Zoek & boek

Genieten van het eilandleven op Isola del Giglio

Je zou het haast vergeten met al het moois dat de Toscaanse regio al te bieden heeft. Maar Toscane kent ook een aantal eilanden. Ingeklemd tussen het Toscaanse vasteland en het Franse eiland Corsica, ligt de Toscaanse archipel. Een eilandengroep van zeven bewoonde en prachtige eilanden. De grootste hiervan, Elba, is ook meteen de meest bekende. Maar de kleinere eilanden hebben ook zeker allemaal hun unieke kenmerken en charmes.

Een van de meest zuidelijk gelegen eilanden van de Toscaanse archipel is Giglio. Of in mooi Italiaans gezegd: Isola del Giglio. Met een oppervlakte van zo’n 24 km² en een inwoneraantal van niet meer dan 1.500 bewoners, is het vooral een heel gemoedelijk eiland waar plek is om te struinen door charmante dorpjes, kliffen en witte stranden te bezoeken en op duik- of snorkelexcursie te gaan. Een bestemming voor iedereen die wil genieten van het eilandleven, maar toch ook nog wat actiefs op zijn vakantie wil doen.

Isola del Giglio, een typisch mediterraans eiland

Isola del Giglio

Giglio mag dan niet al te groot zijn, het eiland kent alsnog een rijke en lange geschiedenis. De bekende Italiaanse familie de Medici uit Florence heeft er eeuwen geleden een tijd gewoond. En aan de ruïnes op het eiland is af te leiden dat het eiland vroeger als handelspost heeft gediend voor de Feniciërs. Meer recentelijk is het Giglio-eiland vaak in het nieuws geweest vanwege de scheepsramp met de Costa Concordia, die plaatsvond vlak voor de kust. Maar laat dat je vooral niet ervan weerhouden het eiland te bezoeken. Tip: Reserveer alvast een veerboot naar Isola del Giglio

Vertrek met de veerboot vanaf Porto Santo Stefano (Toscaanse kust) naar Isola del Giglio. Veerbootmaatschappij Toremar verzorgt 4 keer per dag de overtocht naar dit schitterende eiland. De geplande vaartijd is ongeveer 1 uur.

Het mediterrane klimaat op Giglio maakt het een eiland dat het hele jaar door waard is om te bezoeken.

Het grootste deel van het eiland is onbewoond en bestaat uit typisch mediterraanse begroeiing en rotsen, omringd door een heldere oceaan met felblauwe kleuren. Op het eiland zelf zijn drie dorpen te vinden: Giglio Porto, Giglio Castello en Giglio Campese.

Giglio Porto, de ‘havenstad’ van het eiland

Giglio Porto

Het eerste wat opvalt als je met de veerboot aanmeert in de haven van Giglio Porto, zijn de vrolijk gekleurde huizen langs de kade. In combinatie met de groene heuvels op de achtergrond, het azuurblauwe water, de rotsen en kliffen en hopelijk warme zonnestralen, ziet het er meteen uitnodigend uit. Giglio Porto staat verder bekend om zijn meer dan prima snorkel- en duikspots, dus dit is ook dé plek om eventueel een excursie te boeken.

Aan de oostkant van de baai vind je de Torre del Saraceno, een toren uit de middeleeuwen die heel wat piratenaanvallen heeft moeten verduren. De toren is niet toegankelijk, maar wel interessant om even omheen te lopen. Iets ten noorden van Giglio Porto, op een kleine twee kilometer afstand, vind je nog een toren: Torre del Lazzaretto. De bouw hiervan begon halverwege de 16e eeuw, maar werd uiteindelijk pas in de 17e eeuw opgeleverd. Tegenwoordig is het gebouw privé-eigendom, net als de jongste toren van het eiland, Torre del Campese.

In Giglio Porto vind je veel winkeltjes en restaurants aan de boulevard waar het vooral in de zomermaanden lekker bedrijvig is. In Giglio Porto zelf is weinig strand te vinden, maar in het gebied eromheen vind je stranden als Caldane en Cannelle.

Giglio Castello, een middeleeuwse vesting

Giglio Castello

Op bijna het hoogste punt van het eiland ligt het middeleeuwse dorp Giglio Castello. De 16e-eeuwse massieve stadsmuren torenen maar liefst 400 meter boven zeeniveau uit. In het hart van het dorp zijn zowel de San Pietro Apostolo-kerk als het Aldobrandesca-fort – ook wel Rocca Pisana genoemd – te bewonderen. In het eerstgenoemde liggen nog veel bijzondere relieken die je kunt bekijken. Op sommige plekken kun je de torens beklimmen die onderdeel uitmaken van de stadsmuur. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland en de oceaan. Met een beetje mazzel kun je op een heldere dag zelfs Elba, Corsica en andere eilanden zien liggen.

Strand en zon bij Giglio Campese

Giglio Campese

Aan de westkant van het eiland vind je Giglio Campese. Dit is een wat minder oud dorp, waarvan de baai omsloten wordt door hoge kliffen en de Torre del Campese. Buiten deze 18e-eeuwse toren om, die net als andere bouwwerken op het eiland gebouwd werd in opdracht van de familie de Medici, heeft Giglio Campese niet veel bezienswaardigheden. Toch verblijven de meeste vakantiegangers hier in dit dorp. Voor liefhebbers van zon en strand is het namelijk een perfecte plek, met een prachtig langgerekt strand en in de avond een adembenemende zonsondergang.

Hoe jij ook Isola del Giglio kan bezoeken

Vanuit de smalle haven van Porto Santo Stefano op het Italiaanse vasteland vertrekken er meerdere veerboten per dag naar Giglio. Deze boten doen ongeveer een uur over de overtocht van achttien kilometer. Het is mogelijk om je auto mee te nemen op de boot, maar in het hoogseizoen is reserveren van tevoren echt noodzakelijk. Je kunt er ook voor kiezen om je auto achter te laten in Porto Santo Stefano.

Op het eiland zelf rijden regelmatig bussen die de drie dorpen met elkaar verbinden. Hierdoor is alles goed bereikbaar. Een enkeltje voor de bus kost € 3,-. Er zijn ook volop wandelpaden te vinden op het eiland voor de avonturiers onder ons. Niet alle paden zijn even makkelijk te bewandelen dus het is belangrijk om goede wandelschoenen aan te trekken. Op deze manier kun je ook makkelijk zelf van dorp naar dorp trekken.

Danique Plaatzer

Digital Nomad | Danique ontdekt op dit moment de wereld als digital nomad en onderhoudt haar eigen contentbureau Fernweh Media en haar reisblog The Wandering Mind. Ze hoopt jou met haar blogs enthousiast te maken om ook Toscane te ontdekken.

Danique Plaatzer
Auteur 'Enkeltje Azië | Freelance SEO-tekstschrijver voor de reisbranche | Blogger 'The Wandering Mind'
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…