Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…
Een Italiaanse aperitief: de Aperol Spritz
Ken je dat gevoel? Dat je thuis op de bank zit en dat je terug denkt aan een van de momenten dat je heerlijk op een Italiaans terrasje zat met een verrukkelijk Italiaans aperitiefje?
Dat gevoel komt boven als ik thuis, of op een Nederlands terrasje een heerlijke Italiaanse Aperol Spritz drink. Dat intens gelukkige gevoel als je aan een Aperol Spritz nipt, terwijl je op de achtergrond het geroezemoes hoort van een van de levendige steden zoals Florence of Siena. Zo geweldig!
De aperitivo traditie zoals deze in Italië uitgevoerd wordt is echt een van de dingen welke ik in Nederland mis. Uiteraard doen we ons best om een etentje zo feestelijk mogelijk te beginnen met een drankje en een tafel vol lekkernijen, maar het is het nog niet helemaal.
Gelukkig wint de aperitivo steeds meer aan populariteit, zo ook de Aperol Spritz. Het is nog maar een paar jaar geleden dat in Nederland de Italiaanse prosecco nog niet zo heel bekend was. Maar deze heerlijke mousserende wijn uit Italië begint steeds meer voet aan de grond te krijgen binnen Nederland en datzelfde gebeurt nu voor de Aperol Spritz.
Maar waar komt dit fel oranje gekleurde drankje eigenlijk vandaan?
Aperol werd oorspronkelijk geproduceerd door distilleerderij Barbieri, gevestigd in Padua. Aperol wordt in het hedendaagse geproduceerd door Campari.
De ingrediënten zijn onder andere bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina. Aperol heeft een alcoholpercentage van 11% en is roder en donkerder van kleur dan Campari.
Voor het eerst werd het gemaakt tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië, in de tijd dat de Oostenrijkers de Veneto en Friuli-Venezia Giulia regio’s uitbuitten. De Oostenrijkers beschouwden de lokale wijn als een drank die veel te sterk was om zo te drinken en vroegen de obers, in een poging om de smaak te verlichten, sodawater bij de wijn te doen. Alleen zij hadden het niet over aanlengen, maar over injecteren (in het Duits spritzen).
De lokale bevolking vond het maar niks, en deed een poging de wijn weer in ere te herstellen. Zij voegden er wat typische Hapsburger ingrediënten aan toe. Naar men zegt, is dit hoe de Spritz werd uitgevonden en waarom een Italiaans drankje een Oostenrijkse naam kreeg.
Hoe maak ik zelf Aperol Spritz?
Maar als je dit aperitiefje dan thuis wil maken om een beetje dat Italiaanse terrasjes gevoel te krijgen, hoe doe je dat dan? Hoeveel Aperol moet er dan in, en hoeveel prosecco , hoeveel bruiswater? Tja, dit is eigenlijk niet vastgelegd.
Er bestaan talloze variaties, afhankelijk per plaats en afhankelijk van de lokale barman.
Ingrediënten Aperol Spritz:
100 ml prosecco
100 ml Aperol
100 ml bruiswater (spa rood)
IJsblokjes
Sinaasappel
Voor mijn Aperol Spritz gebruik ik geen afgemeten hoeveelheden. Ik schenk gewoon de inhoud van de drie verschillende flessen zo in een glas. Op gevoel zo eerlijk mogelijk verdeeld. De ene keer wat meer van dit, de andere keer wat meer van dat. Maar gewoon altijd erg lekker.
Ik maak de Aperol Spritz af met ijsblokjes en een schijfje sinaasappel.
De meest gedronken variant heeft andere mengverhoudingen. Deze maak je door 3 delen prosecco te mixen met 2 delen Aperol, 1 deel sodawater en door wat ijsblokjes en een schijfje sinaasappel toe te voegen.
Geniet van het recept en het gevoel je even te wanen op een Italiaans terrasje. Cin cin…