Zoek & boek

De imposante Kathedraal van Siena

Ik heb inmiddels al heel wat prachtige gebouwen in Toscane gezien, maar geen ervan was zo indrukwekkend als de Kathedraal van Siena. Zowel van buiten als van binnen is deze kathedraal er eentje die je gewoon gezien móét hebben. Het prachtige marmer aan de buitenkant en de schitterende vloeren en plafonds aan de binnenkant, hier raak je niet gauw uitgekeken.

Siena is sowieso een prachtige stad, een stad met veel geschiedenis, middeleeuwse straatjes en steegjes die je uiteindelijk naar de Duomo di Santa Maria Assunta brengen, oftewel de Kathedraal van Siena. In 1229 begon men met de bouw van deze kerk onder leiding van de Gotische meester Nicola Pisano. Echter was dit niet makkelijk. De werkzaamheden hebben namelijk maar liefst 170 jaar lang geduurd. Dat is nogal wat!

Duomo van Siena

Uiteindelijk werd de kathedraal een stuk kleiner dan oorspronkelijk het plan was. Maar alsnog is het een behoorlijk imposant bouwwerk. De koepel van de Duomo was in 1264 klaar. Jaren later, in 1317, werd het koor uitgebreid.

Maar het was voor de inwoners van Siena allemaal nog niet groot genoeg. Zij wilden dat de Duomo het grootste Gotische gebouw van Italië werd en het liefst zelfs van de wereld. Bouwtechnische problemen en de pest gooiden roet in het eten. Vele bouwers verloren hun leven. In de jaren daarna is er nog veel gebouwd aan de kathedraal, maar het is nooit geworden wat de inwoners oorspronkelijk voor ogen hadden.

De buitenkant van de Duomo

Kathedraal van Siena

De kathedraal heeft aan de buitenkant een schakelpatroon van zwart en wit marmer. Buiten het feit dat dit er heel erg mooi uitziet, heeft dit ook een specifieke reden. Het is namelijk een symbolische verwijzing naar de paarden van de stadsstichters: Senius en Aschius, de zonen van Remus, die weer de stichter van Rome was.

Tickets voor Kathedraal van Siena: Skip the line

Skip the line en betreed de kathedraal van Siena. Eén van de meest belangrijke voorbeelden van de Romaans-Gotische bouwstijl in Italië. Bekijk de prachtige fresco’s van Donatello, Michelangelo en meer. De tickets worden direct geleverd en geven direct toegang tot de kathedraal.

Ook de voorgevel van de kathedraal is gemaakt van marmer. Het roze marmer komt uit Siena zelf, het witte uit Carrara en het donkergroene uit Prato. Ook zie je op de voorgevel vele schilderingen die onder andere verwijzen naar Maria, de Hemelvaart, de profeten, filosofen en patriarchen. Dit allemaal ontworpen door Giovanni Pisano, de zoon van Nicola Pisano. Hij liet zich inspireren door kathedralen in Frankrijk. De Duomo is dan ook de eerste in Italië met een voorgevel met gotische vormentaal.

Genieten van een prachtig uitzicht over Siena

Faccianote Siena
Uitzicht op Santa Maria dei Servi en de omliggende woonwijk vanaf het uitkijkplatform van de Duomo, Faccianote – Siena

Zoals bij de meeste kathedralen kun je ook deze beklimmen. Je hebt hier twee verschillende mogelijkheden toe. Allereerst is er de 77 meter hoge klokkentoren die zich aan de zijkant van de kerk bevindt. Daarnaast is er ook nog de Facciatone, deze onafgewerkte muur was het begin van de uitbreiding van de kathedraal die er door de pest nooit gekomen is.

De muur staat echter nog steeds en is nu ook te beklimmen en geeft je net als de klokkentoren een schitterend uitzicht over de stad. Je moet er wel heel wat smalle treden voor beklimmen, maar dan heb je ook wat! Mocht je hoogtevrees hebben, dan kun je het beter laten voor wat het is.

De binnenkant van de Duomo

Vloer kathedraal van Siena

Eenmaal binnen in de kerk, kijk je ook je ogen uit. Het meest indrukwekkende is misschien wel de vloer. Deze is namelijk geheel gemaakt van marmer en laat maar liefst 56 verschillende taferelen zien. Helaas wordt het grootste gedeelte van de vloer bijna het gehele jaar afgedekt. Dit om de vloer te beschermen, dit is helaas nodig met het grote aantal toeristen dat dagelijks over de vloer loopt.

Toch is er nog genoeg moois van deze vloer te zien als een deel bedekt is. Een paar weken per jaar kun je de vloer in zijn volledigheid bewonderen, meestal tussen augustus en oktober. En geloof me daar ben je wel even mee bezig. Zo zijn er Bijbelse verhalen te zien en wordt de geschiedenis van Siena uitgebeeld.

Binnenkant Siena kathedraal

Niet alleen de vloer is schitterend. Ook het plafond en de zwart/wit gestreepte zuilen zijn prachtig. De rijkversierde koepel is wat mij betreft het hoogtepunt van de kathedraal. Kijk hier dus zeker even omhoog!

Eigenlijk maakt het niet uit waar je kijkt, overal kijk je je ogen uit. Zo ook in de Libreria Piccolomini die aan de zijkant van de kathedraal zit. In deze kleine bibliotheek binnen de kerk vind je naast boeken prachtige fresco’s van Pinturicchio uit het begin van de 16e eeuw; zowel op de wanden als het plafond. Ze beelden 10 episodes uit het leven van paus Pius II, geboren als Enea Silvio Piccolomini uit.

Op de vloer zie je ook op elke tegen een maansikkel, wat het symbool van de familie Piccolomini is. Loop hier dus zeker even binnen. Ook kun je nog een kijkje nemen in de crypte en de doopkapel.

Wat je moet weten voor je bezoek aan de Duomo

Mocht je de Duomo willen bezoeken, dan is het wellicht verstandig om dit van te voren al te regelen. Door de grote stroom van toeristen kan het hier nogal druk worden. Er zijn verschillende soorten tickets die je kunt kopen voor verschillende onderdelen van de Duomo, maar er is natuurlijk ook een combiticket waarmee je alles kunt bezoeken. Tickets kun je ter plekke kopen, maar kun je ook al vooraf online kopen.

Tickets voor Kathedraal van Siena: Skip the line

Skip the line en betreed de kathedraal van Siena. Eén van de meest belangrijke voorbeelden van de Romaans-Gotische bouwstijl in Italië. Bekijk de prachtige fresco’s van Donatello, Michelangelo en meer. De tickets worden direct geleverd en geven direct toegang tot de kathedraal.

Zorg er ook voor dat je armen bedekt zijn. Mocht het nou hoogzomer zijn en loop je toch met ontblote schouders dan lopen er medewerkers rond in de kathedraal die je een doek zullen geven.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Zo waan je je ook thuis in Toscane!

Toscane, met zijn betoverende landschappen, prachtige wijngaarden en heerlijke eten, staat bekend om zijn charme en...
Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...
Wandelen in de omgeving van Florence 7x tips!

Wandelen in de omgeving van Florence: 7x tips!

Ben jij een echte wandelliefhebber en ga je binnenkort op vakantie naar Florence? Lees dan gauw...
Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…