Zoek & boek

De 3 meest recente films opgenomen in Florence

Florence is net een openluchtmuseum. De imposante gebouwen, prachtige pleinen en kleine straatjes van de Renaissance stad hebben voor diverse blockbuster films als decor gediend.

Van de films die in Florence werden opgenomen is A Room with a View uit 1985 misschien wel de bekendste. Ook Hannibal met Anthony Hopkins leverde mooie beelden van Florence op.

De 3 meest recente filmproducties die er neerstreken zijn “Inferno” met Tom Hanks in de hoofdrol, de Italiaans-Britse tv serie “Medici: Masters of Florence” en het zojuist uitgekomen romantische verhaal “Lost in Florence”.

Inferno

inferno

Wie kent de boeken van Dan Brown niet of de verfilmingen daarvan met Tom Hanks in de hoofdrol als professor Robert Langdon?

Het laatste hoofdstuk in de Robert Langdon saga is “Inferno”, een verhaal met een doemsdag scenario dat zich gedeeltelijk in Florence afspeelt.

Het verhaal van Inferno haakt in op het actuele probleem van overbevolking en de toekomst van de mensheid.

Professor Langdon wordt wakker met geheugenverlies in een Florentijns ziekenhuis. Samen met de Britse dokter Sienna Brooks probeert hij te ontdekken wat er gebeurd is. Ze volgen de clues die beginnen bij het schilderij van Botticelli van Dante’s Inferno. Het mysterie leidt ze naar de Boboli tuin, de Vasari Gang, Ponte Vecchio, Palazzo Vecchio en de Doopkapel. Vervolgens gaat het avontuur verder in Venetië en Istanbul.

Medici: Masters of Florence

Masters of Florence

De 8-delige tv serie Medici: Masters of Florence, geproduceerd door de Italiaanse omroep RAI, vertelt het verhaal van de opkomst van de machtigste en invloedrijkste familie van Florence.

De rijke bankiers familie de’ Medici speelde meer dan 3 eeuwen een belangrijke rol in het financiële, politieke en culturele leven van de stad.

De hoofdrol van de vader Giovanni di Bicci de’ Medici wordt vertolkt door niemand minder dan Dustin Hoffman. Zijn zoons Cosimo en Lorenzo worden gespeeld door Richard Madden (Game of Thrones) en Stuart Martin (Crossing Lines).

Het politieke familie drama van Medici: Masters of Florence speelt zich af in de 15de eeuw en begint met de dood van vader Giovanni in 1492. Al gauw blijkt dat hij vergiftigd werd. De oudste zoon Cosimo neemt de leiding van de familiebank over en samen met zijn broer Lorenzo gaat hij op zoek naar de moordenaar van hun vader. Ondertussen probeert Cosimo zijn politieke invloed te vergroten, maakt hij vrienden en vijanden en financiert hij de bouw van de koepel van de dom. In terugblikken leren we de jonge Cosimo kennen, een romanticus die eigenlijk kunstenaar had willen worden, maar door zijn vader opgeleid wordt tot bankier.

Ondanks dat het verhaal zich voor een groot gedeelte afspeelt in het Florence van de 15de eeuw, zijn daar uiteindelijk slechts enkele scènes ook daadwerkelijk opgenomen.

Florence heeft grote veranderingen ondergaan in de loop der eeuwen en niettegenstaande dat de Medici gebouwen er nog steeds staan, is er toch gekozen voor alternatieve locaties waar de sfeer van vijfhonderd jaar geleden beter bewaard is gebleven.

Er werden een aantal scènes opgenomen rond de dom van Florence, die – zoals in de serie te zien is – toen nog geen koepel had. Ook de familie parochie van de Medici familie – de San Lorenzo basiliek met zijn kale, onversierde gevel – komt meerdere malen in beeld. De indrukwekkende doopkapel vormt onder andere het toneel voor de prachtige scene uit de eerste aflevering waarin Cosimo rouwt om de dood van zijn vader.

Andere plekken in de stad waar gefilmd werd zijn Palazzo Vecchio en Palazzo del Bargello.

De overige buiten-scènes die zich in Florence en Toscane afspelen zijn opgenomen in Montepulciano, Pistoia, Pienza, San Quirico d’Orcia en Bagno Vignoni.

Lost in Florence

Lost in Florence

De voormalige college football ster Eric Lazard gaat samen met zijn vriendin Colleen op bezoek bij zijn nicht Anna in Florence. Als hij op zijn romantische huwelijks aanzoek in de Boboli tuin niet het antwoord krijgt waar hij op gehoopt had, blijft hij in Florence achter met een gebroken hart. Via de echtgenoot van Anna maakt hij kennis met het Calcio Storico, een mix van voetbal, rugby, boksen en worstelen dat al sinds de 16de eeuw in Florence gespeeld wordt. Iedere zomer strijden de teams van de vier historische stadswijken om de overwinning in de arena op Piazza Santa Croce. De finale wordt gespeeld op 24 juni, het feest van San Giovanni (Johannes de Doper), de beschermheilige van Florence.

Eric mag meespelen en ontmoet de mooie Stefania, het vriendinnetje van de aanvoerder, die zich over hem ontfermd. Maar dan staat ook Colleen ineens weer voor de deur en moet Eric beslissen wat hij verder wil met zijn leven.

De romantische film Lost in Florence neemt je mee naar de mooiste plekjes van Florence zoals Piazzale Michelangelo, de Boboli tuin, Piazza della Signoria, Ponte Vecchio, Museum Bargello en zelfs het Cascine park bij mij om de hoek.

De sfeer in de stad wordt goed weergegeven in de beelden van kleine straatjes, gezellig samen eten, mooie doorkijkjes en natuurlijk het spektakel van het Calcio Storico dat iedere zomer duizenden belangstellenden trekt.

Voor wie Florence al kent is deze film een feest van herkenning en als je er nog niet geweest bent dan krijg je er vast en zeker zin in.

Liesbeth Hogerbrugge

Al ruim 20 jaar woon ik in Florence en ken de stad dan ook op mijn duimpje. Ik heb mijn hart aan Toscane en Florence verloren. Nog altijd geniet ik ervan om te verdwalen in kleine straatjes en glooiende heuvels om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Ik werk als freelance Web Content Manager.

Liesbeth Hogerbrugge
Web Design Services for small businesses owners and entrepreneurs. Translations from English/Italian to Dutch.
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…