Zoek & boek

De stijl en flair van een Italiaanse leren tas

‘Ik kan mijn ogen niet geloven!’, dat was wat ze zei toen ik voor het eerst met mijn klant de markt van San Lorenzo bezocht hier in Florence. ‘Al die kleuren, die geuren, wat een kwaliteit! Is dat echt handgemaakt en waar doen ze dat dan? Kan ik deze geweldige items ook inkopen en hoe zit het met versturen?!’.

Tsja, voor een Personal Shopper en eveneens Imagoconsultant is zo’n tassenmarkt natuurlijk een paradijs en zeker als zij alleen maar gaat voor het allerbeste voor haar klanten. Ik kijk haar lachend aan en zeg ‘ja, dit is een klein walhalla voor iedereen die van mooie tassen houdt! Kom, even een kop koffie, dan praat ik je bij’.

Made in Italy

Made in Italy

Waarschijnlijk zie je wel eens ‘Made in Italy’ in je kleren staan of op het labeltje van je bank of wellicht op een riem, portemonnee of tas. En als dat labeltje erop staat, weet je dat je goed zit: het artikel is gemaakt in Italië. Niet vreemd dus dat ‘Made in Italy’ het derde grootste handelsmerk ter wereld is, na Coca Cola en Visa; een handelsmerk dat in 1999 officieel in Italië is erkend en wordt beschermd ter waarborging van de kwaliteit van het product. Vergelijk het met de gallo nero die je op een fles chiantiwijn ziet staan om de wijn als echt en authentiek te bestempelen. Zo gaat het ook met veel andere Italiaanse producten die in het buitenland worden verkocht.

Voordat Chiantiwijn ‘èchte’ Chianti wijn is, wordt deze door het consortium van Chianti beoordeeld. Is de wijn niet goedgekeurd kan hij in Chianti zijn geproduceerd maar niet het waarmerk stempel ontvangen. ‘Made in Italy’ leveranciers ontvangen dan geen stempel, maar moeten zich wel houden aan strenge certificeringen en regels die door de overheid zijn opgelegd om het merk te mogen gebruiken. Wanneer is een product ‘Made in Italy’? Als de gehele organisatie inclusief het produceren en verzenden in en vanuit Italië gebeurt.

Echte leren tassen

Echte leren tassen

‘Zoals je ziet zijn deze tassen veelal van echt leer gemaakt en Made in Italy’, leg ik mijn klant uit. ‘Niet gek, want als je buiten de grote steden gaat, kom je al snel verschillende leerlooierijen tegen. Italië bedekt namelijk voor 60% de Europese leerproductiemarkt waarvan de meeste leerlooierijen in Toscane zitten (geraamd op 567 bedrijven in 2016)’.
Een paar kilometer buiten Florence zit bijvoorbeeld een bedrijf dat het leer looit en eveneens garant staat voor de productie van de tassen. Dagelijks zetten tientallen mensen alle lossen onderdelen van de tas in elkaar, vaak nog met de hand. Daarnaast zijn deze tassen vaak gepersonaliseerd en heb je dus te maken met verschillende kleuren stiksels, leerlappen en andere details die worden gebruikt.

‘Mocht je je dus afvragen waarom je voor een leren tas soms een behoorlijke investering moet doen’, vervolg ik mijn verhaal, ‘dan heeft het daar dus mee te maken: de noeste arbeid die nodig is om de tas te maken. En je merkt en ziet overduidelijk het verschil tussen een gefabriceerde tas en een handgemaakte! Let maar eens op de kwaliteit van de binnen voering en de nette afwerking en de stofkeuze van de voering. Het zijn de details en de langdurige kwaliteit die het ‘m doen!’

Toscaans leer, bestaat dat?

Toscaans leer, bestaat dat?

Hoewel de tassen in Italië worden gemaakt, wil dat per definitie niet zeggen dat het leer ook daadwerkelijk uit Italië komt. Door de enorme vraag vanuit het buitenland naar Italiaanse leren ‘Made in Italy’ tassen, wordt er naast het leerlooien op eigen grond, ook vaak leer ingekocht in andere landen, bijvoorbeeld in Spanje of landen in Zuid-Amerika. Dat doet niet af aan de kwaliteit en bijbehorende garanties; de Italiaanse leerhandelaren die met ‘Made in Italy’ werken, gebruiken alleen het allerbeste anders raken ze hun certificering kwijt. ‘Made in Italy’ is dus echt ‘Made in Italy’.

Tuscany Leather

Maar waar ga je die tassen dan kopen? Bij Tuscany Leather bijvoorbeeld! Dit bedrijf nabij Pisa is één van de grote tassenleveranciers van Italië en voldoet volledig aan alle voorschriften om het ‘Made in Italy’ te mogen dragen.
Tuscany Leather is opgericht door de familie Altavilla en waarborgt de traditie van het ambachtelijke tassen maken in combinatie met het werken met zeer innovatieve technieken, wat de tas tijdloos maakt. Tuscany Leather heeft voor zijn inspanningen de prestigieuze ‘OK ITALIA 2011’ prijs ontvangen, voor hun verdiensten om ‘Made in Italy’ te uit te dragen op mondiaal niveau. Je begrijpt dus dat dit bedrijf niet ‘één uit honderd’ is.

Dat we hier te maken hebben met ervaren ambachtslieden zie je dan ook meteen: hoogstaande kwaliteit soepel leer, prachtige kleurcombinaties en met oog voor Italy’s finest als het gaat om de details. Let op bijvoorbeeld de afwerking van de stiksels, de keuze van de binnen voering en de verschillende sluitingen en ritsen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je tas extra te personaliseren door bijvoorbeeld je initialen te laten graveren aan de zijkant van de tas.

Tuscany Leather is er voor dames en voor heren, en inzetbaar voor verschillende gelegenheden. Of je nou voor een strakke business look gaat, of casual door de stad wandelt, een lange reis maakt of een weekendje weg wilt in stijl: het aanbod van Tuscany Leather is wat dat betreft eindeloos.
‘Nou’, zegt mijn klant, ‘dat moeten we dan maar eens gaan ervaren’. Gelukkig heeft Tuscany Leather een winkeltje in Florence zitten, dus daar gaan we naartoe om de tassen te bekijken. ‘Ach ja, en anders had ik hem wel ergens besteld’, zegt mijn klant. ‘Als je zo groot bent, heb je ook een e-commerce’. Eenmaal in de zaak kijkt mijn klant vakkundig alle tassen af. ‘Ja, dit zijn echt parels van tassen. Ik ga voor een mooie blauwe’.

Bij het afrekenen praten we nog even met de verkoper. Dit keer geen in t-shirt gehulde meneer met een zwarte broek aan, zoals je ze veel ziet op de markt, maar een uiterst goed geklede man, met oog voor zijn accessoires. Als mijn klant hem een compliment geeft, zegt hij treffend ‘het zijn accessoires die de persoonlijke stijl tot uniek maken. Daar mag heel veel aandacht naartoe.Veel plezier met uw tas en ik wens u heel veel stijl toe!’.

Reinout Bosman

Reinout Bosman is een veelzijdige internationale spreker, schrijver en marketeer. “Al jaren ben ik gefascineerd door Italië en al haar facetten en schoonheden. Op jonge leeftijd ben ik verliefd geworden op Toscane, waar ik al een aantal jaren woonachtig ben. Als ‘import-Toscaner’ leer ik iedere dag weer van deze rijke en charmante regio.”

Reinout Bosman
International Pitch & Speaking coach for Startups, CEO's, Governmental organizations and NGO's. Moderator and Opera singer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…