Zoek & boek

Voor het eerst naar Toscane? Maak het een wereldbeleving!

Wellicht heb je van vrienden, familie en collega’s verhalen over het prachtige Toscane gehoord. Er is zoveel moois te beleven en te ontdekken dat je haast niet weet waar te beginnen…

Wat zijn de hoogtepunten?

Een goede afwisseling van cultuur, natuur en lekker eten en drinken is dé manier om van Toscane een Wereldbeleving te maken. En dat geldt voor het hele gezin!

Man of vrouw, jong of oud… In Toscane is er voor iedereen wat te beleven. Om te vermijden dat je ‘door alle zonnebloemen de heuvels niet meer ziet’ is het – met name de eerste keer dat je naar Toscane komt – raadzaam om je te focussen op een aantal hoogtepunten.

Hieronder vind je een aantal slimme tips om zoveel mogelijk uit je vakantie te halen.

De pittoreske dorpjes

Wie aan Toscane denkt, denkt meteen aan de pittoreske dorpjes hoog op de heuvels. En daarvan heeft Toscane er natuurlijk ruim voldoende.

Om er een gevarieerde en leuke dag van te maken, kun je makkelijk twee dorpjes op één dag bezoeken. De auto parkeer je over het algemeen net buiten het dorp, wellicht moet je een trap nemen om het dorpje te bereiken. Maar alleen al het uitzicht is de moeite waard!

pleinbezoek

Uiteraard staat een bezoek aan San Gimignano hoog op de lijst. In dit middeleeuwse dorp voel je je echt in Toscane, de sfeer is romantisch. San Gimignano is beroemd om haar dertien torens.

Via het Museo Civico kun je de ‘Torre Grossa’ betreden, dit is de enige van de torens die is geopend voor publiek. Daarna kun je lekker uitrusten op een terrasje en van het prachtige uitzicht genieten.

uitzicht

Het bezoeken van San Gimignano is goed te combineren met het praktisch naastgelegen dorpje Volterra.

Volterra is een dorpje met een gezellige winkelstraat en lekkere restaurantjes. Ook kun je eens binnenlopen in de Duomo aan de Piazza San Giovanni. Het uitzicht vanaf dit plein over de velden van Toscane is prachtig.

pizatoren

Pisa met haar scheve toren (de ‘campanile’) zal ongetwijfeld op je lijst van bezienswaardigheden staan. Hou wel rekening met de drukte.

In Pisa kun je twee kanten op: Je kunt ervoor kiezen om je alleen te richten op het Campo dei Miracoli, waar de Duomo, het Baptisterium en de campanile zich bevinden.

Mocht je langer willen blijven, dan is Pisa zeker een gezellige, maar extreem toeristische plaats om te bezoeken.

Lucca

Nadat je Pisa hebt verkend, kun je doorrijden naar Lucca.

Lucca is een dorpje waar je makkelijk enkele uren kunt rondstruinen. Je kunt er de Duomo bezoeken en winkelen in de Via Fillungo, een prachtige winkelstraat. Uiteindelijk kom je aan bij het Romeinse amfitheater, waar de doorgangen van de dieren en gladiatoren die ooit het strijdperk betraden bewaard zijn gebleven.

romantiek

Voor een dagje romantiek ga je naar Pienza en Montepulciano. Het zijn twee kleinere, wat rustigere dorpjes die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Nadat je hebt rondgestruind in Pienza, koop je in Montepulciano een doosje heerlijke wijn om mee naar huis te nemen.

Must-see: Florence (Firenze)

Of je het nou aan het begin of aan het eind van je vakantie doet, dat maakt niet uit: Florence moet je zeker bezocht hebben! Het is een levendige studentenstad met veel terrasjes.

dumo

De Duomo en het Baptisterium liggen in het centrum van de stad waar je kunt winkelen in de gezellige, maar drukke straatjes. Vanaf de Duomo loop je door de stad naar de Ponte Vecchio, volgebouwd met winkeltjes waar juweliers en edelsmeden huisvesten.

musea

De Uffizi, het mooiste kunstmuseum van Italië, en de Piazza della Signoria liggen naast elkaar.

De Uffizi is enorm en de wachtrijen zijn wel erg lang. Je doet er dan ook verstandig aan om vooraf online kaarten te reserveren. Ben je bang dat de kinderen zich gaan vervelen, kies dan voor een audiotour die je langs de hoogtepunten brengt.

Het Piazza della Signoria was ooit de plek waar het parlement bijeen kwam. De Romeinse beelden herinneren aan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad en de Fontana di Nettuno herdenkt de Toscaanse overwinningen op zee.

Ook aan dit plein kun je heerlijk zitten en rondkijken, het Piazza della Signoria was lange tijd een belangrijke flaneerplaats. In de avonduren wordt er vaak – onder grote belangstelling – klassieke muziek gespeeld.

avond

Indien mogelijk, probeer dan ook om een avond in Florence te verblijven. ‘s Avonds is de sfeer in Florence compleet anders en kun je heerlijk over straat struinen.

In het centrum sta je stil bij het straattheater en luister je naar diverse muzikanten. Ook de sfeer op de Ponte Vecchio is romantisch. Hoewel de winkels gesloten zijn, komen mensen bij elkaar om naar gitaarmuziek te luisteren. Een fantastische beleving!

Eten en drinken

In Toscane is het – zeker als je in de zomerperiode komt – ontzettend warm. ’s Middags wordt er dan ook weinig ondernomen.

Om 1 uur is het lunchtijd (de pranzo), dit is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag. Winkels sluiten vaak tot in de namiddag en de Italianen rusten uit. De zwembaden op de campings zijn gesloten.

Ik stel voor dat je de gewoonte van de pranzo overneemt tijdens jouw vakantie…

eten

Waar je je ook bevindt in Toscane, een lekker restaurantje met romantisch terras is overal wel te vinden. Natuurlijk kun je er genieten van een heerlijk glas Italiaanse wijn, maar vader kan gerust vragen naar een biertje (una birra, piccola o media?).

Italianen zijn gewend om tussen de middag meerdere gangen te eten, daarom zie je bijvoorbeeld de lasagne vaak als voorgerecht op de menukaart staan. Vergis je hier niet in, voor de toerist is dit vaak een volledige maaltijd!

En wanneer je met de kinderen uit eten gaat, hoef je zeker niet bang te zijn voor gezeur aan tafel: Overal staan heerlijke pasta’s op de kaart die meestal met basis ingrediënten zijn bereid.

Zie de pranzo als een rustmoment, neem er lekker de tijd voor. Geniet tijdens het eten en drinken en natuurlijk van je omgeving. Luister naar de Italiaanse taal om je heen en kijk naar de gebaren die de Italianen maken (Hebben ze nou ruzie of niet?). Volledig herladen verlaat je het restaurant of het terras.

Ik ben ervan overtuigd dat je heerlijk uitgerust terugkeert naar Nederland. Daar kun je je aansluiten bij de groep vrienden, familie en collega’s om ook jouw onvergetelijke ervaringen over Toscane te delen.

Zeg het voort!

Corine van Ewijk

Oprichter van legal-language.nl Hallo, mijn naam is Corine en ik woon inmiddels twee jaar in Italië. Ik werk er als freelance vertaalster en juriste. Jaren geleden, tijdens een studiereis, is mijn liefde voor Italië ontstaan. Het eten, de wijn, de cultuur… Na diverse trips naar Toscane heeft ook deze streek mijn hart veroverd. Ik deel mijn reiservaringen graag met jullie! Hopelijk helpt het om een droomvakantie te beleven…

Corine van Ewijk
Founder @ Legal Language
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…