Zoek & boek

Italiaans leren: hier of in Toscane zelf?

Je houdt van Italië en wil graag meer uit je vakanties halen? Je wil graag onderdeel zijn van het echte Italiaanse leven? Dan is het zeker een goed idee om de taal te gaan leren.

Hoe? Daar zijn veel verschillende manieren voor. Afhankelijk van wat jouw wensen zijn en waarom je de taal wilt leren, kan je besluiten hier of juist daar de taal te leren!

Heimwee naar Italië

Italiaans leren

Je bent weer thuis en je wil zo graag die heerlijke sfeer blijven proeven… Dus besluit je de taal te gaan leren. Goed idee! Je hebt hier veel mogelijkheden voor. Je kan kiezen voor een thuisstudie, zodat je kan leren zoveel en zo vaak je wilt. Ideaal als je eigenlijk helemaal niet zoveel tijd over hebt om ook nog eens een avond kwijt te zijn aan een lesavond. Natuurlijk is het in verhouding goedkoper, maar er is één groot nadeel: discipline. Je zult zelf echt de discipline moeten opbrengen om de cursus ook echt af te ronden. Daarnaast is het voor het spreken van de taal ook niet echt ideaal.

Klassikaal les volgen is een gezellige avond in Italiaanse sferen. Je ontmoet nieuwe mensen die ook graag naar Italië gaan. Er is een leerkracht die direct reageert op jouw uitspraak en meteen jouw vragen beantwoord én je hebt de stok achter de deur om door te gaan.

In Toscane

Italiaans Toscane

Is jouw doel vooral om de taal goed te leren spreken? Dan is een cursus volgen in Toscane natuurlijk een super idee. Vakantie in jouw favoriete streek én ook nog eens de taal perfect leren want je zit immers helemaal bij de bron. Er zijn diverse taalscholen die diverse opleidingen aanbieden. Van een weekje tot echt Italiaans studeren voor een jaar. Vaak kunnen zij de accommodatie regelen, maar dat kan je natuurlijk ook lekker zelf doen. Dan heb je echt vakantie (je kiest immers jouw ideale vakantieonderkomen) en toch ben je ook nog eens bezig met de taal. Veel scholen bieden daarnaast ook nog excursies aan. Overigens kan je ook bij gastgezinnen geplaatst worden wat uiteraard jouw Italiaanse vaardigheden alleen maar ten goede zal komen.

Taalscholen

Er zijn meerdere taalscholen waar je uit kiezen kan. Iedere school heeft natuurlijk zijn eigen manier van lesgeven en de dingen die er eventueel omheen georganiseerd worden. Een kleine greep uit de mogelijheden:

Een grote taalschool in Italië is Italstudio. In Toscane hebben ze op meerdere plekken een mogelijkheid om de taal te gaan leren. De zeven steden/dorpen waar je in onze favoriete regio uit kan kiezen zijn: Viareggio, Lucca, Lucardo, Micciano, Florence, Siena en Montepulciano. Iedere plaats heeft uiteraard zijn eigen charme. Daarnaast kan je ook verblijven bij een leraar thuis. Je onderneemt dan van alles met deze leraar, maar natuurlijk heb je ook genoeg vrije tijd. Dit kan trouwens ook met een eigen groepje van vier personen! Ben je met een aantal vriendinnen, bijvoorbeeld, dan kan dit een hele leuke, leerzame vakantie zijn, lijkt mij. Overigens heeft deze taalschool ook andere cursussen, die misschien niet in Toscane zijn, maar wel een andere leuke kijk geeft op iets echt Italiaans. Mode & design, bijvoorbeeld, of koken &wijn.

Een andere taalschool is Applelanguages. Deze school heeft ook in Toscane diverse mogelijkheden. Pisa, Siena, Florence…maar ook San Giovanni Valdarno, een middeleeuwse stad in het hart van Toscane. Bij Applelanguauges worden de taalcursussen aangeboden met extra’s. Deze extra’s zijn heel verschillend. Doe je buiten de taalcursus om mee met een sport, wil je meer weten over cultuur of ga je lekker wijn proeven? Bijvoorbeeld in Siena kan je zelfs privélessen nemen, wat natuurlijk ook een ideale manier kan zijn om de taal snel en goed machtig te zijn.

Interlanguage biedt ook mogelijkheden in de grote steden Florence en Siena. Ook hier kan je thuis bij een leraar terecht op nog meer andere plekken in Italië. Overigens kan je ook kiezen voor een combinatie cursus Engels (!) / vakantie Italië. Moet je dus je Engels ophalen, maar wil je wel gewoon lekker naar Italië op vakantie? Dan is dit misschien ook nog een idee.

Toscane en de taal

Italiaans praten

Dat er in Toscane veel mogelijkheden zijn om Italiaans te leren, is eigenlijk niet zo vreemd. Naast het feit dat deze regio zeer in trek is bij de toerist is er nog een geschiedkundig feit: het huidige Italiaans komt uit Toscane! Florentijns, het dialect van Florence, is namelijk de oorsprong van de standaardtaal. Door heel Italië worden veel verschillende dialecten gesproken, die soms heel erg verschillen van deze standaardtaal. Ongeveer 30 miljoen mensen spreken het officiële Italiaans.

De oudste teksten die in het Italiaans bewaard zijn gebleven, dateren van de tiende eeuw. Maar vooral de bekende dichter uit Florence (Dante Alighieri) heeft zijn sporen nagelaten. Zijn werken uit de 14eeeuw zijn meer vertegenwoordigd. Ook die van Petrarca en Boccaccio. Je zou kunnen zeggen dat deze drie mannen het huidige Italiaans hebben ‘bedacht’.

Eigenlijk is deze taal weer afgeleid van het ‘Latijn’ wat werd gesproken door de gewone burger. Door zijn goddelijke komedie ‘La Divina Commedia’ te schrijven in dit dialect van het Latijn, is de bakermat gelegd voor de huidige standaardtaal.

Italiaans leren waar het ooit ontstond: mooi om te weten en nog leuker om te doen!

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...

De mooiste routes in Toscane die de moeite waard zijn

Toscane ligt in het hart van Italië en trekt elk jaar miljoenen toeristen, ongeacht het seizoen....

Hitte in Toscane? Zo haal je toch alles uit je vakantie!

De zomers lijken in het mooie Toscane wel eindeloos te duren. Van het vroege voorjaar tot...

Dit zijn de meest bijzondere treinreizen door Italië

Italië, het land van de romantiek, heerlijke gerechten en prachtige landschappen. Wat is er mooier dan...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…