Zoek & boek

Op ontdekkingstocht naar de Italiaanse tenor met een gouden stem

Hij bezingt ‘zijn’ Toscane, zijn ‘aarde’, met hartenlust. Hij betovert mensen met zijn charme. Hij heeft een eigen Charity Foundation en treedt overal ter wereld op, waar hij naast zijn bekende nummers als ‘Con te Partirò’ en ‘Sogno’ tegenwoordig veel lyrische operastukken zingt. Critici noemen hem de ‘Tweede Pavarotti’ en zeggen dat ‘als God een stem zou hebben, het die van hem zou zijn’.

Nou, die godenstem wil ik dan wel gaan ontdekken.

Dus besluit ik op onderzoek uit te gaan. Ik stap in de auto en rijd vanuit Florence dwars door Toscane naar Lajatico.

Toscane verkeersborden

Terwijl ik in alle hectiek de stad verlaat, wat nog best een opgave is omdat er twee auto’s finaal op elkaar gebotst zijn en de rondweg daardoor veranderd in een dichtgeslibde ader vol met toeterende auto’s en mopperende en vloekende Italianen, zet ik zijn allereerste album aan. Terwijl het schallende getoeter aanhoudt en de verkeersstroom langzaam op gang komt, schalt door mijn auto het “Mare Calmo della Sera”, zijn grote doorbraak.

Een van de grootste tenoren…

De in Lajatico geboren tenor dankt zijn geboortegrond dagelijks omdat het hem de wortels en de voeding heeft gegeven om te zijn wie hij is en te kunnen doen waar hij goed in is: zingen.

Ontdekt door de Italiaanse zanger Zucchero, kreeg hij de eer om het nummer Miserere in te zingen en met hem op wereldtournee te gaan. Zijn officiële doorbraak was in 1994 toen hij Il mare calmo della sera zong tijdens het festival van San Remo. Een prestigieuze plaats, waar hij later in zijn leven nog een keer aan mee doet met het nummer Con te partirò wat daarna, samen met Sarah Brightman nogmaals ingezongen, een wereldhit wordt.

Andrea Bocelli, want over hem heb ik het, geeft zijn carrière een enorme impuls als hij na het uitbrengen van het duet met Sarah mag optreden van Amerika tot in Azië. Toen vooral nog pop/ cross-over muziek waarmee hij zich als tenor onderscheidde van de gevestigde orde als Pavarotti, Domingo en Carreras.

Maar Bocelli wilde meer.

Als trotse Toscaner wilde hij niets liever dan een eigen project hebben dat zijn geboortedorp op de kaart zou zetten. Zo startte hij in 2005 de bouw van het Teatro del Silenzio (het theater van de stilte), waar hij nu nog ieder jaar een exclusief concert geeft.

Il teatro del Silenzio

Il teatro del Silenzio

En, dat is de plek waar ik nu bijna ben aangekomen.

De kriebelende weggetjes leiden me naar het minuscule dorpje dat niet groter is dan een paar huizen, een bakker, een slager en de dorpskerk. Boven op de heuvel prijkt een hagelwitte villa: daar woont de zanger met de godenstem als hij in Lajatico moet zijn, want echt wonen? Nee, dat doet de tenor niet meer in Lajatico maar in het mondaine Forte dei Marmi, in de Maremma aan de Toscaanse kust.

Rond het normaal uitgestorven Teatro dat aan de overkant van de straat ligt, is het een drukte van jewelste. De opbouw voor het concert van vanavond is in volle gang: stoelen, licht, geluid en catering voor de VIP’s. Ik besluit mijn auto te parkeren en een kijkje te gaan nemen.

Nog net kan ik een balk ontwijken die anders keihard tegen mijn hoofd was gegaan. Met een geschrokken “scusa signore” raak ik met de drager, een van zijn geluidsmannen, in gesprek: “dit is het laatste concert, daarna begint de vakantie en daalt de rust neer”, zucht de geluidsman terwijl hij het zweet van zijn voorhoofd dept. “Dit is wel het bijzonderste concert hoor! Italië is en blijft Italië!”. Terwijl hij trots glimlacht, groet hij me hartelijk en loopt verder.

Na kort te hebben rondgestruind bij het theater en door Lajatico besluit ik naar mijn hotel te gaan om me op te frissen, want vanavond ga ik hem echt zien: de Tenor der Tenoren… Andrea Bocelli.

Meer in het artikel: Het hoogtepunt van een verblijf in Toscane: Andrea Bocelli in Concert!

Informatie
Andrea Bocelli in het Teatro del Silenzio
Donderdag 3 augustus 2017 om 20:15
Via Garibaldi, 5
56030 LAJATICO (PI

Tickets vanaf €80,-, te verkrijgen via vivaticket.it

Reinout Bosman

Reinout Bosman is een veelzijdige internationale spreker, schrijver en marketeer. “Al jaren ben ik gefascineerd door Italië en al haar facetten en schoonheden. Op jonge leeftijd ben ik verliefd geworden op Toscane, waar ik al een aantal jaren woonachtig ben. Als ‘import-Toscaner’ leer ik iedere dag weer van deze rijke en charmante regio.”

Reinout Bosman
International Pitch & Speaking coach for Startups, CEO's, Governmental organizations and NGO's. Moderator and Opera singer
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...

Carnaval in Viareggio: Eén groot spektakel!

In het westen van Toscane ligt Viareggio, een leuk stadje omringd door heuvels, het meer van...

Wat je MOET weten over Italiaanse tradities en feestdagen

Als er één land is waar het naleven van tradities meer regel dan uitzondering is, dan...

Een zomer vol Toscaanse evenementen. Wat mag je beslist niet missen?

Wat kunnen Italianen veel wijden en opdragen aan mensen, aan hun patroonheiligen, hun steden en hun...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…