Zoek & boek

Een parel in de Toscaanse Archipel: Elba, of in het Italiaans Isola d’Elba

Elba…….het eiland wat hoog op ons lijstje stond om te bezoeken.

En na vele mooie plaatjes in Toscane bezocht te hebben was dan nu eindelijk Elba aan de beurt. En niet geheel zonder reden, naast het ontdekken van dit prachtige eiland, hebben wij hier 2 weken elke dag intensieve privé les Italiaans gevolgd.

Vorig jaar zomer bezochten wij voor het eerst Elba, en waren op slag verliefd!

bootafrijden

Zodra je van de Ferry afrijdt, en het eiland verder in rijdt vanuit de haven van Portoferraio, wordt je meteen overspoeld door het “La Dolce Vita” gevoel. Helemaal in het voorjaar als alles prachtig in bloei staat, de mooie gele mimosa, de gekleurde oleanders. De heerlijk geurende pijnboombossen en kastanjebomen.

Bekijk alle accommodaties op Elba bij Interhome
Bekijk alle accommodaties op Elba bij &Olive Travel

Het is dan heerlijk genieten van het zachte klimaat en de lange dagen in de zon.

Elba is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel en na Sicilië en Sardinië, het derde eiland van Italië. Het eiland geldt als de mooiste parel die uit het halssnoer van de godin Venus viel en in zee het grootste sieraad vormde van de zeven eilandjes in de Tyrreense zee.

Het eiland is de perfecte vakantiebestemming voor liefhebbers van natuur, mooie stranden en baaitjes, authentieke eilandstadjes en heerlijke wijnen.

napoleon

Het eiland Elba is vooral bekend door de verbanning van Napoleon. Hij was geen gevangene hier, zoals vele zullen denken, maar koning van het eiland en heeft veel voor de ontwikkeling van Elba gedaan. De geschiedenis van Napoleon is hier duidelijk terug te vinden, en erg leuk en leerzaam om je hier eventjes in zijn verhaal te verdiepen door o.a. zijn voormalige woning, Villa del Mulini, te bezoeken en de geschiedenis te herleven.

Stranden van Elba

elbastrand

Op Elba vind je veel prachtige zandstranden met gezellige terrasjes en ligstoelen en parasols die je kunt huren. O.a. Biodola, Lacona, Marina di Campo, Lido en Procchio zijn heerlijke stranden waar het strand langzaam in zee afloopt.

Er zijn veel stranden die je alleen via de zee kunt bereiken en die dus eigenlijk vaak vrijwel verlaten zijn, zelfs in de zomer. Ook zijn er kiezelstranden en rotspartijen. Een heel mooi strand is het kiezelstrand van Capo Bianco. De rotsen zijn van zuiver wit graniet en het onderliggende strand van witte kiezelsteentjes, wat de zee een schitterend turkooizen kleur geeft.

Leuke activiteiten op Elba

activiteiten

Buiten het genieten van de mooiste stranden, de warme zee, het heerlijke eten en de beste wijnen, is er op Elba nog veel meer te doen.

Vind een vakantiehuis op Elba

Het eiland Elba heeft een keur aan verschillende accommodaties in alle mogelijke gradaties. De uitnodigende vakantiehuizen maken je verblijf in Toscane nog optimaler, waardoor jouw Italië experience alleen maar groter wordt.

Top #3 accommodaties op Elba

Bekijk alle accommodaties op Elba

11-daagse rondreis Uitgebreid Toscane & Umbrië

Vanaf € 622,-

11-daagse rondreis Karakteristiek Toscane en Umbrië

Vanaf € 735,-

Norcenni Girasole

Figline e Incisa Valdarno

Vanaf € 0,-

Elba leent zich uitstekend om lange wandelingen of fietstochten te maken Je kunt dit zelf ondernemen, maar het is natuurlijk ook erg leuk om dit met een gids te doen tijdens een excursie. Op Elba zijn de wegen prima, dus ga toeren over het eiland. Je zult versteld zijn hoe divers dit kleine eiland is qua natuur. En je komt prachtige niet toeristische plekjes tegen!

Geniet van de meest sensationele uitzichten en de zonsondergang.

Ontdek de idyllische dorpjes, en dwaal door de straatjes van Capoliveri, of flaneer langs de boulevard van Marciano Marina of Marina di Campo.

Snuffel tussen de kraampjes op de (avond)markten, en vindt hier de heerlijkste producten uit Elba.

markt

Voor verse vis ga je s’ochtends vroeg naar de haven van Portoferraio, waar de vissers de net gevangen vis verkopen vanaf hun bootjes. Vraag de lokale bevolking gerust om tips, ze zijn ontzettend gastvrij en zullen er alles aan doen om jouw verblijf op Elba onvergetelijk te maken.

duiken

Ga snorkelen of duiken in de heldere zee met een prachtige flora en fauna. Ook kun je wrakduiken rond het scheepswrak bij Sant’Andrea

andrea

Met de kabelbaan naar de top van de Monte Capanne, dit is de hoogste berg van Elba. Vanaf de top kun je bij helder weer Corsica zien liggen. De Monte Capanne is onderdeel van Arcipelago Toscano National Park

Bezoek het zeeaquarium in Marina di Campo. Hier vindt je ca. 80 aquaria waarin ongeveer 150 verschillende zeedieren en vissen te bewonderen zijn. Het is het op één na grootste aquarium van Italië, en dat op zo’n klein eiland.

Ga naar Rio Marina voor een bezoek aan de open mijnen. Het Parco Minerario. Je vindt daar halfedelstenen en pyriet, metaalrijke rotsen die schitteren in de zon. Met een treintje maak je een tochtje langs de oude mijnen, en kun je zelf beleven hoe het uithakken van de stenen was.

En voor de echte sportievelingen: klimmen, paragliden, paardrijden, golfen, zeilen, kanoën, surfen of zelf een bootje huren en rond het eiland varen.

Wijnen van Elba

Op Elba produceren ze eigen wijnen, de eilandbewoners zijn maar wat trots op hun eigen producten. En terecht, de wijnen zijn allemaal heerlijk, al zijn de namen zoals Elba Bianco en Elba Rosso niet echt origineel.

Voor een tour langs de wijnhuizen op Elba is er een mooie wijnroute, de Etruskische wijnroute, een mooie tocht over het eiland.

En natuurlijk is het overal mogelijk om de heerlijke wijnen te proeven veelal met een aantal antipasti hapjes om te smullen. En dan maar inslaan, om thuis ook nog te kunnen nagenieten van een geweldig verblijf op Elba.

druiven

Wij zelf hebben een bezoek gebracht aan Tenuta La Chuisa. Hier ben je van harte welkom om de wijnen te proeven en heerlijk rond te wandelen. En dat is zeker aan te raden, het ligt prachtig direct aan zee met een mooi uitzicht op de haven van Portoferraio.

Hier zie je alles nog in werking en de wijnproductie van dichtbij. Ook heeft dit wijnhuis een aantal mooie appartementen die ze verhuren.

Bereikbaarheid Elba

Met de auto:

Vanaf Piombino maak je de overtocht naar Elba per luxe ferry. Je auto gaat uiteraard mee aan boord. In het voorseizoen is het niet altijd nodig de overtocht van te voren te reserveren, behalve in de weekenden. Maar in het hoogseizoen is het zeer aan te raden dit wel te doen, en niet alleen voor de heen reis maar ook voor de terugreis.

Vanaf Piombino zijn er elk half uur afvaarten, de meest gangbare is de overtocht naar Portoferraio, de hoofdstad van Elba. Het is geweldig om deze haven in de prachtige baai binnen te varen. Vanuit Portoferraio zijn alle plaatsjes op Elba goed bereikbaar met de auto.

Andere afvaarten zijn vanaf Piombino naar Cavo of Rio Marina

Met het vliegtuig:

Wanneer je niet zelf wilt rijden, is het vliegtuig een goede mogelijkheid. Boek een voordelige vlucht naar Pisa, en huur daar een auto om zo het laatste stukje naar Piombino te rijden.

Een auto is zeker aan te raden op Elba, het openbaar vervoer is niet zo goed dat je daar van afhankelijk moet zijn. En bovendien is het geweldig om Elba rond te toeren, en te genieten van de prachtige uitzichten.

Top #3 accommodaties op Elba

Bekijk alle accommodaties op Elba

11-daagse rondreis Uitgebreid Toscane & Umbrië

Vanaf € 622,-

11-daagse rondreis Karakteristiek Toscane en Umbrië

Vanaf € 735,-

Norcenni Girasole

Figline e Incisa Valdarno

Vanaf € 0,-

Ci vediamo sull’isola Elba!

Annemarie van Eijsden

Ciao! Met mijn grote passie voor Italië, heb ik al vele mooie plekjes bezocht. Van al deze prachtige regio’s heeft Toscane echt mijn hart gestolen. Toscane is zo divers, van de prachtige binnenlanden tot de mooie kust, allemaal even indrukwekkend.

Annemarie van Eijsden
Reisadviseur TUI Retail Employee
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…