Zoek & boek

Giardino dei Tarocchi, een echte must see

Langs de zuidelijke grenslijn van de provincie Toscane ligt het piepkleine dorpje Pescia Fiorentina, behorende tot de gemeente Capalbio. Pescia Fiorentina telt een inwonersaantal van 29 mensen en geeft daarmee niet de indruk een spectaculair dorpje te zijn, of een echte must see is voor bezoekers. Als het niet voor de Giardino dei Tarocchi was had ik je dan ook gelijk gegeven.

Giardino dei Tarocchi

De Giardino dei Tarocchi (Tarot tuin) is een buitengewoon bijzonder park waar kleurrijke en surrealistische beelden als attracties verspreid staan over een heuvelachtig landschap.

Een metershoog hoofd, versierd met mozaïek en spiegels waarbij een trap uit de mond naar beneden rolt om baan te bieden aan stromend water dat naar beneden gutst, een lachende naakte vrouw die al dansend twee rode karaffen ledigt in een fontein,een hobbit-achtig huisje compleet versierd met spiegels en glas dat gewoonweg ieders adem beneemt.

Giardino dei Tarocchi

De persoon achter dit werk? Niki de Saint Phalle. Niki was een Frans-Amerikaanse beeldhouwer geboren op 29 oktober 1930. Het was een uiterst creatieve en intelligent vrouw die haar jeugd als moeilijk en traumatisch had ervaren. Gelukkig weerhield dit haar niet om de wereld rond te reizen en overal inspiratie op te doen voor haar werk.

In 1955 tijdens een reis in Spanje, maakt Niki voor het eerst kennis met het werk van Antoni Gaudí en raakt volledig in de ban van Park Güell in Barcelona. Het zaadje was geplant met de wens een eigen beeldentuin te bouwen waarbij Niki materialen zou mixen en organische vormen zou gebruiken.

Giardino dei Tarocchi

In de daaropvolgende jaren gebruikt Niki haar netwerk voor de daadwerkelijke uitvoering van de beeldentuin en exposeerde met een aantal “proefobjecten” in musea.

In 1974 zijn het twee broers van een vriendin van Niki die een deel van hun land aan Niki beschikbaar stellen voor de uitvoering van haar lang gekoesterde wens. Het ontwerpen aan het park is begonnen en in april 1980 begint Niki aan haar eerste werken van de Giardino dei Tarocchi, “The High Priestess” en “The Magician”.

Giardino dei Tarocchi

The High Priestess – De innerlijke vrouwelijke kracht om op intuïtie te vertrouwen, hetgeen naar wijsheid leidt. Zij die alles willen verklaren aan de hand van logica zullen onvermijdelijk blijven drijven aan de oppervlakte en zullen nooit de waarheid kunnen doorgronden.

Giardino dei Tarocchi

The Magician – De grote speler. De magiër is de kaart van God die deze geweldige schijnvertoning heeft gecreëerd waarin wij nu leven. Het is de kaart van de intelligente, het licht, de pure energie, de creatie en van het spel.

De bouw van het hele park neemt ongeveer 20 jaren in beslag en consumeert bijna alle tijd van Niki. Gedurende de eerste 14 jaar is Niki dan ook vaak te vinden op het park en bemoeit zich tot in detail met de uitvoering. In 1994 moet Niki wegens gezondheidsredenen verhuizen naar California, waar zij vanuit haar atelier werkt aan stenen en aan stukken glas voor de beelden.

Giardino dei Tarocchi

Op 15 mei 1998 openen de deuren van het park voor het grote publiek. De recensies zijn zeer lovend. Niki de Saint Phalle overlijd op 71 jarige leeftijd op 21 mei 2002.

Het park is geopend van 1 april tot en met 15 oktober vanaf maandag tot en met zondag 14:30 – 19:30.

Marleen Wieldraaijer

Hallo allemaal! Ik ben Marleen Wieldraaijer en heb 6 jaar in Italië gewoond, Follonica om precies te zijn. Een schitterende kustplaats met vele mooie stranden. Graag deel ik hier mijn Toscaanse ervaringen en geef ik allerlei tips die jullie mee kunnen nemen op de volgende vakanties!

Marleen Wieldraaijer
Manager Tenderdesk bij EW Facility Services
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…