Zoek & boek

Herfst in Toscane: 4 tips

Italië is een populair vakantieland onder Nederlanders en de regio Toscane in het midden van het land is wellicht wel de meest geliefde bestemming. In Toscane vind je niet alleen prachtige steden zoals Siena, Florence, Pisa en Cortona, maar ook schitterende landschappen en pittoreske dorpjes.

De regio Toscane is natuurlijk in iedere tijd van het jaar het bezoeken meer dan waard maar wat ons betreft is een bezoekje in de herfst wel een echte aanrader. In deze periode van het jaar is het een stuk minder druk met toeristen dan in de lente en zomer en het landschap is juist op zijn mooist.

In deze periode zijn de inwoners van Toscane druk met het oogsten van druiven en olijven en het verwerken van deze oogst. Ook zie je veel mensen buiten om bijvoorbeeld truffels te zoeken of hout te hakken. Het is al met al een hele levendige en leuke periode om in Toscane te verblijven.

Wanneer je in de herfst naar Toscane gaat moet je zeker rekening houden met de volgende vier tips.

Marroni en paddenstoelen eten

marroni

Zoals je waarschijnlijk wel weet is de Toscaanse keuken een bijzonder smaakvolle stijl van koken. In de herfst zijn er een aantal bijzondere specialiteiten uit deze keuken op hun best. Een van die specialiteiten zijn marroni, een soort geroosterde kastanjes.

Je kunt deze marroni op veel plekken op straat kopen bij een kraampje. Je krijgt de kastanjes dan in een krant of zakje gevouwen en kunt ze zo eten. Maar ook in de pasta worden de kastanjes gegeten.

Deze delicatesse is bekend door heel Toscane maar de belangrijkste plaats waar je ze kunt kopen is Mugello.

portcini mushrooms

Ook paddenstoelen zijneen populair ingrediënt in de Toscaanse keuken tijdens de herfst. Soorten als eekhoorntjesbrood en porcini paddenstoelen zijn een razend populaire lekkernij. De verschillende soorten worden gebruikt in allerlei soorten gerechten.

Buitenactiviteiten

Buitenactiviteiten

In de zomer is het in Toscane over het algemeen vrij warm. Een maximumtemperatuur van boven de 30 graden Celsius is eerder regel dan uitzondering.

In de herfst ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 20 graden en dit is een uitstekende temperatuur om buitenactiviteiten te ondernemen. In de Toscaanse heuvels kun je geweldig hardlopen, mountainbiken of gewoon wandelen.

Het prachtige herfstachtige landschap in combinatie met een aangename temperatuur maken van de herfst het ideale seizoen voor buitenactiviteiten in Toscane.

Oogsten

druivenoogst toscane

De herfstmaanden vormen de belangrijkste oogstperiode in Toscane. In deze tijd van het jaar worden bijvoorbeeld de druiven geoogst voor de overheerlijke Toscaanse wijnen. De druivenpluk die door de Italianen zelf La raccolta wordt genoemd.

Je zult de nieuwe wijn meestal nog niet in de herfst kunnen proeven maar de oogst wordt altijd gevierd met traditionele wijnfeesten. Een bezoekje aan zo’n feest en het bekijken van de oogstende boeren is een echte aanrader in de Toscaanse herfst.

olijvenoogst Toscane

Het plukken van de druiven gebeurt meestal in de maand september en daarna gaat de focus van de boeren op de olijvenoogst. Meestal gebeurt dit werk met de hand en vervolgens worden de olijven gekeurd en gewassen. De meeste olijven worden daarna vermalen en geperst tot een overheerlijke olijfolie. De olijvenoogst en persing wordt in de eerste week van november gevierd tijdens het Fest’all’olio.

In alle rust de mooiste plekken bezoeken

Herst Toscane

In de zomermaanden is het in steden als Pisa, San Gimignano, Florence en Siena vaak enorm druk met toeristen.

In de herfst is het een heel stuk rustiger in deze steden en dit maakt dat jij nog beter van de schoonheid van Toscane kunt genieten. Ook de populaire musea zijn behoorlijk wat rustiger in deze tijd van het jaar en daardoor is het bekijken van de museumstukken een stuk aangenamer.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…