Zoek & boek

De Grotta del Vento: ontdek een van de grootste grotten van Europa

Bij Toscane denk je al snel aan alle authentieke dorpjes, historische bezienswaardigheden en smaakvolle gerechten die je overal kunt eten. En het is waar: alleen al met deze activiteiten kun je een heerlijke vakantie in Toscane beleven. Maar als je voor de verandering toch een keer wat anders wilt doen, kan een bezoek aan een grot voor een leuke afwisseling zorgen. In de regio Garfagnana, op een uurtje rijden vanaf Lucca, ligt bijvoorbeeld de Grotta del Vento, een van de grootste Europese grotten waar je als toerist naar binnen kunt.

Ervaar de harde wind in de Grotta del Vento

Grotta del Vento

Midden in de Apuaanse Alpen, een gebied dat rijk is aan onder andere kalkstenen rotsformaties, ligt de Grotta del Vento. Als je dit naar het Nederlands vertaalt, betekent het niets meer dan de Grot van de Wind. Zodra je de Grotta del Vento voor de eerste keer binnenstapt, begrijp je meteen waar deze naam vandaan komt. Je zult verrast worden door een koude en stevige wind, die elke dag van het jaar door de grot heen waait.

Deze wind wordt veroorzaakt doordat één ingang zich op ruim 600 meter bevindt en de andere op ongeveer 1400 meter. Daardoor cirkelen er verschillende warme en koude luchtstromen door de grot heen, die met elkaar botsen. Nu wordt tegenwoordig deze wind grotendeels tegengehouden door een ijzeren deur bij de entree van de grot. Maar dat neemt niet weg dat het alsnog fris is in de grot. Het hele jaar door heeft de Grotta del Vento een constante temperatuur van 10,7°C. Bezoek je de Grotta del Vento in de zomer? Neem dan zeker een jas of een vest mee om jezelf warm te houden.

De fascinerende ondergrondse wereld van de Grotta

Grotta del Vento Toscane

Maar laat de wind en de kou je vooral niet afschrikken om de Grotta del Vento te bezoeken. De grot is namelijk zeer de moeite waard vanbinnen en is meer dan een ‘standaard grot’. Bij binnenkomst word je verrast door de glinsterende stalagmieten en stalactieten in beige-, wit- en geelachtige tinten en hoe verder je de grot in gaat, hoe meer fascinerends je zult zien. Heldere meertjes, ondergrondse stromen water, druipstenen, gladde rotswanden door erosie, modderpoeltjes. Het bezoeken van de Grotta del Vento is een bijzonder avontuur in Toscane en de grot zelf is verrassend veelzijdig te noemen. Overigens is het lopen in de grot prima te doen. Er is een cementen pad aangelegd dat niet snel glad wordt, al is het natuurlijk altijd aan te raden om stevige wandelschoenen aan te trekken.

Een tour volgen door de grot heen

Tour grot toscane

Je kunt niet individueel de Grotta del Vento ontdekken, maar er worden wel drie verschillende rondleidingen gegeven waaruit je kunt kiezen. De eerste rondleiding duurt ongeveer een uur waarbij je 800 meter heen en terug loopt en 366 treden op en af gaat. Tijdens deze rondleiding zie je vooral veel kalkstenen rotsformaties en nog altijd groeiende stalagmieten en stalactieten. Bij de tweede rondleiding loop je nog een stuk verder en zie je onder andere de wanden van de grot veranderen door erosie en kom je langs een kleine ondergrondse rivier. Deze route duurt zo’n twee uur, is 1,5 kilometer lang en gaat langs ruim 800 treden.

De laatste en langste route, de ruim twee kilometer lange derde route, brengt je langs een schacht in de Grotta del Vento en naar een korte ondergrondse kloof. Je moet een wat betere conditie hebben voor deze route, waarbij je bijna 1200 treden moet nemen, maar dan zie je ook wel heel veel bijzondere natuurverschijnselen. De derde route neemt ongeveer drie uur in beslag.

Bezoek ook de Grotta del Vento

Bezoek ook de Grotta del Vento

De Grotta del Vento ligt vlak bij het dorpje Fornovolasco. Je kunt eventueel een lokale bus naar Fornovolasco nemen waarvandaan de Grotta del Vento nog een minuut of 25 lopen is. Natuurlijk is er ook parkeergelegenheid bij de grot zelf. De grotten zijn het hele jaar door geopend, behalve op 1e en 2e kerstdag. Van 1 november tot en met 1 april (met uitzondering van de kerstvakantie) worden er minder rondleidingen gegeven in verband met het laagseizoen en kun je alleen de rondleiding van een uur volgen. Toegangsprijzen verschillen per rondleiding en variëren tussen de € 9,- en € 20,- voor volwassen en € 7,- en € 16,- voor kinderen tot 10 jaar.

Danique Plaatzer

Digital Nomad | Danique ontdekt op dit moment de wereld als digital nomad en onderhoudt haar eigen contentbureau Fernweh Media en haar reisblog The Wandering Mind. Ze hoopt jou met haar blogs enthousiast te maken om ook Toscane te ontdekken.

Danique Plaatzer
Auteur 'Enkeltje Azië | Freelance SEO-tekstschrijver voor de reisbranche | Blogger 'The Wandering Mind'
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…