Zoek & boek

E-bike fietstocht door het Chianti wijngebied

Afgelopen voorjaar had ik een groep vrienden uit Nederland op bezoek. Het beloofde weer een zonnige lentedag te worden en we hadden wel zin in iets actiefs, dus stelde ik voor om een rondje te gaan fietsen door het beroemde Chianti wijngebied. Via een vriendin die in Montespertoli woont, kende ik iemand die e-bikes verhuurt en als ervaren Chianti-fietser wilde ik deze geweldige ervaring ook graag met mijn Hollandse vrienden delen. Ik besloot ook deze keer weer te gaan voor de lange route van zo’n 40 kilometer die ons bovendien langs 8 torens zou leiden.

stopfiets

Massimo, de vriendelijke eigenaar van Toscana By Bike, stond ons al breedlachend op te wachten voor zijn bikeshop in Montespertoli die ochtend. Met aandacht stemde hij de perfecte mountainbike of citybike (met goede vering) af op eenieders lengte, en klikte hij vervolgens de opgeladen accu op de e-bikes. Na een korte uitleg over de fietscomputer en de te volgen route, inclusief tips voor wijnproeverijen of goede ijsjes onderweg, konden we vertrekken. Hij stopte ons voor de zekerheid een extra flesje water in onze fietstassen toe.

bocht

De eerste keer dat ik als ‘gids’ met mijn ouders dezelfde route deed, ging ik bij de eerste routeaanwijzing, net na het verlaten van het dorp, al direct de mist in en leidde ik ze vervolgens via een onverhard steil grindpad door een wijnveld naar beneden. Mijn ouders vonden deze spannende zandweg gelukkig net zo geweldig als ik, maar zagen 40 kilometer op deze manier toch niet zo zitten. Gelukkig besloot Massimo deze keer een stukje met ons op te fietsen om ons op het juiste pad te houden. Na zo’n 5 minuten bereikten we al het goede straatje en vervolgden we onze route verder alleen.

groepfiets

Na een stukje over een iets drukkere weg, sloegen we rechtsaf naar Baccaiano een landweg in, welke begon met een flinke eerste klim omhoog. Gelukkig konden de e-bikes ons een duwtje in de rug geven en reden we bijna als volleerd Giro d’Italia-fietsers zonder al te veel gezweet naar de top.

groep2weg

Eenmaal boven genoten we van een prachtig 360° uitzicht over het Toscaanse platteland. We vervolgende de landweg en fietsten heerlijk tussen de cipressen en langs prachtige boerderijen en rustige dorpjes. Af en toe kwamen we langs een oud kasteeltje of torentje dat hoorde bij een wijnboerderij en stopten we even voor wat foto’s of een slok water.

Bij San Pancrazio besloten we te pauzeren. Massimo had ons aangeraden bij het bar-restaurant op de hoek te stoppen voor een heerlijke tagliere (vleeswaren- en kaasplankje) en een goed glas wijn, welke bijzonder in de smaak viel bij mijn vrienden. Overigens is ook het grillrestaurantje (de braceria) iets verder het straatje links in een heerlijke plek om buiten te zitten en te genieten van heerlijke streekgerechten of groentesoepen.

fietsbrug

Nadat we na deze spectaculaire lichte lunch op de hoek weer op krachten waren gekomen, vervolgden we onze route door olijfvelden en langs karakteristieke dorpjes richting Santa Cristina. Vanaf hier besloten we van de 8-kastelen route af te wijken en door te rijden naar Romita en San Michele, om vervolgens uit te komen in Tavarnelle Val di Pesa waar ik een goede ijssalon kende. Even later zaten we als kinderen zo blij te genieten van een heerlijk Italiaans ijsje op het dorpsplein van Tavarnelle.

wijn

Vanaf Tavarnelle volgden we de borden Noce, waar we langs uitgestrekte wijnvelden reden en van prachtige uitzichten genoten. Als je hier in het najaar langs fietst, hangen de ranken vol druiven en is het een af- en aanrijden van traktoren die de druivenoogst naar de dichtsbijzijnde wijnboerderij brengen voor het pers- en bottelproces. Als je het lef hebt, kun je zelfs stiekem een druifje proberen te proeven – ze zijn erg zoet!

stro

Na wat panoramafoto’s vervolgden we onze route richting Polvereto waar een behoorlijk steile weg je slingerend door een bos naar beneden leidt, en waar je hoge snelheden kunt bereiken – mijn vrienden gilden het uit toen ze zagen dat ze harder dan 50 km per uur hadden gereden!

boven

Via Fornacette reden we volgens nog enkele kleine heuvels op en af om het laatste stuk over het landweggetje terug te rijden naar Montespertoli. Na ruim 40 kilometer kwamen we moe maar zeer voldaan aan op het dorpslein in Montespertoli, en vonden we het na alle ‘fysieke inspanning’ (toch vooral van de e-bike eerlijk gezegd) wel tijd voor een Spritz in de zon, om deze prachtige dag af te sluiten.

rodebloemen

Ook zin in een dagje fietsen door de Chianti? Toscana By Bike biedt diverse routes aan die je zowel op de racefiets of mountainbike als op een gehuurde e-bike kunt afleggen. Ook zeer geschikt voor families! Mocht je een gids meewillen dan kan dat – Massimo en de andere gidsen spreken Engels – maar de routes zijn ook eenvoudig te downloaden op je smartphone.

strofiets

Laatste tip, ook namens Massimo: tenzij je een (zeer) goed getrainde mountainbiker bent, raad ik ieder ander aan om niet eigenwijs te zijn en gewoon voor de e-bike te gaan. Toscane is heuvelig, en hoewel sommige heuvels er vanuit de auto, trein of bus uitzien alsof het niks is, is fietsen heel andere koek. Neem je een gewone- of racefiets dan is de kans vrij groot dat je er na 2-3 heuvels af ligt en geen puf meer hebt om van de rest van de prachtige route te genieten.

Joyce Oosenbrug

Joyce heeft een passie voor (interculturele) communicatie en schrijft graag. Na vele omzwervingen over de wereld is Toscane sinds 2011 haar vaste verblijfplaats. Haar vrije tijd besteedt ze het liefst wandelend door de Toscaanse bergen of achterop haar vriend’s Vespa tuffend door het glooiende heuvellandschap op zoek naar heerlijk eten en drinken.

Joyce Oosenbrug
Head of Student Admissions | Marketing & Communication | Business Development Consultant
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…