Zoek & boek

Kloosters in Toscane

In Toscane is veel overgebleven uit de Middeleeuwen. Zo ook de kloosters. Op veel plekken kun je deze bewonderen, bezichtigen, er eten of er zelfs slapen.

Waar het ene klooster nog volop in gebruik is wordt de andere volledig benut voor andere doeleinden, zoals een luxe hotel bijvoorbeeld.

Bijzondere kloosters om te bezoeken

Santuario della Verna

Santuario della Verna

Alleen al vanwege de ligging is dit klooster een bezoekje zeker waard.

Het is gelegen op 1283 meter in de Appenijnen (bij het nationaal park van Casentino) bovenop een machtige rots! Vanaf de zijkant lijkt het alsof de rots doorloopt in het klooster.

Franciscus van Assisi schijnt zich hier gewijd te hebben tot een leven met God in een geïsoleerde omgeving. Pelgrims weten ieder jaar dit mooie klooster dan ook te vinden.

Als gewone bezoeker kan je o.a. diverse kapelletjes bekijken, een museum bezoeken en het klooster zelf bezichtigen. Eten met de monniken is ook een mogelijkheid, maar hiervoor moet je wel even reserveren.

Het bezoek is zelfs gratis! De bewoners proberen hun producten te verkopen waarmee de kosten gedekt kunnen worden.

Certosa di Firenze

Certosa di Firenze

Dit klooster heeft misschien wel meer weg van een kasteel met zijn omringende muur, gelegen op de top van de Monte Acuto, ook wel bekend als de Heilige Berg. Dit is een kegelvormige heuvel bij Galluzzo, een stad ten zuiden van Florence.

Ooit was dit een Kartuizer klooster maar in 1957 zijn deze monikken vertrokken. Toch wordt het gebouw, uit 1341, nog steeds bewoond door monniken.

De Cisterciënzer monniken zijn het klooster ingetrokken en hebben hier hun eigen, unieke werkzaamheden zoals het restaureren van oude boeken. Om over de likeur nog maar te zwijgen.

Deze burcht (klooster) is te bezoeken en tijdens jouw bezoek kan je de likeur verkrijgen in de kloosterwinkel. Daarnaast zijn er o.a. schilderwerken te bewonderen van Pontormo en Perugino.

Op vakantie in een klooster

In Toscane zijn veel kloosters te vinden, waarvan diverse ‘omgetoverd’ zijn tot hotels. Verblijven in een bijzondere locatie tijdens jouw vakantie is hier snel te verwezenlijken. Toch zitten er grote verschillen tussen de kloosters.

Je kunt kiezen voor mooie kloostergebouwen, die zo opgeknapt zijn dat het echte kloostergevoel er eigenlijk niet meer te vinden is. Maar er zijn er ook die zelfs nog echt als klooster dienst doen. Het is natuurlijk maar net waar je naar op zoek bent wat jouw voorkeur heeft.

Hotel Alma Domus

Dit statige gebouw uit de 13e eeuw is nog wel herkenbaar als klooster, ook al is het nu een prachtig hotel wat door klanten positief beoordeeld wordt. Het is gevestigd in het oude centrum van Siena en is dan ook een prachtige uitvalsbasis voor mensen die het oude Siena willen ontdekken. De Basiliek van Cateriniana San Domenico is dan ook zo bereikt. Het hotel schijnt door de kerk gerund te worden!

La Locanda di San Pier Piccolo

Wil je helemaal gaan voor het echte kloosterleven, dan is La Locanda di San Pier Piccolo in Arezzo een heerlijke keuze. Het is gelegen in het centrum en ligt, zoals het een echt klooster betaamt, vlakbij de kathedraal. Het gebouw ademt nog echt de sfeer uit van weleer, door bijvoorbeeld de prachtige muurschilderingen.

Monastero San Girolamo

Dit Benedictijnenklooster ligt in het heuvellandschap van San Gimignano en biedt een prachtige, rustige plek om te verblijven. Hoewel het hier gaat om een gesloten gemeenschap is de gastvrijheid groot. De nonnen heten niet alleen vrouwen maar ook mannen (en kinderen uiteraard) welkom en zij bieden sobere kamers die wel praktisch zijn ingericht. Ook voor retraites is dit kloostergeschikt. Bijzondere overnachtingsplek tussen de nonnetjes…

Domus Bernardiniana

In Massa Marittima bevindt zich het voormalig klooster Domus Bernardiniana. Ook dit klooster stamt uit de 13e eeuw en is omgetoverd tot een mooi hotel. Het interieur is klassiek en ademt zeker nog de oude sfeer uit.

Of je een klooster nu alleen wilt bewonderen of er ook wilt gaan slapen, in Toscane zijn er diverse mogelijkheden. Duik terug in de tijd en waan je in de Middeleeuwen met zijn rijke Roomse leven.

Wil Cats

Toscane: een droom die ik al vele jaren heb. En daarom heerlijk om te schrijven over deze prachtige streek en alles wat daar bij hoort. Ik ben Wil, eigenaar van tekstbureau geWILde teksten. Ik hoop jullie alvast de sfeer te laten proeven van het mooie Toscane!

Wil Cats
Copywriter, content writer, tekstschrijver, verslaggever, eigenaar tekstbureau geWILde Teksten
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Daguitstap naar Rome vanuit Toscane | Geniet van een dag in Rome zonder te hoeven overnachten

Als je een uitstapje naar Rome plant vanuit Toscane, moet je voorbereid zijn op een geweldige...

Grosseto, een fijne verrassing tijdens je volgende Toscane-trip

Helemaal in het zuid-westen van Toscane ligt de vaak door toeristen overgeslagen stad Grosseto, een Etruskisch...

De 5 mooiste plekjes van Toscane

Toscane is een prachtige regio in Italië, die bij veel reizigers op de bucketlist staat. De...

Via Francigena, een dwaaltocht over eeuwenoude paden in Toscane

De voorjaarszon schijnt en weelderig groen geeft het landschap een woeste, ongerepte aanblik. We zijn gepermitteerd...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…