Zoek & boek

Evenementen en feesten in Toscane: What to do and where to go?

Toscane, een regio in centraal Italië, waar een zacht klimaat heerst en wat bekendstaat om heerlijke wijnen. Een regio die toerisme trekt en veel culturele geschiedenis kent.

Toscane, een regio waar het woord ‘gelukzaligheid’ aan gekoppeld hoort. Daarom laat ik je graag kennismaken met enkele evenementen en feesten in Toscane, zodat je weet waar je naartoe kunt gaan als je dit prachtige gebied bezoekt.

Januari

Een evenement die je kunt bezoeken in de maand januari is Palio di Buti. Dit evenement vindt plaats in Buti, gelegen in de provincie Pisa. In de stad Buti wordt in de maand januari een traditionele paardenrace gehouden. De race gaat door 7 verschillende wijken en het gaat er om welk paard het eerst de finish bereikt. Het vindt plaats op de eerste zondag na het feest van St. Antonio Abate (dat plaatsvindt op 17 januari).

Februari

In mijn vorige blog kon je al lezen dat de maand februari in teken staat van carnaval. Je ziet prachtige praalwagens in de stad Viareggio.

Maar naast carnaval kun je ook in Florence terecht vanwege overheerlijke chocola. In de tweede week van februari gaat Florence namelijk los op chocola. Het event wordt gehouden op het Piazza Santa Maria Novella waar erkende chocolatiers je kennis laten maken met chocola door middel van workshops.

Maart

Houd je van zoetigheid? Dan moet je zeker rond midden maart naar Toscane gaan.

In het middeleeuwse plaatsje Montefioralle vindt dan het fritelle festival plaats, waar je gefrituurde zoetigheden kan eten. Dit is ook een lekkernij die vooral met carnaval wordt gegeten, maar ook midden maart wanneer Vaderdag wordt gevierd. Dit zoete feest kun je bezoeken bij het kasteel van Montefioralle.

Ben je niet zo van zoetigheid en ga je meer voor gezond? Dan kun je in de maand maart ook terecht op het voorjaarsfestival in Forcoli in de provincie Pisa. Dit festa profumi di primavera viert de lente met lokale groente en fruit.

April

Italië is van oorsprong een religieus land en dat zie je terug in de maand april. De maand waarin Pasen wordt gevierd.

Bijvoorbeeld in het plaatsje Lucca waar ze een paasmarkt hebben het weekend voor Pasen en het weekend na Pasen.

Ook vindt op Goede Vrijdag in veel plaatsen, onder andere Siena, een paasprocessie plaats. Deelnemers gaan in historische kleding en lopen de tocht.

Houd wel rekening met drukte in de grotere steden. Families komen graag samen met Pasen en dan is het overal druk.

Om weer terug te komen op zoetigheden: Florence staat vanaf 21 april een week lang in het teken van het gelato festival. Lekker ongestoord ijs eten en genieten.

Eind april begint de Nova Eroica, wat echt een evenement is voor de wielrenner liefhebbers. De route gaat over paden die wel meer dan 4000m in hoogte verschillen. Je kunt kiezen uit verschillende routes, afhankelijk wat het best bij je past. Maar kijken is natuurlijk ook al een ervaring op zich. Grote punten zijn: Monte Sante Marie, Castiglion del Bosco, maar ook Asciano en Murlo staan op het lijstje.

Mei

Wat erg leuk is om mee te maken is het Maggio Musicale in Florence. Er vinden heel wat concerten en ballet- en toneelvoorstellingen plaats.

Daarnaast wordt ook in Siena de maand besteed aan muziek, met name opera.

Juni

In Pisa vindt het Regata Storica di San Ranieri plaats. De oudste stadswijken van Pisa strijden om overwinning. Daarna is er een groot feest. Dit feest is op 16 en 17 juni.

Juli

Leuk om mee te maken is het summerfestival in Lucca. Bekende artiesten die komen zijn onder ander Macklemore and Ryan Lewis en Green Day. Kijk vooral even op de website van summerfestival of er wat interessants voor je tussen staat, want je hebt wel een ticket nodig.

Een historisch feest, Giostra dell´ Orso genaamd, vindt plaats in Pistoia, gelegen ter noordwesten van Florence. Dit feest is ter ere van de beschermheilige San Jacopo. Tijdens dit evenement galopperen er twaalf paarden met minimaal één berijder op de rug die een steekspel voeren. Dit feest is op 25 juli.

Augustus

Tussen juli en augustus vindt ook het Bolgheri Melody Festival plaats aan de Toscaanse kustLivorno. Muziek, theater, dans en eten. Niets is te veel. Dit festival begint eind juli en eindigt 4 augustus. Het thema dit jaar is Bella Italia. Leuk weetje: Dit feest is gratis toegankelijk.

Naast de plaats Buti, vindt ook in Siena een paardenrace plaats. Dit jaar op 2 juli en 16 augustus.

September

Eind augustus tot begin september kun je op Elba feest vieren: het Elba Isola musicale d’Europa. Klassieke muziek en jazz mengen zich door elkaar en meeten elkaar op dit eiland.

Pak vanuit Livorno de boot naar Elba en geniet van de muziek.

Voor de sportliefhebbers onder ons: In september vindt de Halve marathon van Versilia plaats.

Oktober

Op de eerste zondag van oktober kun je genieten van muziek, wijn en folklore. Dit is in Gaville, in de provincie Florence.

Niet per sé in oktober, maar wel leuk om te doen: Een treinreis door Toscane in een historische trein (Treno Natura). Zo kun je het mooie en interessante landschap van Toscane ontdekken. Je moet treinkaartjes van te voren reserveren. Dit kan ook online: www.ferrovieturistische.it. Je vertrekt vanaf Siena.

November

San Miniato is ‘the place to be’ in november. De witte truffel staat centraal, dus geniet van allerlei verschillende hapjes en drankjes waar witte truffel in gemengd is.

Misschien een leuk weetje, wat ook niet per se in November plaatsvindt, maar ieder eerste weekend van de maand is er een antiekmarkt in Arezzo.

December

Zoals heel veel landen, houdt ook Italië van het Kerstfeest. Zo kun je in de maand december verschillende kerstmarkten bezoeken. Kijk van tevoren even op verschillende websites om te kijken of er bij jou in de buurt er één plaatsvindt.

In de hele maand december kun je kijken naar een tentoonstelling van kerststallen in het centrum van Bettolle.

Natuurlijk vinden er ook op kerstavond en eerste kerstdag misvieringen plaats in meerdere plekken in Toscane (en in de rest van Italië).

Ik wens je heel veel plezier met alle leuke dingen die te doen zijn in Toscane! Veel plezier!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…