Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…
Heerlijk eten bij de boneneters
Mangiafagioli. Boneneters. Zo worden de inwoners van Toscane wel eens genoemd door alle Italianen, vanwege de traditioneel simpele keuken uit deze regio.
En alhoewel de Toscaanse keuken inderdaad met trots steunt op de boerentradities uit de rijke geschiedenis van Toscane, met heerlijke ham, ambachtelijke kazen en verse vis als enkele van de blijkvangers, misstaat de regio vandaag de dag ook niet als topbestemming voor culinair en gastronomisch toerisme.
Voordat we een kijkje nemen bij een paar heerlijke lokale restaurantjes in Toscane lopen we voor de zekerheid nog eens enkele van de klassiekers uit de moderne Toscaanse keuken langs.
Bovenaan staat de ribollita, een dikke groentensoep die op veel plekken vers te vinden is. In de Toscaanse hoofdstad Florence, maar ook daarbuiten, is de bisteca alla fiorentina, een malse steak afkomstig van lokale Chianina runderen, een specialiteit.
Andere typisch Toscaanse gerechten zijn bijvoorbeeld pappa la pomodoro, een dikke soep-achtige mix van brood, basilicum en tomaten, en pappardelle al cinghiale, een pasta-variatie met een ragout van everzwijn.
Voor de lunch…
In de heuvels van Monticchiello, de thuisplek van de beroemde pecorino kaas, ligt het pittoreske Osteria La Porta, waar de traditionele Toscaanse keuken kennismaakt met het moderne slow cooking.
Voor een typisch Toscaanse lunch vol regionale gerechten die bereid zijn met uitsluitend lokale ingrediënten ben je bij dit restaurant op de juiste plek. De lokale specialiteiten, zoals de “pici” (een handgerolde soort spaghetti), in een sausje van eend zijn absolute aanraders, zeker wanneer deze begeleid worden door één van de meer dan 250 Toscaanse wijnen die Osteria La Porta op perfecte temperatuur heeft liggen.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gezellige terras met uitzicht over het heuvelachtige Toscane.
Voor de borrel…
Niet op het platteland, maar middenin het prachtige Florence ligt Ino, een perfect plekje voor een Toscaanse borrel voordat er aan tafel gegaan wordt.
Een gebruikelijk aperitief in Toscane is een zogenaamde panino, een belegd stukje boterham, met een glas wijn of spumante, een mousserende wijn. Bij Ino worden de panini bereid terwijl je toekijkt, en je kan vanzelfsprekend zelf de ingrediënten kiezen.
Aanraders zijn de Toscaanse ham, de lokale kazen en patés, en voor de minimalisten, een panino met wat boter en wat verse truffel.
Voor het diner…
Is de avond helder en vallende, en ben je in de buurt van Cortona in Arezzo? Dan is het méér dan de moeite waard om te kijken of er voor het avondeten nog een plekje vrij is bij Il Faconiere.
Dit restaurant ligt letterlijk middenin de gloeiende Chiana-vallei, en het uitzicht over de Chianti-heuvels en de Monte San Savino in de verte vanaf het terras is werkelijk adembenemend. En het eten bij Il Faconiere is van passende kwaliteit.
Zoals meer restaurants in de regio bestaat de kaart vooral uit gerechten bereid met lokale ingrediënten, maar bij Il Faconiere wordt vooral aan de bereidingswijze hier en daar een creative draai gegeven. De battuta (een lokale variatie van de steak tartar) van Chianina-rund met een sausje van passievrucht is daarvan een goed en overheerlijk voorbeeld.