Zoek & boek

De lekkerste ambachtelijke ijssalons (gelaterias) van Florence

Een van de lekkerste dingen die je in Italië kunt eten is natuurlijk GELATO! Heerlijk romig Italiaans ijs, vol van smaak en verfrissend op een hete zomerse dag.

In Florence kun je bijna op ieder straathoek wel een ijsje kopen, in de bar of de gelateria, en heb je de keuze uit een eindeloze hoeveelheid smaken. Maar vergis je niet want de ene gelato is de andere niet. Er zit een groot verschil in kwaliteit tussen massaproductie ijs en ambachtelijk ijs gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Als je een echt lekkere gelato wilt proeven tijdens je vakantie in Italië dan moet je natuurlijk voor ambachtelijk gaan.

Maar hoe herken je ambachtelijke gelato?

ambachtelijke gelato

Onder het genot van een perzik ijsje sprak ik met de ambachtelijke gelato maker Marco Ottaviano van Il Gelato Gourmet over de kunst van het ijsmaken. Marco maakt iedere ochtend verse gelato in de keuken van zijn ijssalon Il Gelato Gourmet in Via Matteo Palmieri in het historische centrum van Florence.

Als een echte vakman met hart voor zijn werk gebruikt hij uitsluitend verse producten. Het ijs van Il Gelato Gourmet bestaat voor 40 tot 50% uit vers seizoen fruit dat wordt geleverd door zijn vaste leverancier in de Mercato di San Lorenzo.

Marco legde me uit dat het eigenlijk heel eenvoudig is om het verschil te zien tussen lage kwaliteit fabrieksijs en ijs bereid met verse ingrediënten door een ambachtelijke gelato maker.

Gelato moet laag in de bak liggen

Niet ambachtelijk

Als je hoog opgespoten bergen ijs ziet, loopt dan gauw de andere kant op. Om ijs zo hoog te krijgen worden er grote hoeveelheden room en suiker aan toegevoegd. Het ijs wordt in open bakken bewaard en staat soms zelfs in de zon en bevat daarom veel conserveermiddelen om het goed te houden. Dit lage kwaliteit ijs komt rechtstreeks uit de fabriek waar het in industriële hoeveelheden wordt gemaakt om in de bars verkocht te worden aan niets vermoedende toeristen.

Ambachtelijke gelato wordt ieder dag vers gemaakt van verse ingrediënten, zonder dat er conserveermiddelen, kleur- of smaakstoffen aan worden toegevoegd. Het bevat ook veel minder suiker en daarom staat het laag in de bak en is het soms zelfs afgedekt om de kwaliteit te garanderen. In iedere Italiaanse gelateria hoort een lijst met gebruikte ingrediënten te hangen.

Beperkt aantal smaken, maar wel bijzondere

De ambachtelijke gelato maker staat iedere ochtend vroeg op om zijn verse ijs te maken en omdat er alleen verse producten worden gebruikt, is hij daar wel even mee bezig. Daarom vind een beperkt aantal smaken in de ambachtelijke gelateria, maar vaak zijn het wel heel bijzondere. Wat dacht je bijvoorbeeld van ricotta/vijgen, appeltaart, gorgonzola (!) of ananas/gember?

Natuurlijke kleuren

Ambachtelijk ijs

In tegenstelling tot fabrieksijs bevat ambachtelijke ijs geen toegevoegde kleurstoffen en heeft dus alleen natuurlijke kleuren. Aardbeien ijs is natuurlijk rood en mango ijs is geel, maar pistacchio ijs hoort niet groen te zijn want het zijn bruine nootjes. Mint ijs hoort ook niet fel groen te zijn, de plant is groen, maar als je er ijs van maakt wordt het wit. Het ergste voorbeeld is natuurlijk het knalblauwe Smurfenijs dat stijf van de kleurstoffen staat. Kleurstoffen zorgen ervoor dat het ijs er lekkerder uitziet, maar uiteindelijk gaat het toch om de smaak.

Niet te zoet en niet te vet

Goede kwaliteit gelato is niet te zoet en zeker ook niet te romig en laat een frisse smaak na in je mond. Het is een hele kunst om de juiste balans te vinden tussen primaire ingrediënten zoals melk, room en suiker en de secondaire ingrediënten als fruit en chocolade die smaak aan het ijs geven. Suiker is een belangrijk onderdeel, het zorgt niet alleen voor de zoetheid van je ijsje maar werkt ook als natuurlijk conserveermiddel. Als het ijs te zoet of te vet is, proef je de smaak zelf niet goed meer en je krijgt er bovendien dorst van.

De 10 beste ambachtelijke ijssalons in Florence

  • Il Gelato Gourmet van Marco Ottaviano – Via Dè Ginori 42
  • My Sugar – Via Dè Ginori 42
  • Gelateria Perchè No! – Via dei Tavolini 19R
  • Gelateria della Passera – Piazza della Passera 15
  • La Strega Nocciola – Via de’ Bardi 51r – Via Ricasoli 16r
  • Carapina – Via Lambertesca 18R
  • La Carraia – Piazza Nazario Sauro 25R
  • Edoardo – Piazza del Duomo 45R
  • Cantina del Gelato – Borgo la Croce 30r – Via dei Bardi 31
  • Gelateria dei Neri – Via dei Neri 9
Liesbeth Hogerbrugge

Al ruim 20 jaar woon ik in Florence en ken de stad dan ook op mijn duimpje. Ik heb mijn hart aan Toscane en Florence verloren. Nog altijd geniet ik ervan om te verdwalen in kleine straatjes en glooiende heuvels om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken. Ik werk als freelance Web Content Manager.

Daniel Gruppen
Online Marketing | PuurWeb
Inspiratie & tips

Misschien ook interessant?

Laat je inspireren Italiaanse gerechten uit de streek

Laat je inspireren: Italiaanse gerechten uit de streek

Ben jij ook zo'n fan van Toscane? Die geweldige streek in Italië vol cultuur, wijn, prachtige...

Mulino Bianco, de koekjes (+ recept)

Wie ooit in Italië is geweest heeft ze vast wel eens gezien. Een heel schap in...

Een driedaagse culinaire reis door Toscane

Dat ‘eten’ centraal staat bij de Italianen moge duidelijk zijn! Gesmeerde boterhammetjes, belegd met kaas of...

De Chianti wijn: een wereldberoemde Italiaanse wijn

Het Italiaanse Chianti staat bekend om haar adembenemende landschappen, maar vergeet ook vooral de Chianti wijn...

Een moment geduld. We zoeken het geschikte aanbod in Toscane voor je…