die de grote steden in Nederland rekenen valt het reuze mee.

Let goed op dat je niet per ongeluk de ZTL zone inrijdt want dat kan een hoge boete opleveren en dat is natuurlijk zonde van de vakantie pret!

Een dagje Siena? Wat kan je zoal bekijken en ondernemen?

Het centraal gelegen Piazza del Campo

piazza-del-campo-siena
Luchtfoto van Piazza del Campo

Dit grote, ronde plein had net zo goed de vorm van een hart kunnen hebben, want dat is het een beetje, het hart van Siena.

Sinds 1287 vindt hier de Palio plaats. Een spectaculaire paardenrace tussen de zeventien stadswijken. Elk jaar op 2 juli en 16 augustus nemen tien deelnemers uit deze stadswijken het tegen elkaar op, het is de gebeurtenis van deze stad. Zo heeft men in Italië zelfs het gezegde: “Chi dice Siena, dice Palio”, dat ze gebruiken wanneer twee dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Vanuit dit plein loop je zo de talrijke straatjes in om gezellig te winkelen, te eten, te drinken of om andere bezienswaardigheden te bekijken. Zoals ik al zei, het is het kloppende hart van deze bruisende stad.

Zo vind je de Palazzo Pubblico op het ronde plein. Dit stadhuis, gebouwd tussen 1297 en 1310 heeft een heel herkenbaar uiterlijk. Het is te herkennen aan het prachtige, lichte natuursteen aan de onderkant met daarboven statige oranje- roze bakstenen.

Ook de stenen klokkentoren, Torre del Mangia, van 102 meter hoog is duidelijk te zien vanaf het plein. Deze toren is te beklimmen en zoals je je waarschijnlijk wel kan voorstellen, is het fenomenale uitzicht de flinke klim meer dan waard. In het museum, dat zich in het oude stadhuis bevindt zijn onder andere prachtige schilderijen en fresco’s te bewonderen.

De Duomo di Siena

De volgende stop moet toch wel de Duomo di Siena zijn. Van buiten springt deze duomo al direct in het oog, met zijn adembenemende zwart/wit gestreepte marmer is het een plaatje om te zien.

Deze in de 13de eeuw gebouwde kathedraal is ontworpen door de beeldhouwer Giovanni di Agostino en herbergt vele culturele schatten die absoluut de moeite waard zijn om een deel van je dag aan te besteden.

Het interieur van de kathedraal (Duomo) van Siena
Het interieur van de kathedraal (Duomo) van Siena

Zo is er in glas en lood levensgroot Het Laatste Avondmaal te bewonderen, staan er 172 borstbeelden van Pausen wat behoorlijk indrukwekkend is en staat er een Preekstoel uit het jaar 1265-1268. Daarnaast heeft deze duomo ook een prachtige toren, deze is 77 meter hoog en ook deze is te beklimmen.

Museo dell’opera Metropolitana

Museo dell’opera Metropolitana
Museo dell’opera Metropolitana

Naast de duomo vind je het Museo dell’opera Metropolitana, dit gedeelte is bijgebouwd in 1870 en stelt verschillende kunstwerken van aardewerk, brons, goud en hout uit de 13de, 14de en 15de eeuw tentoon. Je kunt wel zeggen dat dit bijna het museum van de duomo is.

Vanuit de kathedraal is de Libreria Piccolomini bereikbaar. Gaat je hart sneller kloppen van oude, religieuze boeken en hemelse fresco’s dan is dit de plek voor jou.

Ik durf wel te stellen dat de Duomo di Siena een must see is!

Basilica di San Domenico

Ook de Basilica di San Domenico verdient een bezoek. Deze kerk, net buiten het centrum, heeft een hele mooie, sobere gotische stijl. Gebouwd tussen 1226 en 1465 is dit een bijzondere plek vol relikwieën van een van de Italiaanse patroonheiligen, namelijk St Catharina.

Het is een iets wat luguber verhaal maar mocht je ook geïnteresseerd zijn in de wat donkerdere tijden uit het verre verleden dan is dit een interessant bezoek.

De in de 14de eeuw geboren filosoof en theoloog Catharina kreeg toen ze nog maar een peuter was visioenen van Christus. Jong als ze was besloot ze haar hele leven aan god te wijden. Later stond ze vooral bekend als een vrouw die zich belangeloos inzette voor de zieken en armen. Ze ging zo ver in haar toewijding dat ze op drieëndertigjarige leeftijd stierf aan uithongering die zij zichzelf oplegde en omdat ze ernstig verzwakt was door stigmata.

Op het moment van haar sterven leefde ze in Rome, toen haar trouwe volgelingen haar terug wilde brengen naar haar geboorteplaats Siena werd alleen haar hoofd meegenomen, dat was immers makkelijker langs de Romeinse soldaten te smokkelen dan haar hele lichaam. Haar lijf ligt begraven in Rome terwijl haar hoofd als relikwie dus te zien is in deze Basilica di San Domenico.

In 1461 werd St Catharina gecanoniseerd en is ze een van de twee patroonheiligen van Italië.

Op adem komen in Orto dei Tolomei

Uitzicht vanaf Orto dei Tolomei
Uitzicht vanaf Orto dei Tolomei

Na, of naast, alle bijzondere impressies van de Duomo, de musea en de Basiliek kan ik me zo voorstellen dat het even tijd is om alle indrukken te verwerken en kun je misschien zomaar toe zijn aan even iets luchtigers. Even weg uit de drukke, rumoerige straatjes. Ik heb het perfecte plekje voor je om op adem te komen: het parkje Orto dei Tolomei.

Deze hoger gelegen tuin, die kosteloos te bezoeken is, biedt een waanzinnig mooi uitzicht over Siena. Het is de ideale plek om bij te komen en te genieten van bijvoorbeeld een kleine picknick, een boek of een welverdiend middagdutje. Het is niet groot maar het biedt het perfecte contrast tussen de stadse drukte en het echte La Dolce Vita gevoel, een stukje hemel op aarde.

Wijntours vanuit Siena

wijntour-siena

Natuurlijk zijn er ook gastronomische levensgenieters die Siena willen bezoeken. Dus hou je enorm van mooie wijnen en zou je daar graag wat meer over leren dan kan dat zeker in Siena. Er zijn verschillende partijen die leuke, informatieve en vooral lekkere wijntours geven rondom Siena.

Vaak ga je met de groep, al rijdend op een e-bike langs kloosters, kastelen, abdijen enwijnmakers om zo zoveel mogelijk te leren van de wijnrank tot de wijnfles. Het leren proeven, herkennen en combineren van de lekkerste wijnen is zeker geen straf. Let wel op dat je niet te veel drinkt want je moet e-bike-rijdend terug.

En hoe lekker en interessant wijn ook is, het Italiaanse eten behoeft ook wat aandacht. Met gezellige food tours leer en proef je de typisch, authentieke Sienese keuken. Leer bijvoorbeeld de geschiedenis van pici met broodkruim, panzanella, truffel, salami, panforte, cantucci en VinSanto, al is dat laatste toch weer een knipoog naar de wijn.

Mijn laatste tip: Koop de Siena Pass!

Mocht je graag op pad gaan naar kathedralen, cryptes en andere bezienswaardigheden, dan loont het om vooraf je ticket(s) te regelen zodat je niet in de rij hoeft te staan. Want laten we eerlijk zijn, je komt al ogen en tijd te kort in deze schitterende stad dus hier en daar een paar uur aan wachtrij omzeilen is mooi meegenomen.

Tamara Pijl

Ciao, mijn naam is Tamara Pijl, freelance schrijfster en absolute Italië- én Toscane fanaat. Het land, de omgeving, de mensen, de cultuur, het eten, what’s not to love?!

Tamara Pijl
Head of Sales & Product management, Deli Home
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…