Zoek & boek

Waarom je Florence in de winter moet bezoeken

Denk je aan een citytrip deze winter? Waarom niet een stedentrip Florence?

De meeste toeristen komen natuurlijk in de warme maanden naar de Renaissance stad om kunst en cultuur op te snuiven en te genieten van het mooie weer. Maar zo leuk is het niet om met 40°C door de stad te lopen en bovendien moet je de stad delen met miljoenen andere toeristen.

Je vraagt je misschien af wat er in de wintermaanden zoal te doen is in Florence. Het antwoord is simpel: een heleboel! Er is altijd wel iets te beleven in de stad en ook als je niet zo van musea houd is er genoeg te ontdekken.

De meeste toeristen komen natuurlijk in de warme maanden naar de Renaissance stad om kunst en cultuur op te snuiven en te genieten van het mooie weer. Maar zo leuk is het niet om met 40°C door de stad te lopen en bovendien moet je de stad delen met miljoenen andere toeristen.

Je vraagt je misschien af wat er in de wintermaanden zoal te doen is in Florence. Het antwoord is simpel: een heleboel! Er is altijd wel iets te beleven in de stad en ook als je niet zo van musea houd is er genoeg te ontdekken.

Het is minder druk

Door de als maar groeiende toeristenstroom is er in Florence nauwelijks meer sprake van een laagseizoen. Het is eigenlijk altijd hoogseizoen. De drukste periode loopt van maart tot en met oktober, waarvan juni, juli en augustus de drukste maanden zijn.

Als je het echte Florence wilt leren kennen, zonder de bezienswaardigheden te hoeven delen met grote groepen toeristen, dan zijn de wintermaanden je best optie. In november, december, januari en februari is Florence van de Florentijnen.

Geniet van musea en kerken

florence musea

Hoe irritant is het om in een museum langs de bekendste werken te moeten schuifelen met nog duizenden mensen? En er gaat natuurlijk altijd net iemand vlak voor je staan waardoor je niets meer kunt zien. Dat is de realiteit in musea zoals de Uffizi.

In de zomermaanden kan de wachttijd voor het beroemdste museum van Florence oplopen tot wel 5 uur!!! In de winter is het veel rustiger en kun je in je eigen tempo alles bekijken en in je opnemen. Toch blijft het een goed idee om van tevoren online kaarten te bestellen voor de belangrijkste musea. Als je de dom wilt beklimmen is het maken van een reservering verplicht. Meer info vind je op de website van het museum van het dom complex.

Ontdek winterse gerechten

traditionele toscaanse soep

Wat de zomertoeristen mislopen zijn de heerlijke winterse Toscaanse gerechten die in de koude maanden weer op de menukaarten van de Florentijnse restaurants terugkeren.

Vooral de dikke Toscaanse soepen zijn een geliefd wintergerecht. De bekendste is de vegetarische Ribollita met cavolo nero, cannellini bonen en brood.

Tips voor een traditionele Toscaanse maaltijd voor een eerlijke prijs zijn: Trattoria Cammillo in Borgo San Jacopo 57R, Vini e Vecchi Sapori in Via dei Magazzini 3R en Ristorante del Fagioli in Corso dei Tintori 47R.

caffe gilli

De lekkerste warme chocolademelk drink je bij Rivoire op Piazza delle Signoria met uitzicht op Palazzo Vecchio. Bij het historische caffè Gilli op Piazza delle Repubbica kun je terecht voor heerlijke koffie met gebak.

Vier Kerstmis in Florence

kerstboom piazza duomo

Eind november wordt overal in Florence de kerstverlichting opgehangen. Alle fonkelende lampjes maken het extra gezellig om te gaan winkelen of om gewoon een straatje om te gaan.

Op 8 december ontsteekt de burgemeester, onder grote belangstelling, de lichtjes in de grote kerstboom op Piazza Duomo. De levensgrote kerststal die voor de kathedraal staat is gemaakt van terracotta. Tot kerstavond blijft de kribbe leeg, pas in de nacht van 24 december wordt het kindje erin gelegd.

Als je de nachtmis wilt bijwonen dan kan dit in de meeste Florentijnse kerken. De nachtmis in de kathedraal Santa Maria del Fiore (de Dom) wordt om 23:00 gevierd onder leiding van de kardinaal. De viering van de mis op kerstochtend begint om 10:30.

Kerstmarkt

De bekendste kerstmarkt is de Weihnachtsmarkt in Duitse stijl op Piazza Santa Croce. Maar ook op Piazza SS. Annuziata en Piazza S. Spirito worden in december markten gehouden. In het prachtige Palazzo Corsini (Lungarno Corsini 8) wordt ieder jaar begin december een liefdadigheid kerstmarkt georganiseerd met meer dan 60 stands met alles van kleding tot delicatessen.

Nog meer lichtjes met het Firenze Light Festival

Vanaf 8 december gaat het licht festival van Florence weer van start. Tot 7 januari 2018 zullen er op een groot aantal gebouwen en monumenten lichtshows en video projecties te zien zijn. Ook dit jaar zal de Ponte Vecchio het canvas vormen voor een spectaculaire video-mapping show.

Beleef Oudejaarsavond

Florence vuurwerk

Op de avond van 31 december wordt er overal in de stad feest gevierd in discotheken, clubs, restaurants en op straat. Op allerlei pleinen kun je genieten van live muziek en optredens. Ga vooral eens kijken op Piazza della Signoria, Piazza San Lorenzo en Piazza del Carmine.

Driekoningen

Op 6 januari wordt Driekoningen gevierd met een bonte optocht die door de stad trekt geleid door de drie Wijzen uit het Oosten te paard. Het gevolg bestaat uit 700 figuranten die om 14:00 vanaf Piazza Pitti richting Piazza Duomo vertrekken. Daar zullen de Wijzen bij de kerststal het kindje Jezus eren met geschenken.

Lekker shoppen

via dei tornabuoni

In Florence vind je een grote verscheidenheid aan allerlei soorten winkels met kleding, keramiek, sieraden, leer, vintage en nog veel meer.

De winkels van de grote modehuizen vind je in Via dei Tornabuoni en ook bij Luisa Via Roma kun je terecht voor mooie en trendy kleding. Er zijn ontzettend veel leerwinkels in Florence, eentje die eruit springt is Benheart in via della Vigna Nuova en Via dei Cimatori.

Vooral in de buurten ten zuiden van de Arno (Oltrano) kun je eindeloos shoppen voor handgemaakte, originele producten in de vele ambachtelijke winkeltjes. Ga vooral eens kijken in Via Maggio en omliggende straten. Aanraders zijn de kalligrafie And Company Shop in Via Maggio 51R, Sarah Amrhein Jewelry in Via dello Sprone 9R, Giulia Materia Design in Sdrucciolo de’ Pitti 13R en de mooie theewinkel Oronero in Piazza de’ Pitti 1R.

Bezoek een theater of bioscoop

Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je op citytrip naar Florence gaat want alles is in het Italiaans toch? Toch niet.

De Engelstalige theater productie Medici Dynasty Show vertelt in 60 minuten de geschiedenis van Florence’s meest prominente familie De Medici. De laatste twee telgen van de beroemde familie blikken op humoristische wijze terug op de hoogte en dieptepunten van de familiegeschiedenis.

Voor Engelstalige films kun je terecht in het prachtige Cinema Odeon op Piazza Strozzi. Iedere week staat er een andere film op het programma.

Liesbeth Hogerbrugge

Al ruim 20 jaar woon ik in Florence en ken de stad dan ook op mijn duimpje. Ik heb mijn hart aan Toscane en Florence verloren. Nog altijd geniet ik ervan om te verdwalen in kleine straatjes en glooiende heuvels om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Ik werk als freelance Web Content Manager.

Liesbeth Hogerbrugge
Web Design Services for small businesses owners and entrepreneurs. Translations from English/Italian to Dutch.
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…