Zoek & boek

Goed verzekerd op vakantie naar Toscane

Er bestaan nog veel onduidelijkheden over kortlopende en doorlopende reisverzekeringen. Ben je goed verzekerd voor de reis die jij gaat maken? Is het verstandig om bij een kampeervakantie een reisverzekering af te sluiten? En wat geeft de doorslag in de keuze voor een kortlopende of een doorlopende reisverzekering?

Het zijn allemaal vragen die de moeite van het overdenken waard zijn, maar waar je vermoedelijk niet op zit te wachten zo vlak voor je vakantie. Daarom in deze blog nog eens duidelijk op een rijtje waar je op moet letten en welke mogelijkheden er zijn, zodat je zelf na het lezen een keuze kunt maken wat het beste bij jou past.

Waar is de premie van een reisverzekering van afhankelijk?

De premie van een reisverzekering wordt gebaseerd op de personen die verzekerd zijn.

Ga je met een gezin op pad, dan is dit prijziger dan wanneer je als alleenstaande een tripje gaat maken. De leeftijd van de kinderen is daarbij medebepalend, want vaak zijn kinderen tot 5 jaar gratis meeverzekerd.

Verder is de hoogte van de premie gebaseerd op de dekking die je wilt afsluiten. Je kunt kiezen voor een verzekering met alleen een basisdekking. Daaronder wordt door verzekeraars verstaan dat schade aan je bagage of persoonlijke hulp bijna altijd vergoed wordt, mits het om een reis binnen Europa gaat. Over het algemeen geldt er een maximumbedrag voor dekking van schade aan elektronica.

Heb je veel apparatuur bij je? Ga je buiten Europa op vakantie? Zijn de geneeskundige kosten in het land waar je naartoe gaat hoger dan in Nederland en wil je dat vergoed krijgen? Ga je raften op de rivier de Serchio en wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent bij een ongeluk?

Voor al deze vragen geldt dat je ze in extra modules kunt verzekeren. Je premie is dus afhankelijk van wat je precies wilt gaan doen. De verzekering die bij jouw situatie past kun je op deze manier zelf samenstellen en daarmee voorkom je oververzekering.

De kortlopende of de doorlopende reisverzekering

De looptijd is medebepalend voor de hoogte van de premie.

Wanneer je een kortlopende reisverzekering afsluit, dan begint te verzekering op een bepaalde datum en eindigt deze automatisch op de datum die je met de verzekeraar hebt afgesproken. De premie wordt berekend over de reissom en je betaalt enkel voor de periode waarin je op vakantie bent.

Ook voor kortlopende reisverzekeringen geldt, dat je verschillende modules kunt kiezen om op deze manier voldoende verzekerd te zijn.

Kortlopende verzekeringen die je kunt kiezen als je de reis boekt, zijn vaak duurder dan wanneer je zelf op zoek gaat naar een passende verzekering. Dit heeft er mee te maken dat reisorganisaties zich graag verbinden aan een vaste verzekeraar en hierdoor geen prijsvergelijking maken. Met een beetje speurwerk kun je dus als snel de nodige euro’s besparen.

Bij een doorlopende reisverzekering wordt de premie bepaald aan de hand van de gezinssamenstelling en aan de hand van de verschillende modules je wilt verzekeren. Als je alleenstaand bent en je gaat een keer per jaar drie weken op vakantie, dan is een doorlopende reisverzekering vaak al goedkoper dan een kortlopende en als je met een gezin gaat, dan is dit zelfs al bij twee weken vakantie per jaar.

Ook als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, of je gaat af en toe een weekend weg, is een doorlopende verzekering aan te bevelen.

Als je voor langere tijd op vakantie gaat, check dan vooraf voor hoeveel dagen je maximaal verzekerd bent. Sommige verzekeraars bieden een dekking gedurende een maximum aantal dagen. Als je langer gaat, kun je een eenmalige extra verzekering afsluiten.

Bedenk je daarnaast dat een doorlopende verzekering naar alle waarschijnlijkheid ook dekking verleent als je bij opa en oma op de camping bent en je tablet valt aan gruzelementen. Bij een kortlopende reisverzekering weet je zeker dat je zelf voor de kosten kunt opdraaien.

Wat is er verzekerd met een annuleringsverzekering?

Wanneer je op reis bent en je moet onverhoopt terugkeren, of je kunt niet vertrekken door onvoorziene omstandigheden, dan dekt een annuleringsverzekering de kosten.

Redenen dat je vroegtijdig je vakantie moet afbreken kunnen bijvoorbeeld het overlijden van een eerste- of tweedegraads familielid zijn of het voertuig waarmee je op reis zou gaan is stuk of gestolen.

Wanneer je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, krijg je een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen en kun je ook extra kosten voor bijvoorbeeld een nieuw vliegticket verhalen op de verzekering.

Een annuleringsverzekering moet wel zijn afgesloten binnen 7 dagen na de boeking van de vakantie. Doe je dit later, dan ben je voor de betreffende reis niet verzekerd als je de reis moet annuleren.

Net als bij de reisverzekering geldt ook voor een annuleringsverzekering dat je een kortlopend of een doorlopend contract met de verzekeraar kunt aangaan. De premie wordt op dezelfde manier berekend als bij de reisverzekering.

Vaak is het goedkoper om een reis- en annuleringsverzekering samen af te sluiten, zodat je maar één keer poliskosten hoeft te betalen.

Marianne van de Werken

Eigenaar van Language Lover | Buongiorno! Mijn naam is Marianne van de Werken, reiziger in hart en nieren. Ik hou van de zon, cultuur en natuur en in Toscane komt dit allemaal samen. Het liefst kom ik op de plekken die nog niet platgelopen zijn door toeristen. Dit zijn de plekken waar je het échte Italië vindt. In mijn blogs neem ik je graag mee naar deze onontdekte plekjes.

Marianne van de Werken
(Onderzoeks)journalist / copywriter / tekstschrijver
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Met de auto naar Toscane? Hier wat je moet vooraf moet weten!

Wat Toscane zo populair maakt? Eigenlijk kunnen we daar geen één reden voor verzinnen, maar veel...

Met de auto naar Toscane? 5 tips om rekening mee te houden

Het is een eindje rijden, maar dan heb je ook wat. Het laatste uur zweef je...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…