Zoek & boek

Emigreren naar Toscane

We kennen allemaal de programma’s als ‘Ik vertrek’, waarin families vertrekken naar het buitenland om daar met verschillende plannen een nieuw leven op te bouwen.

Wat de belangrijkste overeenkomst lijkt tussen alle mensen die emigreren en zich laten filmen tijdens het emigratieproces, is dat de werkelijkheid zelden overeenkomt met wat ze vooraf in gedachten hadden.

Een goede voorbereiding is het halve werk en in dit artikel vertel ik je daarom alles wat je moet weten als je naar Toscane wilt emigreren.

Het leren van de taal

groepje

Tegenwoordig is het Engels een verplicht vak in het Italiaanse onderwijs, maar dat is niet altijd zo geweest. In het bijzonder de generatie die onderwijs volgde voor de eeuwwisseling, beheerst het Engels over het algemeen onvoldoende om een goed gesprek te kunnen voeren.

Wanneer je naar Italië verhuist is het daarom belangrijk om Italiaans te leren spreken. Je leert het Italiaans natuurlijk het snelste als je in Italië verblijft.

Toch is het voor de gesprekken met de makelaar en het kopen van bouwmaterialen best handig als je je al een beetje kunt redden in de taal. Op internet vind je verschillende gratis taalcursussen, zoals BuonItaliaans en Falo. Ook kun je in de bibliotheek taalcursussen lenen.

Wil je een stok achter de deur en min of meer verplicht worden om binnen een vastgestelde tijd een bepaald niveau te beheersen? Volg dan een taalcursus bij een erkend opleidingsinstituut als LOI of NHA.

Heb je wat tijd over en wil je de taal in Italië leren, dan is een verblijf bij een docent thuis in een zogenoemde homestay misschien iets voor jou. In een aantal weken leer je de taal en breng je deze direct in de praktijk.

Codice fiscale aanvragen

Los van al je plannen, is het noodzaak om je bij aankomst in Italië zo snel mogelijk met je paspoort te melden bij het belastingkantoor in je regio (l’Agenzia delle Entracte) om voor alle gezinsleden een ‘codice fiscale’ aan te vragen.

In Toscane kun je dit nummer op 10 verschillende plaatsen aanvragen. Met het nummer, dat we bij ons het burgerservicenummer (BSN) zouden noemen, kun je een huis kopen, je inschrijven bij de gemeente, een bankrekening openen, je verzekeren of je laten behandelen in het ziekenhuis.

Kortom, je hebt dit nummer dus nodig voor al je dagelijkse bezigheden in Italië en het is daarom onmisbaar.

Hoe ga je in je onderhoud voorzien?

druiven

Voor vertrek is het belangrijk om een plan te maken hoe je jezelf in Italië gaat onderhouden. Spaargeld is natuurlijk leuk, maar ook daar komt een eind aan.

Stel vooraf een duidelijk plan op hoe je geld gaat verdienen. Wil je een eigen bedrijf opzetten? Informeer dan vooraf welke vergunningen en papieren je nodig hebt om te kunnen starten.

Wil je een bedrijf opzetten wat zich richt op dienstverlening? De Dienstenwet is een digitaal loket voor alle dienstverlenende ondernemers. Je kunt hier bijvoorbeeld digitaal de benodigde vergunningen aanvragen.

Samengevat, het is dus heel belangrijk om je goed in te lezen voor je vertrek, zodat teleurstellingen worden voorkomen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft een overzicht van veel gestelde vragen op haar website.

Wil je in loondienst gaan werken? Check dan vooraf of jouw diploma’s officieel erkend worden in Italië. De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs (Nuffic) heeft op haar website meer informatie staan over zogenoemde beroepserkenning. Dit is de wederzijdse erkenning van diploma’s.

Een huis kopen in Toscane

huis

Makelaars laten vaak eerst de panden zien die ze maar moeilijk kunnen verkopen. Hak dus niet te snel knopen door en bekijk verschillende woningen voor je een beslissing neemt. Net als in Nederland geldt; lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Bekijk in welke omgeving het pand staat. Wordt er bijvoorbeeld een schitterend kampeerterrein bij aangeboden, zoek dan vooraf uit wat de reden zal zijn dat de eigenaar dit van de hand wil doen.

Wanneer je je eerste huis in Italië koopt en dit geen monument is, betaal je mogelijk het lage tarief van 2% overdrachtsbelasting. Wil je wel een woning kopen die als historisch erfgoed wordt aangemerkt, wil je er minder dan 183 dagen per jaar gaan wonen of is het jouw tweede huis in Italië, dan moet je 9% overdrachtsbelasting betalen. Dit is een behoorlijk verschil en het is dan ook belangrijk dat je je vooraf goed laat informeren over de bijkomende kosten, want met alleen de vraagprijs van de woning ben je er niet.

Omdat er met het kopen van een huis in het buitenland veel regels gepaard gaan, kan het wenselijk zijn om je te laten bijstaan door een partij die niet alleen de regio erg goed kent, maar die je ook in je eigen taal informatie kan geven over alles wat erbij komt kijken als je daar een huis gaat kopen. House For Sale Tuscany is zo’n partij. Zij gaan samen met jou op zoek naar de woning die het beste bij je past.

Gevolgen voor je sociale verzekeringen

heuvels

Voordat je in Italië daadwerkelijk kunt gaan werken, ben je verplicht een ziektekostenverzekering af te sluiten.

Wanneer je in loondienst gaat werken, meldt je werkgever je aan bij het Nationaal Instituut voor de Sociale Zekerheid (INPS). Ga je een eigen bedrijf opzetten, dan zal je deze melding zelf moeten doen.

Wanneer je bent aangemeld, betekent dit dat je voor alle sociale verzekeringen verzekerd bent in Italië en dus onder de Italiaanse wetgeving valt. Het is goed om je te realiseren dat je voor deze jaren dus ook geen AOW opbouwt in Nederland en dat je bij pensionering een lager bedrag aan Nederlandse AOW uitgekeerd krijgt.

Wil je dit voorkomen, dan kun je een vrijwillige verzekering afsluiten bij de Sociale Verzekeringsbank. Meer informatie hierover vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.

Het Italiaanse onderwijssysteem

leren

Als het moment daar is, wil je natuurlijk dat alles goed geregeld is voor alle leden van het gezin. Als er kinderen zijn, dan zal daar een school voor uitgezocht moeten worden. Wil je dat ze snel integreren, dan zullen ze Italiaans onderwijs gaan volgen. Maar ook een internationale school kan een optie zijn.

Vanaf 6 jaar zijn kinderen verplicht om onderwijs te volgen in Italië. De middelbare school bestaat uit een eerste deel (scuola secondaria di primo grado) voor kinderen van 11 tot en met 14 jaar en een tweede deel (scuola secondaria di secondo grado) voor kinderen van 14 tot en met 19 jaar. Beide delen worden afgesloten met een verplicht eindexamen.

Het tweede deel is vergelijkbaar met het systeem dat wij kennen van het vervolgonderwijs. Na de middelbare school bestaan er verschillende mogelijkheden om verder te studeren binnen het hoger en universitair onderwijs.

Het je alle bovenstaande onderwerpen goed doorlopen en heb je een duidelijk plan wat je wilt gaan doen, dan staat niets een vertrek naar Toscane nog in de weg. Het enige waar je je dan nog druk over moet maken is hoe je afscheid gaat nemen van iedereen in Nederland.

Buon viaggio!

Marianne van de Werken

Eigenaar van Language Lover | Buongiorno! Mijn naam is Marianne van de Werken, reiziger in hart en nieren. Ik hou van de zon, cultuur en natuur en in Toscane komt dit allemaal samen. Het liefst kom ik op de plekken die nog niet platgelopen zijn door toeristen. Dit zijn de plekken waar je het échte Italië vindt. In mijn blogs neem ik je graag mee naar deze onontdekte plekjes.

Marianne van de Werken
(Onderzoeks)journalist / copywriter / tekstschrijver
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…