Zoek & boek

De charme van Montescudaio

Een klein plaatsje bovenop een heuvel, midden in het prachtige Toscane. Montescudaio staat hoog in de lijst met mooiste dorpjes in Italië. En dat is niet zomaar. Het heeft echt haar charme en ligt op maar een paar kilometer van de kust.

Klein maar fijn

leuk dorp

Omdat het zo’n klein plaatsje is, kun je ervoor kiezen om hier alleen langs te rijden en een wandelingetje te maken. Maar tijdens een vakantie in Toscane is het natuurlijk super fijn om hier even te relaxen en te genieten van de rust en ruimte. En niet alleen rust en ruimte.

Of je nu langs gaat in Montescudaio, of er een nachtje slaapt, het dorpje moet je gewoon lekker gaan ontdekken. Je doet dit het beste al wandelend. De kleine straatjes die stijl omhoog gaan zijn namelijk een behoorlijke uitdaging met een auto. Voor ons dan hè, de Italianen weten als geen ander hoe ze deze straatjes moeten trotseren.

Overnachtingstip

bed

Een tip voor een overnachting is Residence La Fontanelle. Je vindt het op een steile helling in het dorpje en hebt prachtig uitzicht over de wijngaarden. Je slaapt in een typisch Toscaans ingericht appartement waar je helemaal je eigen gang kunt gaan. Een zwembad maakt het verblijf helemaal af.

kerk

Maar goed, nu ben je hier en wil je natuurlijk weten wat je kan doen. Het mooiste van het dorpje is toch wel de kerk die op het hoogste punt staat. De Chiesa di Santa Maria Assunta. Voor de kerk ligt een groot plein waar je in het zonnetje heerlijk zit. En dat is niet zomaar want je kijkt je ogen uit. Je hebt hier een adembenemend uitzicht over de vallei en in de verte de Middellandse Zee.

Je kan dus ook een dagje naar zee als je hier verblijft. Deze ligt op slechts 7,5 kilometer rijden. Ideaal dus voor een relaxte break in je roadtrip door Toscane.

Lekker eten met geweldig uitzicht

Omdat Montescudaio zo’n klein dorpje is vind je er overal kleine winkeltjes en zelfs een toeristenbureau met 1 medewerker. Super schattig. Voor lekker eten kun je natuurlijk uittrekken naar verder gelegen steden die wat meer aanbod hebben. Maar Montescudaio heeft zelf ook een leuk restaurant. Het heet Osteria BardoVino en je vindt het aan het eind van het dorp.

Als je binnenkomt denk je dat het niet zo heel bijzonder is en dat kan kloppen. Maar er is 1 plekje in het restaurant waar je werkelijk waar op het mooiste plekje van Montescudaio zit. Dit is namelijk een klein balkonnetje waar je uitkijkt over de wijngaarden en de Middellandse Zee. Met een lekkere pasta en een goede wijn is het hier een Italiaanse avond op zijn best.

Na een fijne avond in BardoVino wandel je via het historische dorpje terug waar de lokale bevolking haar ding doet. De warme bries van de avond maakt het zwoel en met een wijntje op het terras van je appartement sluit je de dag af in dit prachtige dorpje in Toscane.

Kimberley Loze

Ik ben Kimberley, sinds kort eigenaar van ReizenEnKoken.nl. Afgelopen zomer was ik voor het eerst in Toscane en ik snap nog steeds niet waarom dit pas de eerste keer was. Want wauw wat is dit mooi. De aankomende tijd deel ik op Toscane Tips met jullie mijn ervaring van mijn rondreis door dit prachtig stukje Italië.

Kimberley Loze
E-mail Marketeer at Gall & Gall
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Via Francigena, een dwaaltocht over eeuwenoude paden in Toscane

De voorjaarszon schijnt en weelderig groen geeft het landschap een woeste, ongerepte aanblik. We zijn gepermitteerd...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…