Zoek & boek

Duurzaam reizen naar en verblijven in Toscane

We worden met z’n allen steeds milieubewuster. Daarom wordt duurzaam reizen met aandacht voor de natuur steeds belangrijker. Ook jij kunt een bijdrage leveren. Hieronder vind je tips voor een groene reis naar Toscane.

Ga met de bus of met de trein

trein

Vliegen is erg milieubelastend. Een vliegreis zorgt voor 5 tot 15 keer zo veel CO2-uitstoot als een reis per bus, trein of auto. Gelukkig is het treinverkeer in en naar Italië goed geregeld én goedkoop. Zo betaal je ongeveer €8,- voor een treinkaartje van Florence naar Pisa. Is er toch geen andere optie dan het vliegtuig? Kies waar mogelijk voor directe vluchten zonder tussenlandingen. Vooral het opstijgen en landen zorgt voor een flinke bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Kies voor accommodaties met het ECEAT-keurmerk

accomodatie

Ook de keuze voor een verblijf, kun je vanuit een duurzaam oogpunt maken. Maar hoe vind je zo’n verblijf? Zoek bij voorkeur een accommodatie met een ECEAT-keurmerk. Dit is een internationaal keurmerk. Heeft een verblijf dit keurmerk? Dan weet je dat het om duurzame toerisme gaat. Enkele punten waar zij op letten zijn: het besparen van water en het gebruik van groene energie. Maar ook het scheiden van afval en de ondersteuning en samenwerking van en met de lokale economie en cultuur. Ook het gebruik van duurzame bouwmaterialen wordt meegenomen in de beoordeling. Een ECEAT-keurmerk krijg je niet zomaar.

Duurzame accommodaties in Toscane

verblijf

ECEAT heeft een groene vakantiegids met een overzicht van duurzame vakantie-adressen in Europa. Je vindt er ook verschillende campings, kampeerboerderijen en hotels in Toscane. Een voorbeeld van een biologische kampeerboerderij is Agriturismo Corzano, gelegen net buiten het dorp: Barberino di Murello. Op het terrein worden er onder andere saffraan, vijgen en olijfbomen verbouwd en verkocht. Ook worden er met eigen gerst drie lekkere ambachtelijke bieren geproduceerd.

Ook Villa Palagione Centro Interculturale is een aanrader. Deze accommodatie ligt op het Toscaanse platteland, 7 km van Volterra. Wat dit, naast het duurzame oogpunt zo bijzonder, maakt is het avonddiner. Dit is een vier-gangenmenu bestaande uit streekgerechten, dat in de warme maanden op het buitenterras aan lange tafels wordt geserveerd.

Duurzame activiteiten in Toscane

bergenland

In Toscane zijn er veel mogelijkheden om bij te dragen aan duurzaam toerisme. Een absolute aanrader is om de Val d’ Orcia te bezoeken. Dit is een uniek landschap met vlaktes, heuvels, nederzettingen en dorpjes, waar je kunt genieten van een wijntje en lokale gerechten. Dit gebied staat ook op de Werelderfgoedlijst. Je kunt ook bij verschillende (bio)boerderijen deelnemen aan de druivenpluk en de oogst van olijven. Ook zijn er verschillende wandelroutes en hike-opties. Bijvoorbeeld in de Toscaanse nationale parken (tijdens het Tuscany walking festival) en langs de Via Francigena. Ook kun je je aanmelden voor verschillende wijnvakanties met onder andere diverse biowijnen en lokale (bio)gerechten.

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Met de auto naar Toscane? Hier wat je moet vooraf moet weten!

Wat Toscane zo populair maakt? Eigenlijk kunnen we daar geen één reden voor verzinnen, maar veel...

Met de auto naar Toscane? 5 tips om rekening mee te houden

Het is een eindje rijden, maar dan heb je ook wat. Het laatste uur zweef je...

Een fly drive vakantie naar Toscane

Fly drive vakanties worden steeds populairder; zo ook een fly drive naar Toscane. Tijdens dit soort...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…