Zoek & boek

Massa Marittima – Een greep uit het evenementen draaiboek

Massa Marittima. Een historisch stadje op 20 minuten rijafstand van de zee. De naam “Massa” verscheen voor het eerst rond het jaar 980 in de boeken. Maar al lang daarvoor zijn sporen van de Etrusken het bewijs dat wat wij nu kennen als Massa Marittima al veel eerder bewoond was dan het jaar 980.

 

Ook nu, in deze tijden, is een bezoek aan Massa Marittima de moeite zeker waard. Wanneer je door het historische centrum loopt, krijg je het gevoel terug in de tijd te zijn. Middeleeuwse kalk- en tufstenen gebouwen met sierlijke bogen rijzen omhoog langs de veel belopen straten.

Bovendien organiseert de stad het hele jaar door (kleinschalige) evenementen wat een bezoek nog leuker maakt! En daar vertel ik jullie hier graag meer over. Hieronder een greep uit deze terugkerende evenementen.  

La Notte Bianca

Elk jaar in juli vieren de Massetana’s twee nachten achter elkaar La Notte Bianca. Met live muziek, marktkraampjes en heerlijke eetkraampjes slenteren bewoners, bezoekers en toeristen door de middeleeuwse straatjes van Massa Marittima.

Op het plein middenin het centrum “Piazza Garibaldi” wordt elk jaar de Notte Bianca geopend met heerlijke live muziek. Na de opening kunnen bezoekers kiezen tussen verschillende pleintjes om van muziek te genieten: Piazza Cavour, Piazza Matteotti, Corso Diaz en Via Moncini.

Door de bandjes verspreid door de stad op te stellen, bewegen bezoekers zich de hele avond door de stad, wat de marktkraamhouders weer ten goede komt! Echte fanatiekelingen kleden zich volkomen in het wit, maar voor dit evenement is geen strenge dress code afgegeven. Helaas zijn de twee avonden van de Notte Bianca in 2020 niet doorgegaan wegens de aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus. Laten we hopen dat dit leuke evenement in de zomer van 2021 weer door kan gaan!

Il Balestro del Girifalco

Twee keer per jaar wordt dit Middeleeuwse feest gevierd. Of eigenlijk; wordt deze Middeleeuwse traditie (al vanaf het jaar 1400!) voortgezet. De vierde zondag van mei en op 14 Augustus komen de professionele vlaggenwerpers en kruisboogschutters naar Piazza Garibaldi.

Geheel gekleed in traditionele kledij, nemen de vertegenwoordigers van drie kwartieren of wijken uit Massa Marittima het tegen elkaar op. De drie wijken (Cittanuova, Cittavecchia en Borgo) maken hun intocht vanuit de hoge wijken van Massa Marittima, onder luid getrommel en getrompetter, helemaal tot aan het hoofdplein; Piazza Garibaldi. Daar proberen de drie wijken eerst indruk op elkaar te maken door een soort prachtige dans uit te voeren met de antieke vlaggen van de wijken. Daarbij zwaaien ze synchroon met de vlaggen en gooien deze tegelijkertijd naar elkaar over in de lucht.

Na deze exhibitie is het tijd voor de kruisboogschutters. Op een groot houten bord staat de Girifalco (Giervalk) afgebeeld. De schutters (1 van elke wijk) zitten om de beurt op 36 meter afstand op een hoog houten plateau. Het doel is om de ‘pallino’ te raken. De zwarte bulls eye op de giervalk. De schutter die het dichtst bij het balletje komt, wint. De wijk wint een zijden vlag (palio) en de schutter wint een symbolische gouden pijl.

Farina del tuo sacco

Dit evenement staat, zoals de naam al zegt (Bloem uit jouw eigen zak/tas) in het licht van eten! Lokaal en agrarisch eten. Lokale winkels en boeren uit de buurt komen tijdens dit evenement naar Massa Marittima om hun olie, honing, kaas, vlees en wijn aan te prijzen. Het vindt jaarlijks in de maand oktober plaats, na de oogst “vendemmia”, dus een heel goed moment om wijn – en dan met name de nieuwe wijn “il vino nuovo” – in te slaan!

Markt

De wekelijkse markt is altijd leuk om te bezoeken wanneer je in Italië bent. Bijna elke dorpje of stadje heeft 1 keer per week een markt waar je in ieder geval groente, fruit, brood en salumi kan kopen. In het hoogseizoen (april tot en met september) is de markt van Massa Marittima gelukkig wel iets meer dan dat. Schreeuwende kooplieden, verse groenten, gegrilde kippen of een broodje varken (soort van pulled pork), porseleinen borden en prullaria. De wekelijkse markt van Massa Marittima is elke woensdagochtend in Parco di Poggio.

Evenementengids

Als je wilt zien welke evenementen er zijn tijdens jouw bezoek aan Massa Marittima, kun je het beste de gastheer of gastvrouw van je verblijf vragen, of de website van “Turismo Massa Marittima” raadplegen. Er is altijd ergens in de buurt wel een evenement, fiera of eetfeest!

Marleen Wieldraaijer

Hallo allemaal! Ik ben Marleen Wieldraaijer en heb 6 jaar in Italië gewoond, Follonica om precies te zijn. Een schitterende kustplaats met vele mooie stranden. Graag deel ik hier mijn Toscaanse ervaringen en geef ik allerlei tips die jullie mee kunnen nemen op de volgende vakanties!

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…