Zoek & boek

Doorkruis Florence, de Metropool van de Renaissance, op de pedalen

Onze B&B Locanda Toscanini in Cetona ligt halverwege Florence en Rome. Na anderhalf uur rijden parkeren we de auto aan de rand van de stad en lopen richting Piazzale Michelangelo van waar mijn ogen glijden over het subliem uitzicht en komt er een moment dat ik me afvraag …. Hoe vaak zouden mijn voeten deze straten hebben belopen… leg ik mijn hoofd weer in mijn nek om de hoogte van de Duomo na te staren, draai ik mee met de carrousel op de Piazza della Repubblica maar bovenal blijf ik mij nog steeds verwonderen door de pracht van deze stad Florence, de Metropool van de Renaissance.

Uitzicht over Florence vanaf het Piazzale Michelangelo

Tijd voor het doorkruisen van de stad op een andere manier, we noemen het Florence 2.0. We hebben contact gelegd met Marina Mengelberg, één van de officiële stadsgidsen van ‘Florence op de fiets’, zij verzorgen fietstours en wandelroutes door de stad. Zowel in het Nederlands, Vlaamstalig als Engels.

We verzamelen ons voor het kantoor aan de rand van de stad. Ondanks dat we in Nederland onafscheidelijk waren van onze fiets is dit toch weer even wennen na 4 jaar ons thuis te hebben in Toscane waarbij dit weer een eerste keer wordt opstappen.

Na een paar pedaalslagen voelt het als vanouds als we Via Cavour richting Piazza del Duomo rijden. Onderweg maken we een stop waarbij Marina meer uitleg geeft over de bouwstijlen en historie van de stad.

De Duomo ‘Cattedrale di Santa Maria del Fiore’ is prominent aanwezig, dé blikvanger van Florence, ik blijf onder de indruk van deze met marmer beklede kathedraal, wat een indrukwekkend meesterwerk.

Door het luiden van de klokken heen, komen we meer te weten over de wedstrijd en vete tussen de architecten, de constructie van de wereldberoemde koepel en het tegenoverliggend doopfont ‘Battistero di San Giovanni’ aan het gelijknamig plein Piazza di San Giovanni, opgetrokken in de witte carrara marmer en groen prato marmeren lijnenspel met zijn enorme bewerkte deuren van brons.

Piazza della Santissima Annunziata
Het standbeeld van Ferdinando 1 op het Piazza della Santissima Annunziata. Op de achtergrond de koepel van de Duomo

Vanaf Piazza della Santissima Annunziata kijken we nog even om Via dei Servi, richting de achterzijde van de Koepel, als we verder luisteren hoe Marina ons weet te boeien met haar verhalen over de geheimen van dit plein, de historie van onder andere het oude weeshuis met zijn witte portieken, het imposante standbeeld van Ferdinando I als de prachtige fonteinen die het plein verrijken.

Wijnraampje Via del Giglio 2

Een plein bewonderd om zijn elegantie en harmonie. We stappen weer op en fietsen verder via achterafstraatjes, passeren een oude stadspoort, zien één van de middeleeuwse torens van de stad die door de nobele families werden gebouwd, de wijnluiken waar de minder welgestelde hun wijn konden afhalen.

Onze ogen gaan omhoog tegen de gevel, staan stil bij de gedenkstenen aan de muur, in gedachten maken we ons een voorstelling van het verwoestende water en beseffen welke rampen zich hier hebben voltrokken, waarbij – eigenlijk nog niet zo heel lang geleden – op 4 november 1966 het stijgende waterniveau van de Arno de stad weer overspoelde, delen van de stad kwamen onder water te staan waarbij op sommige plaatsen een hoogte van 6 meter werd bereikt.

Gelukkig heeft een grondige renovatie de Santa Croce in haar schoonheid hersteld. Een kerk van Franciscanen in gotische stijl gebouwd en zeker een bezoek waard.

Calcio Storico Fiorentino
Calcio Storico Fiorentino

Op het gelijknamige plein – Piazza di Santa Croce – is een serene sfeer voelbaar die in de derde week van juni wordt verstoord door de jaarlijkse ‘Calcio Storico Fiorentino’. Een toernooi tussen de deelnemende wijken, 4 teams in historisch kostuum strijden tegen elkaar voor de winst. De beoefende sport is een mix van voetbal, rugby en worstelen. Hilarisch maar het gaat er ook hard aan toe. Een bezoek gepland naar Florence in juni? Beleef dit evenement dan zeker mee.

Piazza della Signoria
Piazza della Signoria met op de voorgrond het standbeeld van Neptunus

Onder het genot van ‘n espresso aan de bar op ‘Piazza della Signoria’ laten we de indrukken nog even op ons inwerken en praten we verder over de gebouwen, zoals Palazzo Vecchio met zijn enorm hoge klokkentoren, het Uffizi – hèt museum voor de Italiaanse renaissancekunst en de enorme beelden aan dit belangrijkste plein van Florence alvorens we de Arno oversteken naar Piazza di Santo Spirito.

Piazza di Santo Spirito
Pittoreske Piazza di Santo Spirito met de Santa Spirito

Eén van mijn persoonlijke favorieten, het pittoreske plein in de wijk Oltrano, met de pontificale aanwezigheid van Basilica Santa Maria del Santo Spirito of te wel Santo Spirito, neem hier plaats voor een lunch tussen de locals of struin langs de vele marktkraampjes gevuld met antiek en vintage spullen.

Wij fietsen verder richting ‘Piazza dei Pitti’ met zijn enorme Palazzo Pitti, een voormalige residentie van de Medici familie, met zijn prachtige tuinen en musea voor het bewonderen van onder andere een prachtige verzameling aan schilderijen, moderne kunst.

Op de ‘Ponte Vecchio’ worden ons een aantal geheimen ingefluisterd over deze miraculeuze brug en zijn gangen, op één of andere manier slagen we erin ons een weg door de drukte te banen naar het grote stadsplein van Florence, Piazza della Repubblica, bij het passeren van de enorme triomfboog houd ik mijn adem even in, dit blijft indrukwekkend, de enorme gebouwen rondom het plein die de stad eigentijdser, moderner moesten maken zoals beschreven op de enorme boog voor koning Vittorio Emanuele II “l’antico centro della città da secolare squallore a vita nuova restituito” (Het oude centrum van de stad, sinds eeuwen troosteloos, tot nieuw leven gebracht).

Piazza della Repubblica
Piazza della Repubblica

Het plein doet elegant en chique aan, typerend is de carrousel die al menig rondje heeft gedraaid. Via de bronzen maquette bekijken we de stad vanuit een andere hoek, klein en enorm omvangrijk tegelijk, herkennen het oog voor detail van onze route … we remmen af en eindigen onze beleving ‘de Metropool van de Renaissance op de pedalen’.  Een fietstour zowel voor een eerste indruk als voor de regelmatige bezoeker een aanrader, je ontdekt een andere charme van de stad.

Monique

Salve! Na vele jaren rondreizen, op zoek naar de leukste plekjes en achterafsteegjes in Toscane en Umbrië heb ik in mei 2016 mijn hart gevolgd naar Italië. Schrijven is voor mij een middel om ervaringen vast te leggen en telkens weer te beleven van de grote lijnen tot in de kleinste details.

Monique Engelen Tonk
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…