Zoek & boek

10 Charmante kleine Toscaanse plaatsjes

Met een oppervlakte van ongeveer 23000 vierkante kilometer en een inwoneraantal van ongeveer 3,7 miljoen is Toscane zeker niet een van de meest dunbevolkte gebieden van Italië. Toch staat deze regio bekend om haar mooie landschappen en charmante kleine plaatsjes.

De vele toeristen die Toscane jaarlijks bezoeken zien graag wat van deze mooie kleine plaatsen. Naast de bekende steden met hun vele culture bezienswaardigheden zoals Siena en Florence zijn er nog veel meer schilderachtige plaatsjes te vinden in deze regio. Hieronder bespreken we 10 van deze kleinere charmante plaatsjes met je.

Scarperia

Scarperia

Even ten noorden van Florence vind je het kleine dorpje Scarperia. Het dorp heeft zijn naam te danken aan de ligging aan de voet van de Apennijnen.

Dit dorpje, waar de oude ommuring nog voor een deel intact is, staat bekend om de messenproductie. In Scarperia worden al eeuwenlang de beste messen met de hand gemaakt. In het dorpje vind je dan ook een behoorlijk aantal winkeltjes waar deze messen worden verkocht.

Het leven in Scarperia is geconcentreerd aan het fraaie Piazza dei Vicari. Hier vind je ook het voormalige stadspaleis Palazzo dei Vicari. In dit paleis kun je in het Museo dei Ferri Tergliente meer te weten komen over de messen en Scarperia zelf.

Casteglion Fiorentino

Casteglion Fiorentino

In het zuidoosten van Toscane even ten zuiden van Arezzo vind je het schattige stadje Castiglion Fiorention.

Dit mooie stadje is volledig ommuurd en biedt een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Het allermooiste uitzicht heb je vanuit de galerij of loggia op het Piazza del Municipio Castiglion Fiorentino. Deze galerij werd in de zestiende eeuw ontworpen en er zijn tegenwoordig twee bars onder gevestigd. Vanuit de galerij en de bars heb je een schitterend uitzicht over onder andere de Vallei van Chio.

Cortona

Cortona

Iets ten zuiden van Castiglion Fiorentino kun je het schilderachtige stadje Cortona vinden.

De geschiedenis van dit stadje gaat ver terug. Cortona is namelijk een van oorsprong Etruskische stad die al enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling werd gesticht.

De heuvel waarop Cortona ligt is zo’n beetje de langst bewoonde plek van heel Toscane. Er zijn in dit gebied dan ook veel archeologische vondsten gedaan uit de Romeinse en Etruskische tijd. Deze vondsten kun je terugvinden in het museo dell’Academia Etrusca in het Palazzo Pretoria in Cortona.

Hoewel de geschiedenis van Cortona heel ver terug gaat, zijn de meeste gebouwen die je vandaag de dag in de stad vindt in de middeleeuwen gebouwd. Het stadje heeft een gezellige en gemoedelijke uitstraling en is dan ook zeker een bezoekje waard.

Anghiari

Anghiari

Even ten noordoosten van Arezzo vind je het schitterende middeleeuwse dorpje Anghiari. Het stadje is in de elfde eeuw ontstaan en in de dertiende eeuw is er een muur om Anghiari gebouwd.

Het belangrijkste moment in de geschiedenis van Anghiari was ongetwijfeld de veldslag die zich hier in het jaar 1440 afspeelde. In dit jaar vond de slag van Angheri, tussen het Milanese leger en de pauselijke en Florentijnse troepen, plaats. Van deze slag is een beroemde fresco gemaakt door Leonardo da Vinci. Hoewel deze fresco helaas verloren is gegaan, zijn de beelden wel bewaard gebleven doordat onder andere Pieter Paul Rubens een kopie van de fresco heeft gemaakt.

Suvereto

Suvereto

In het westelijk deel van Toscane, in de buurt van de Ligurische zee, kun je het schattige dorpje Suvereto vinden. Het oude centrum van dit dorpje is autovrij en je kunt hier dan ook heerlijk rustig rondslenteren.

Suvereto is bovenop een heuvel gelegen en vanuit het dorp heb je dan ook een mooi uitzicht over het omliggende land. In het dorpje kun je een paar mooie kerken en stadspoorten vinden. In de Chiesa di San Michele Arcangelo kun je prachtige mozaïeken en fresco’s bewonderen.

Barga

Barga

In het noordwestelijk deel van Toscane kun je het dorp Barga vinden. Dit dorp is even ten oosten van Massa en ten noorden van Lucca gelegen.

Het gebied waarin Barga ligt heet de Garfagnana en is behoorlijk rijk aan reliëf. Rondom het dorp zijn een aantal behoorlijke bergtoppen te vinden waaronder de fraaie Pania della Croce. Het dorp zelf ligt op iets meer dan 400 meter hoogte.

Het grootste gedeelte van het ommuurde centrum ziet er nog hetzelfde uit als toen het in de dertiende eeuw werd gebouwd. Dit betekent dat er enorm veel kleine steegjes en weggetjes door het centrum kronkelen.

Barga was in de middeleeuwen een belangrijke handelspost tussen steden als Florence, Lucca en Modena. De belangrijkste bezienswaardigheden in dit pittoreske dorpje zijn tegenwoordig de dom en de twee toegangspoorten.

Coreglia Antelminelli

Coreglia Antelminelli

Wanneer je Barga bezoekt, is het zeker aan te raden ook een paar kilometer naar het oosten in Coreglia Antelminelli te gaan kijken. Dit typische Toscaanse bergdorpje behoort volgens velen tot de meest charmante plaatsjes van heel Italië.

Het dorpje is een oude vesting die alleen te betreden is via een van de schitterende historische stadspoorten. De meest belangrijke bezienswaardigheden in dit dorpje zijn de Chiesa San Michele en Chiesa San Martino. Ook het La Rocca kasteel en het Palazzo del Communale zijn het bekijken meer dan waard.

Vanuit Coreglia Antelminelli heb je een geweldig uitzicht over de bosrijke en bergachtige omgeving.

Montepulciano

Montepulciano

Een van de bekendere charmante dorpjes in Toscane is Montepulciano.

Montepulciano geniet wereldwijde bekendheid door de wijnen die hier vandaan komen. Er komen verschillende klassieke Chianti wijnen uit de omgeving van Montepulciano, een bekend voorbeeld is de Vino Nobile di Montepulciano.

Het schattige dorpje is gelegen in het zuiden van Toscane, even ten westen van Perugia. Montepulciano is boven op een heuvel gelegen en vanuit het dorp heb je dan ook een schitterend uitzicht over de fraaie omgeving.

In het dorp zelf zijn een aantal fraaie bezienswaardigheden te vinden, de meesten rond het sfeervolle Piazza Grande. De Duomo Santa Maria met haar fraaie fresco’s en schilderijen is een van de belangrijkste hoogtepunten van Montepulciano.

Ook het Palazzo Communale aan dit zelfde plein is een bezoekje waard. Je kunt de toren van dit Palazzo beklimmen voor een nog fraaier uitzicht.

Aan de voet van de heuvel waarop Montepulciano ligt kun je de San Bagio kerk vinden. Wanneer je naar Montepulciano gaat kun je deze fraai kerk eigenlijk ook niet links laten liggen.

Trequanda

Trequanda

Zodra je een stap zet binnen de middeleeuwse stadsmuren van Trequanda lijkt het alsof je een paar eeuwen terug gaat in de tijd.

Het leven in dit pittoreske stadje speelt zich af rond het sfeervolle Piazza Giuseppe Garibaldi. Hier kun je de schitterende veertiende eeuwse kerk van Sint Petrus en Andreas bekijken. Deze kerk heeft een bijzondere gevel met een damboordpatroon.

Ook de stadstoren en de ruïnes van het kasteel van Cacciaconti zijn een bezoekje waard.

Volterra

Volterra

Even ten westen van Siena en San Gimignano kun je het oude stadje Volterra vinden.

De geschiedenis van Volterra gaat ver terug, het stadje is al in de achtste eeuw voor Christus gesticht door de Etrusken. Na de Etrusken bewoonden ook de Romeinen Volterra in de eerste eeuw voor Christus.

De rijke geschiedenis van Volterra heeft een aantal bijzondere vondsten in de bodem van het stadje opgeleverd. Zo is het Romeinse theater van Volterra na opgravingen gedeeltelijk gerestaureerd en tegenwoordig een van de bezienswaardigheden van dit stadje. Als je meer over de geschiedenis van Volterra te weten wilt komen is het Museo Guarnacci een absolute aanrader.

Ook het fort van de Medici is het bekijken meer dan waard. Van dit fort mogen echter geen foto’s worden gemaakt omdat het vandaag de dag in gebruik is als staatsgevangenis. Andere bezienswaardigheden zijn de Duomo di Volterra en het Palazzo dei Priori.

Jaro Broeklander

Digital nomad | Jaro is heeft zijn eigen mediabedrijf en is actief als schrijver. Daarnaast heeft hij zelf een aantal blogs in beheer en reist hij samen met zijn vrouw de wereld rond. Zij zijn verliefd op de Italiaanse cultuur en proberen minstens 1x per jaar naar het prachtige land af te reizen!

Jaro Broeklander
Influencer at Tipify.nl
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Campings bij het charmante Siena

7 Plekken in Siena die je moet bezoeken

Op 80 kilometer van Florence ligt Siena. Een middeleeuws stadje dat dankzij haar unieke karakter steevast...

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…