Zoek & boek

Hoogtepunten van de Maremma streek

Ik ben altijd een groot liefhebber geweest van de Maremma streek in Zuid-Toscane.

Ik heb vooral fantastische jeugdherinneringen aan zomervakanties die we doorbrachten in het gebied tussen Follonica en Castiglione della Pescaia.

Enkele jaren waren verstreken sinds ik daar voor het laatst was in juni (2009). Ik besloot terug te keren naar het Hogere Maremma gebied en de lokale aroma’s, stranden en lieflijke plaatsjes opnieuw te ontdekken.

Je accommodaties kiezen

Voor onze vakantie koos ik een klein huurappartement vlakbij Buriano, op ongeveer 10 minuten rijden van Castiglione della Pescaia. Het is een prettig en strategisch gelegen gebied, dichtbij zowel de kust als de dorpjes in het binnenland.

Ik wil graag benadrukken dat de prijzen aanzienlijk kunnen variëren aan het strand.

Zoek een accommodatie die bij je budget past: er zijn genoeg boerderijwoningen en vakantiehuizen in Castiglione della Pescaia en omstreken.

Spetteren op de stranden

maremma violina baai cala strand

Het weer was niet geweldig tijdens onze vakantie, waardoor we niet alle stranden hebben bezocht die ik op de planning had staan. Maar we konden wel naar de stranden van Rocchette in Castiglione della Pescaia, Punta Ala en Cala Violina (gelegen tussen Follonica en Punta Ala).

De Rocchette streek is heel mooi, met een lang, vrij toegankelijk, strand en kristalhelder water. Ik zou je adviseren om er op de fiets of te voet naartoe te gaan, want de parkeerplaatsen bij het strand zijn vrij duur.

Het strand bij Punta Ala daarentegen, was heel klein (bijna microscopisch) en het water was volledig bedekt met algen – echt jammer, maar dat is geen permanente situatie, het verandert met de getijden!

Ik was in de buurt van het Belmare privéstrand, dus misschien is daar vlakbij meer ruimte, richting het rotsachtige deel van het strand.

Cala Violina is echt prachtig. Het is erg veranderd in de afgelopen tien jaar. Ik herinner het me als wat wilder en meer ongerept, en zeker niet zo druk, maar gelukkig is het niet verpest.

Het Cala Violina strand kan te voet, per fiets of met de auto bereikt worden. Auto’s kunnen geparkeerd worden op een grote parkeerplaats op ongeveer 2 kilometer afstand van het strand. Vanaf daar kun je lopen – het is niet moeilijk: veel families met kinderen en kinderwagens maken de wandeling.

Het strand is niet heel groot (tijdens het hoogseizoen zal het waarschijnlijk druk zijn), maar het water is heel helder en alleen het uitzicht al is de moeite van een bezoek waard.

Het hele strand is vrij toegankelijk: hier vind je geen horeca-etablissementen met hun parasols of ligstoelen (ook geen verkopers!). Er zijn toiletten, een klein gebied met picknicktafels en een mobiel barretje dat ijs, drankjes en snacks aanbiedt om de dag tot een succes te maken.

Kleine dorpjes om te bezoeken

Castiglione della Pescaia

Castiglione della Pescaia

Het oude stadscentrum en het kasteel zijn allebei heel mooi, vooral voor een romantische avondwandeling.

Er zijn vele restaurants en diverse cafés, maar ze zijn een beetje aan de dure kant.

Ik stel voor dat je het centrum bezoekt na het diner en tijdens je wandeling geniet van een ijsje of een heerlijke crêpe.

Massa Marittima

Massa Marittima

De stad is lieflijk en netjes. Er zijn diverse interessante musea; ik wilde het Mijnbouw Museum en de klokkentoren bezoeken, maar beide waren gesloten toen ik aankwam.

De winkels zijn ‘s avonds open en het prachtige piazza Duomo is sfeervol verlicht. Ook het grote aantal restaurants maken Massa Marittima de perfecte bestemming voor een plezierig avondje uit.

De mijn van Gavorrano

Gavorrano

Dit was een ware ontdekking. Op korte afstand van het centrum van Gavorrano ligt een van de grootste mijnen van Maremma (dit gebied staat ook wel bekend als het metaalhoudende heuvelgebied van Grosseto) waar tot 1981 pyriet werd gemijnd.

Sinds 2003 is het mijngebied weer in gebruik genomen en getransformeerd tot het Mijnpark van Gavorrano, waar je de Mijn van Ravi Marchi en het Theater van de Stenen kunt bezoeken.

Een van de mijngangen kan betreden worden onder begeleiding van een gids, in een zoektocht naar meer kennis over de geschiedenis van de mijn. De rondleiding is zowel voor volwassenen als voor kinderen interessant.

Gedurende de zomer is de mijn bijna elke dag open. Rondleidingen met gids beginnen zodra zich een kleine groep mensen heeft gevormd (tijdsschema’s kun je vinden op de officiële website van het park).

Scarlino, Buriano en Vetulonia

Deze drie kleine plaatsjes zijn gelegen op de toppen van al even kleine heuvels, waar je de prachtige panorama’s kunt bewonderen.

Scarlino is goed onderhouden en op de top kun je het mooi gerestaureerde fort bezoeken waar ‘s zomers kleine evenementen worden gehouden. Zelfs Buriano heeft een fort, nog niet gerestaureerd, maar je kunt het wel betreden als je uitkijkt waar je loopt.

In Vetulonia verdienen de Etruskische begraafplaatsen een bezoek; vooral de twee grafheuvels onderaan het plaatsje, die recentelijk gerestaureerd zijn en zich in perfecte staat bevinden.

Jammer genoeg zijn er geen rondleidingen met gids, waarbij je meer zou kunnen leren over hun geschiedenis en de vondsten. Veel objecten van de dodenstad zijn nu opgeslagen in het lokale Archeologische Museum aan het begin van het dorp, dat we vanwege tijdgebrek helaas niet konden bezoeken, maar dat interessant schijnt te zijn.

Pitigliano, Sorano en Sovana: de tufo steden

Deze drie steden zijn gelegen in Zuidoost Maremma (dichtbij Lazio) en omdat ik er nog nooit was geweest, heb ik besloten ze in mijn vakantieplannen op te nemen. Dit zijn waarschijnlijk de meest beroemde onder de tufo of tuff steden in dit gebied van Maremma, waar je dit specifieke vulkanische gesteente kunt vinden.

Het zeer oude dorpje Pitigliano is zonder twijfel het meest schilderachtig en prachtig. Het is helemaal uitgehouwen uit de tufo aan de bovenkant van een klif. Al rondwandelend kreeg ik de indruk dat het niet bijzonder goed onderhouden was; het was alsof ik me in een spookstad bevond.

Veel huizen stonden te koop, en waarschijnlijk droegen deze ‘te koop’ borden bij aan mijn impressie.

De lokale bevolking bevestigde mijn gedachten en gaf aan geen aandacht te besteden aan toerisme, omdat het gebied zelf al zoveel bezoekers trekt, zonder dat zij daar speciale moeite voor hoeven te doen. Dit is erg jammer, want het uitzicht is fantastisch en zou nog sterk verbeterd kunnen worden.

Sorano is kleiner maar levendiger. Het oude centrum wordt verdedigd door het enorme Orsini Fort, dat gebouwd is op een tufo klif.

Als je het centrum verkent, bereik je de Masso Leopoldino, het in 1700 gebouwde oude fort met een terras waar je het prachtige panorama kunt bewonderen.

Wat me het meest opviel aan Sovana was de geweldige kathedraal, die stamt uit de 12e-14e eeuw. Enkele kilometers van het dorpje verwijderd ligt een Etruskische dodenstad die ik niet heb kunnen zien, maar die volgens mij wel een bezoek waard is.

Het hele gebied verdient het om gedurende enkele dagen verkend te worden (in de buurt zijn ook de thermaalbaden van Saturnia, met warm en weldadig zwavelrijk water) dus ik kom snel terug!

Roccastrada, Roccatederighi, Montemassi

Deze kleine dorpjes liggen heel dicht bij elkaar en kunnen gemakkelijk tezamen bezocht worden in 2-3 uur.

Wat het meest indrukwekkend is als je aankomt in Roccastrada, zijn de enorme rotsen waarop het dorp gebouwd is. De 14e eeuwse klokkentoren kijkt uit over het plaatsje en vormt een karakteristiek silhouet.

De steile en smalle straatjes van het centrum bestijgend, bereik je verschillende terrassen, waar je de geweldige omgeving kunt bewonderen en richting de zee kunt kijken.

Roccatederighi heeft de sfeer van een sprookjesdorp. Het middeleeuwse dorp is gebouwd op een vulkanische klif, die gezien kan worden in de nauw straatjes.

Het is verrassend en opvallend dat alle gebouwen aangepast zijn aan de natuurlijke lijnen van de klif, zodat deze niet slecht onderdeel uitmaakt van de achtergrond, maar de voornaamste ster is van het dorp.

Tijdens mijn bezoek was het dorp verlaten, omdat veel woningen gebruikt worden als vakantiehuizen en alleen gedurende het hoogseizoen bewoond worden. De stille, kalme sfeer draagt bij aan het sprookjesachtige imago van het dorp en rondlopen door de smalle straatjes is heel plezierig.

In juli en augustus, vooral ‘s avonds, trekt het dorp veel bezoekers afkomstig van de kust. In augustus trekt het prachtige Middeleeuwse feest van Roccatederighi duizenden mensen aan.

Boven het kleine dropje Montemassi, slechts 10 minuten bij Roccatederighi vandaan, staat de ruïne van een charmant kasteel. De restauratiewerkzaamheden zijn nog in volle gang, maar je kunt de schoonheid van het gerestaureerde deel van het kasteel al bewonderen. Als de werkzaamheden afgerond zijn, zal het nog indrukwekkender zijn!

In een week tijd had ik de gelegenheid om veel prachtige plaatsen te bezoeken en ook nog eens te ontspannen. Maremma is werkelijk een magische streek en ik hoop dat jij ook de kans zult krijgen om dit te ontdekken!

Daniël Gruppen

Oprichter van ToscaneTips.nl | Hallo, ik ben de oprichter van ToscaneTips.nl. Een paar jaar geleden ontdekte ik Toscane. Vervolgens heeft deze streek me niet meer losgelaten. Op ToscaneTips.nl deel ik graag mijn liefde voor Toscane met jou.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…